sucha_postielka
    31. mar 2016    Čítané 58x

    Suchá postieľka

    Nočné pomočovanie detí sa dá liečiť

    Vedeli ste, že únik moču počas spánku v detskom veku patrí k najčastejším dlhodobým problémom? Veľkým problémom sa stáva okolo 5. roku, kedy by už dieťa malo dokonale ovládať zadržiavanie moču.

    Nočné pomočovanie (odborne nazývané aj primárna nočná enuréza) trápi 10 – 15 % detí starších ako 5 rokov a po alergii je druhým najčastejším problémom.

    Príčina vzniku nočného pomočovania je opradená dávnym mýtom. Veľa rodičov si myslí, že sa objavuje iba u detí, ktoré žijú v akejkoľvek psychickej nepohode (nezhody v rodine, zlá atmosféra v školských zariadeniach a iné). Opak je však pravdou. Často sa objaví u detí, ktoré prežívajú šťastné detstvo. Príčinou vzniku nočného pomočovania je nedozretosť spojenia medzi mozgom a močovým mechúrom.

    Verte, že rovnako ako pre vás, aj pre dieťa môže byť táto situácia nesmierne stresujúca. Môže pociťovať zlyhanie a prežívať obrovský strach a hanbu. Preto je dôležité, aby ste vyhľadali vášho detského lekára a boli v tomto období dieťaťu veľkou oporou.

    Vďaka odbornej spolupráci s pánom MUDr. Jurajom Kováčikom, primárom pediatrického oddelenia, FNsP Žilina, sme pripravení odpovedať na vaše otázky a pomáhať vám, aby sa vaše dieťa budilo ráno v suchej postieľke.

    Viac informácií nájdete na stránke www.suchapostielka.sk

    Poraďte sa anonymne s pánom MUDr. Jurajom Kováčikom: http://www.pomocovanie.sk/page/47/poradna/

    Ako si s nočným pomočovaním svojho syna Adamka poradila Janka: http://www.youtube.com/watch?v=g2i1sdRHuC8

    Mamičky, trápi vás inkontinencia?

    Nezúfajte. Verte, že s týmto problémom nie ste sami. Na Slovensku len ľahším stupňom úniku moču trpí okolo
    300 000 žien.

    Počuli ste už o inkontinencii počas tehotenstva alebo po pôrode? Keď je žena tehotná, dostane veľa rád od množstva ľudí. Málokto však spomenie niečo o problémoch spojených s únikom moču v tehotenstve a po pôrode, ktoré môžu byť spôsobené najmä oslabenými svalmi panvového dna.

    Pravidelné cvičenie svalov panvového dna v dlhodobom horizonte, ako aj správna rada odborníka veľmi pomôžu. Nezabudnite sa teda postarať o seba aj v čase, keď ste zaneprázdnená svojím bábätkom. Určite sa vám to vráti.

    Vaše otázky ohľadom úniku moču rada zodpovie naša odborníčka Mgr. Erika Kubová, fyzioterapeutka v neštátnom zdravotnom zariadení v Žiline.

    Viac zaujímavých informácií o tom, čo je únik moču a aké sú možnosti riešenia, sa dozviete na www.inkoforum.sk

    sucha_postielka