sepea
8. feb 2017
66 

Potravinová intolerancia - škodí nám nenápadne, ale vytrvalo

"Slasť na tanieri, horor v bruchu!" Aj takto takto by sme niekedy mohli pomenovať stav, keď niečo zjeme a nie je nám práve najlepšie.

Aj vy sa veľmi často stretávate s tým, že vám "niečo" je - bolesť hlavy, kĺbov, ste unavené, neviete schudnúť hoci sa správne stravujete, zrazu máte akné a pod. - a neviete toto "niečo" definovať? Vtedy sa zamýšľate nad tým: "Odkiaľ to je prečo to je, čo to spôsobuje?".

Jednou z možných príčin môže byť potravinová intolerancia. Tá sa v populácii vyskytuje v poslednom čase pomerne často. V odborných publikáciách sa udáva, že 20-60% ľudí má potravinovú intoleranciu. Tú si však veľmi často zamieňame s alergiou, na ktorú trpí len 2-4% dospelých a takmer 8% detí. A čo to vlastne tá potravinová intolerancia je?

Často sa potravinovej intolerancii hovorí aj pseudoalergia. Veľmi rada sa maskuje za iné problémy, chronické ochorenia a lekári klasickej medicíny sa ňou veľmi nezaoberajú. Veľmi často sa stáva, ze sa nevieme dopátrať, aký je náš skutočný problém. Roky sme liečení na príznaky tej ktorej choroby, ale nie je riešená samotná príčina. A pritom pomoc je na dosah. Stačí z jedálnička odstrániť "škodlivú potravinu", ktorá je spúšťačom potravinovej intolerancie.

Zdá sa to jednoduché a podľa vlastných skúseností môžem povedať, že to aj jednoduché je.  Dnešný trh ponúka niekoľko možností, ako sa jednoducho otestovať a prísť na koreň problému. Stačí si zadovážiť test na potravinovú intoleranciu a buď v pohodlí domova formou samodiagnostického testu alebo zaslaním vzorky kapilárnej krvi do laboratória formou laboratórneho testu vykonať test.

Pomocou testu sa dá zistiť alergická reakcia typu III tiež známa ako potravinová intolerancia. Táto reakcia je typická pre produkciu IgG protilátok a postupným vytváraním antigén-protilátkových komplexov - zhlukov, ktoré môžu  spôsobovať chornické zápaly, bolesti a iné zdravotné problémy. Sú tiež  zodpovedné za oneskorený nástup symptómov, ktoré sa môžu prejaviť o niekoľko hodín či dní po konzumácii problematickej potraviny.

Medzi hlavné symptómy potravinovej intolerancie patria: úzkosť, depresia, hyperaktivita u detí, poruchy sústredenia, syndróm dráždivého čreva, bolesti hlavy/migrény, nevoľnosť, hypertenzia, ekzémy, astma, bolesti kĺbov, chornická rintída (nádcha), artritída, problémy s hmotnosťou a fibromyalgia. Problematické potraviny je možné z jedálnička dočasne odstrániť a po ustúpení symptómov ich postupne skúšať zaradiť naspäť.

Ako som spomínala, často sa zamieňa potravinová intolerancia s alergiou. Nie je možné ich však porovnávať, pretože každé je o niečom úplne inom. Uvádzam aj pár príkladov rozdielov medzi alergiou a potravinovou intoleranciou: 

1. čas reakcie organizmu pri potravinovej alergii je okamžite po požití "škodlivej" potraviny, kdežto pri potravinovej intolerancii to môže byť niekoľko hodín až dní po požití "škodlivej"potraviny.

2. Pri potravinovej alergii stačí malé množstvo jedla na vytvorenie reakcie, pri potravinovej intolerancii je reakcia závislá od množstva prijatej "škodlivej" potraviny

3. mechanizmus účinku pri potravinovej alergii spočíva v tvorbe protilátok IgE vo veľkých množstvách a pri potravinovej intolerancii sa tvoria protilátky IgG ako reakcia na preniknutie molekúl "škodlivej" bielkoviny do krvného riečiska. Je dôležité uvedomiť si rozdiel medzi týmito dvoma protilátkami, lebo u lekára sa štandardne testujú alergie, ktoré majú na svedomí protilátky IgE.

4. symptómy pri potravinovej alergii sú začervenanie, opuch, nádcha, sťažené dýchanie, svrbenie, kdežto pri potravinovej intolerancii sa ku vyššie spomínaným pridávajú aj nespavosť, obezita, únava, úzkosť, depresie.

5. možnosť vyliečenia - potravinovú alergiu nie je možné vyliečiť, len zmierniť príznaky. Potravinovú intoleranciu je možné vyliečiť po dlhodobejšom vysadení škodlivej potraviny.

Na záver by som snáď rada dodala, že po absolvovaní samodiagnostického alebo laboratórneho testu na potravinovú intoleranciu je vhodné akékoľvek zmeny v jedálničku konzultovať s lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste predišli ďalším zbytočným problémom. Najčastejšou chybou , ktorá sa vyskytuje pri zmene jedálnička po absolvovaní testu, je nesprávne nahradenie problémových potravín. A potom dochádza  k deficitu pre telo dôležitých vitamínov a minerálov.

Prajem všetkým pevné zdravie. Lebo "nie bohatému, ale zdravému je sveta žiť" 🙂.

Adela

Začni písať komentár...

Odošli