Ahojte. Varite niekto ribezlový džem s pektinom?
@petulo18 ja som nemala odstavovac, tak som par minut povarila ribezle s trochou vody, rozmixovala ponornym a prepasirovala. Odvazila som stavu a cukor som dala cca polovicu vahy (ubrala som). Dala som tam jemne kyseliny citronovej a varila. Trvalo to tak pol hodinu (varenie) a to som varila vo vacsich mnozstvach. Mne sa to nechce po trochu robit
https://www.mimibazar.sk/recept/6203/rychly-rib...
Robím podľa tohto. Len cukor dávam klasický, nie želírovací a džemík je mega. Aj hustý aj chutný. Ani viečko nenatieram rumom. Po naplnení dám hore dnom, zabalím do deky a nechám do druhého dňa.
@petulo18 jahodovyy aj ja varim s pektinom, alebo ked sa mi podari odlozit mrazeny egresovy pretlak, tak varim s nim. Ribezle chytia aj bez pektinu. A dokladne
Ja mam na ribezlovy taku milu spomienku. Mama bola v nemocnici, my s bratom (on mal 16, ja 11) sme dostali za ulohu uvarit dzem. Precitali sme asi tak 15 receptov v roznych kucharskych knihach a potom sme spravili kompilaciu vsetkych s nasimi vlastnymi vylepseniami. Ribezle aj so stonkami (a mozno aj s pavukmi) sme najprv 15 minut varili v tlakaci, vsak nech su makke, potom sme ich prepasirovali, povarili dokladne zo 2 hodiny na sporaku, kydli sme tam cukor, povarili a naflaskovali. My sme mali taky lekvar, ze sa do neho nedal noz zapichnut, nie to este natriet na cokolvek
Ribezle obsahuju vela pektinu, do nich staci iba cukor
Ak sa varia celé ríbezle aj s kostrnkami a potom prepasírujte, pektin netreba, v kostrnkach je.
Ak už očistené, kľudne podľa návodu, pektin cukor a kyselina citrónová.