rybarik1
7. jan 2019
105 

Zopár tipov ako prežiť cestovanie s deťmi

Ako tradične, ani tento rok sme sa snehu na cez Vianoce nedočkali. Za posledné roky sa to už stalo tradíciou, že cez tieto Vianočné sviatky sme skôr mokrý od dažďa ako od snehu. Ale keď už začne padať, tak poriadne. Čomu sa tešia nie len deti ale aj milovníci zimných športov. Lyžiarske strediská sú plné ľudí z celej republiky aby sa zabavili a oddýchli si na svahu. Toto obdobie, keď je všade plno áut s lyžiarskou výstrojou na streche auta, je veľmi náročné najmä čo sa týka cestovania. A o to viac keď cestujete s malými deťmi. Radi by sme vám priniesli zopár tipov ako prežiť cestovanie s deťmi, nie len v tomto období a nezblázniť sa.

Flexibilita. Úplne kľúčové slovo pri cestovaní s vašimi potomkami. Musíte byť pripravení zmeniť všetky plány od základu. Musíte byť pripravení na to, že väčšina vecí nepôjde tak, ako ste si predstavovali. Musíte sa s tým jednoducho ešte pred cestou zmieriť. Ak ste niekoľko týždňov preč z domu, bolo by nereálne čakať, že počasie bude dokonalé. Nebude. Bude zamrznutá zjazdovka keď ste chceli ísť na svah, začne liať keď ste mali v pláne ísť plávať do jazera a bude páliť slnko akurát vtedy, keď je pred vami 7 hodín v aute. Bolo by nereálne čakať, že všetci budú mať vždy dobrú náladu, bude sa im chcieť a budú plní sily a nadšenia. Nebudú. Navyše, deťom je srdečne jedno, že sa chcete ísť pozrieť do úžasného gotického kostolíka za mestom a bude večná škoda ak nevyužijete túto jedinečnú príležitosť, keď už ste tu! Ak nevládzu a nechce sa im, tak nevládzu a nechce sa im.

 

Trpezlivosť. Čakáte v rade na lístky, čakáte v dopravnej zápche, čakáte kým otvoria jediné potraviny v dedine, čakáte v reštaurácii, čakáte kým sa uvoľní hojdačka na ihrisku, čakáte kým sa na preplnenom parkovisku uvoľní miesto miesto, čakáte kedy sa pri ceste objaví pumpa... Čakanie je jednoducho súčasť cestovania, pričom všetko je sťažené tým, že musíte čakať všetci spoločne. Preto sa na to musíte pripraviť. Najskôr psychicky už doma a potom keď nastane tá nepríjemná situácia, musíte potlačiť svoju nervozitu, pretože deti budú potrebovať vašu pozornosť a dobrú náladu. Vtedy vytiahnite zopár jednoduchých hier ktoré sa dajú hrať kdekoľvek. Napríklad hádaj na čo myslím alebo slovnú reťaz, kedy každý musí vymyslieť slovo na končiace písmenko posledného slova. Toto boli veci s ktorými treba rátať pri akomkoľvek cestovaní. No čo samotná preprava, pri ktorej bývajú najväčšie problémy?

Ako je najlepšie cestovať? Autom, autobusom, vlakom alebo lietadlom? Ak cestujete s deťmi, jednoznačne odporúčame cestovať autom, a to hneď z viacerých praktických dôvodov. Prípadný plač detí neruší cudzích spolucestujúcich, prostredie auta je pre dieťa známe, v pohode dokáže prespať veľkú časť cesty, autom môžete zastaviť tam, kde potrebujete, a na taký dlhý čas, ako chcete. Poďme si teda povedať ešte pár tipov, konkrétne pre cestovanie autom.

 

Čo je veľmi dôležité a treba to mať na pamäti je častejšie prestávky. Deti dlho neobsedia na jednom mieste a potrebujú sa stále niečím zabávať a niekde vybíjať energiu. Preskúmajte mapu a snažte sa naplánovať prestávky na zaujímavých miestach, kde si deti môžu vybiť energiu. Môžu to byť napríklad areály pri jazerách, miesta, kde sú preliezačky alebo lúky. Hádžte si s nimi lietajúci tanier, zahrajte sa s loptou alebo vymyslite iné pohybové aktivity. Prestávky sú vhodné aj pre dospelých, nakoľko pohyb prekrví organizmus. Odporúča sa hodina a pol až dve. Strava a pitný režim. Zaháňanie nudy jedlom je pre cestovanie jedna z horších možností. Jedzte menšie porcie a uprednostnite ľahšie jedlá. Napriek tomu

nezabudnite ani na úplatky vo forme sladkostí. Vždy berte do auta dostatok tekutín, a aj napriek tomu že ich deti milujú, vyhýbajte sa sladkým sýteným nápojom. To platí aj pre dospelých.

Hry a zábava. Zoberte so sebou nové hry, filmy alebo detské pesničky. Pokiaľ hry prestali plniť svoj účel, môžete zapnúť fantáziu a vymýšľať rôzne hry, napríklad môžete deti učiť orientovať sa v mape. Vymyslite si dve mestá a deti sa musia na mape nájsť najkratšiu cestu. Alternatívou je povedať dve krajiny a požiadať deti, aby vymenovali štáty, cez ktoré by ste museli ísť. Môžu hľadať hrady, rieky, počítať mosty... možností je neúrekom. Deti môžete počas jazdy cvičiť v odhade vzdialenosti. Nikto sa nesmie pozerať na počítadlo kilometrov a keď vodič povie „teraz”, deti povedia odhad prejdenej vzdialenosti. Pochopiteľne budú spočiatku rozdiely veľké, ale budete prekvapení, ako rýchlo sa odhad zlepší. Deti rady

počítajú, tak to využite. Nech počítajú sanitky, nákladné autá, autobusy, skrátka čokoľvek, čo sa momentálne hodí. Môžete medzi sebou súťažiť, kto prvý zbadá modré alebo zelené auto, buldozér, sanitku, nákladné auto alebo niečo akokoľvek nezvyčajné. Príjemnou zmenou môžu byť rôzne príbehy alebo povesti, ktoré sa viažu k miestam, okolo ktorých prechádzate.

Na otázku, či je výhodnejšie cestovať v noci alebo cez deň, neexistuje jednoznačná odpoveď. Rodičia najlepšie poznajú režim dieťaťa a podľa toho by mali prispôsobiť aj cestovanie. Cestu by mali prispôsobiť nielen spánkovému režimu potomstva, ale aj svojmu vlastnému. Najmä v prípade vodiča. Jazda v noci má výhodu v prázdnych cestách a nižších teplotách. Najväčším rizikom je však únava vodiča Namiesto noci zvážte možnosť vyraziť na cestu v skorých ranných alebo večerných hodinách, najmä mimo dopravnej špičky. Jednou z možností je aj začiatok cesty v čase pravidelného poobedňajšieho spánku dieťaťa. Dúfame že vás náš článok inšpiroval a nabudil na ďalšiu dovolenku s vašou rodinou. Prajeme vám šťastnú a príjemnú cestu.

Viac zaujímavých článkov na https://damedarcek.sk/darcekovy-magazin/

Začni písať komentár...

Odošli