icon
32 / 44
Najlepšia kysnutá knedľa
avatar

https://najrecept.sk/recept/najlepsia-kysnuta-k...

1 hrnček = 250 ml
2 hrnčeky hrubá múka
2 hrnčeky polohrubá múka
1 kocka droždie
600 ml mlieko
1 ks vajce
2 lyžičky soľ

Do misky preosejeme múku, pridáme droždie, soľ, vajce, mlieko a zamiešame hladké nelepivé cesto, ktoré necháme pod bavlnenou utierkou kysnúť asi pol hodinu.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, vypracujeme knedľu a necháme na pracovnej doske kysnúť ďalších 20 minút.
V hrnci necháme zovrieť vodu s trochou soli a po vykysnutí opatrne vložíme knedľu. Hrniec zakryjeme pokrievkou a na najslabšom plameni (stupni) varíme 20 minút.
My sme mali k obedu náš obľúbený segedínsky guláš.

Odpovedz
25. nov 2021
avatar

Parená kysnutá knedľa, ktorá je mäkká ako pavučinka a vždy sa vydarí

500 g polohrubá múka
1 lyžička kryštálový cukor
1 lyžička soľ
20 g čerstvé droždie
2 lyžica olej
1 ks vajce
270 ml voda

Do misky dáme ohriatu vodu (pozor, nie horúcu ani vriacu), pridáme cukor, soľ, olej, čerstvé droždie, vajíčko a nakoniec aj polohrubú múku.
Všetko spolu mixérom vymiešame do guľôčky. Cesto sa pekne oddeľuje od stien misky. Ak máte cesto príliš riedke, pridajte trochu viac múky, ak príliš husté, pridajte trošku viac vody. Záleží na kvalite múky.
Vypracované cesto necháme kysnúť hodinu na teplom mieste zakryté pod utierkou.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na polovicu, vytvarujeme menší šúľok (pomáhame si podsypávaním múky) a necháme kysnúť ešte 20 minút.
Po vykysnutí ich preložíme na olejom pomastenú naparovaciu podložku a paríme 20 minút.
Po naparení ich popicháme špáradlom a potrieme olejom.

Odpovedz
25. nov 2021