Food and Travel: Kanárske ostrovy
Zem krásnych pláži, francúzskych buldočkov a skvelého jedla. Kanárske ostrovy sú súostrovie 7 sopečných ostrovov ležiacich približne 100 km od západného pobrežia Afriky. S priateľom Vladom sme sem pricestovali študovať už koncom augusta. V prvom týždni sme sa zúčastnili welcome weeku, ktorý bol organizovaný univerzitou, kde sa nás chopilo pár miestnych, ktorí nám povedali ako to tu chodí, išli sme na pár výletov po ostrove a ochutnali tradičné jedlá. A práve o týchto tradičných (pre Slováka netradičných) jedlách, našich gurmánskych zážitkoch a postrehoch z krásnej Gran Canarie bude tento krátky článok.
Ako sami miestny hovoria, kanárska kuchyňa je zmesou španielskej, africkej a latinoamerickej kuchyne. Hlavnou stravou sú tu jedlá zo zeleniny, ovocia a rýb. Vďaka úžasnej klíme po celý rok je ostrov známi pestovaním banánov (platanos). Máte tu však šancu ochutnať aj lokálne vypestované mangá, papáje, cherimoyas, pitahaye alebo avokáda.
Medzi tradičné kanárske jedlá patria:
- MOJO omáčky – husté omáčky z čerstvej papriky, olivového oleja, rôznych korenín a byliniek
- Papas arrugadas – maličké zemiaky uvarené v šupke podávané s jednou z MOJO omáčok
- Caldo de pescado – rybia polievka
- Paella de marisco - jedlo podobné slovenskému rizotu podávané s morskými plodmi, mušľami a kari
- Ropa vieja (v preklade staré oblečenie) - je jedlo, ktoré chutí teda podstatne lepšie ako staré oblečenie. Je to zmes mäsa, cíceru, zemiakov a červenej papriky
- Empanadas – plnené, väčšinou mäsové, taštičky z tenkého domáceho cesta (alebo lístkového cesta)( http://www.mameradijedlo.sk/recepty/dlazdica38/empanadas-recept.html )
- Kanársky syr – naozaj vynikajúce syry, sú vyrábané priamo na ostrove tradičnými technikami (žiadne fabriky)
- Múka Gofio – múka vyrobená z kukurice, jačmeňa a pšenice sa pridáva do tradičných múčnikov
- Guayabo – ovocie, z ktorého tu robia fantastické džúsy
- Cañas de chocolate – lístkové cesto plnené čokoládou s jemne karamelizovaným povrchom ( http://www.mameradijedlo.sk/recepty/dlazdica54/canas-de-chocolate-recept.html )
- Palmeritas – srdiečka z lístkového cesta namáčané do čokolády
- Rum – vychýrená rumová továreň v mestečku Arucas zásobuje celé ostrovy kvalitným rumom
Ďalšie postrehy z pobytu
Najbežnejšie a najlacnejšie ovocie sú banány, mangá a papáje. Najexotickejšie ovocie pre nich sú jahody, čučoriedky a maliny. Nie je tu tvaroh, kyslá smotana ani škoricový cukor. Kým som našla čisté kakao, trvalo mi to 3 mesiace, ale majú tu mak, čo ma prekvapilo. Voda, ktorá tečie z vodovodného kohútika je len filtrovaná morská voda, a teda sa nedá piť. Vodu si tu všetci kupujú v 5 alebo 8 litrových bandaskách. Sú tu lacné pohonné hmoty, takže sa oplatí prenajať si auto a ísť na výlet (prenájom auta cca 30 eur/deň). Najobľúbenejší psík je francúzsky buldoček. Skoro nikdy tu neprší, ale zato stále fúka. Väčšina mladých ľudí tu surfuje, skúsili sme to aj my a je to dosť ťažké. Kúpať sa v oceáne dalo približne do konca novembra. Teraz v januári je už voda dosť studená, ale surfovať s neoprénom sa stále vpohode dá. Ostrov je veľmi hornatý a cesty veľmi úzke - keď ide autobus do zákruty, musí trúbiť. V lete tam je sucho, na zimu tam všetko ozelenelo. Naplno funguje siesta od 12tej do 3tej, väčšina obchodíkov je vtedy zatvorených. Miestny ľudia sú väčšinou veľmi príjemní a dobre naladení. 28. januára bolo 22 stupňov. Takže všetkým odporúčam, je tam super 🙂
http://www.mameradijedlo.sk/clanky/food-and-travel-kanarske-ostrovy.html
Podporte nás na Facebooku: https://www.facebook.com/mameradijedlo.sk


















Odporúčame
Začni písať komentár...



jaaj,narobila si mi chute, kanare milujem,boli sme tam parkrat... Asi si idem hodit ich medovo rumovy liker, to je jedine,co nam odtial este ostalo🙂