tinka13
27. dec 2020
127 

Knižná 🦋 alebo denník knihomoľky

Ahojte, s knihami žijem už nejaký ten piatok a tiež pondelok, utorok,stredu,... veď viete ako to pokračuje. Za svoj život som prečítala tisíce kníh, na mnohé doteraz spomínam a k mnohým sa stále vraciam. Svet kníh sa mi stal miestom, kde dokážem relaxovať, načerpať nové sily, no pomáha mi aj pokračovať v ceste životom. Nie je ľahká, ale to asi žiadna, ktorá za niečo stojí.

Svoju lásku ku knihám sa snažím odovzdať aj svojím deťom, žiakom a teraz dúfam, že aj pár z vás, ktorí si tieto riadky prečítate. Dnes pridávam po prvýkrát svoje pocity a názory na knihy, ktoré som nedávnom prečítala. Inšpiroval ma k tomu aj darček priložený k zásielke z kníhkupectva – čitateľský zápisník knižkomila – a v mojich recenziách sa budem sčasti držať štruktúry, ktorú obsahuje. Príjemné čítanie. 

Názov knihy:   Séria kníh v boxe Divergencia, Rezistencia, Experiment

Autor: Veronica Roth

Jazyk: slovenský

Žáner: postapokalyptická séria, sci- fi

Kedy som ju čítala: december 2020 

Špeciálne znamenie: má filmové spracovanie (2014, 2015, 2016)

Hlavné postavy, bez ktorých to v knihe nejde: Tris, Tobias (Štyri), Christina

Hodnotenie čitateľov na slovenských knižných portáloch/eshopoch: martinus.sk - 4.7; bux.sk5 hviezdičiek.

Ku knihám som sa dostala úplnou náhodou, keď mi ich ponúkli na výmenu za nejaké mojej tituly. Nemala som priveľké očakávania, keďže tento žáner veľmi neobľubujem, no ani žiadne predsudky. Prvým prekvapením bol pomerne ľahký spôsob písania autorky, ktorá vykreslila spoločnosť v postapokalyptickom Chicago dostatočne prehľadne na to, aby sa čitateľ vedel vžiť do života hlavnej postavy, keďže sú všetky knihy písané formou ja-rozprávania.

Autori píšuci pre mladých, ktorým je určená aj táto séria, v poslednej dobre uprednostňujú tento štýl písania pred vševediacim rozprávačom, ktorý dominoval v minulých desaťročiach. Dosť ho spropagovala Stephanie Meyerová vo svojej upírskej sérii a Divergenia s pokračovaniami trochu pripomína jej štýl. Podobne ako v záverečných častiach Súmraku, aj v Experimente sa dejová línia rozdelí na dve a okrem Tris sa dostávame aj do myšlienok Tobiasovi. V knihe to pôsobí osviežujúco a vie zaujať aj chlapčenských čitateľov. Prekvapujúco sa autorke podarilo vyhnúť aj prílišnej patetickosti, s ktorou sa často stretávame v dielach pre mladých resp. young adult, ako sa v súčasnosti moderne pomenúva tento typ literatúry.

Do kníh, ktoré sa rýchlo stali svetovým bestsellerom, autorka pomerne nevtieravo zakomponovala aj svoje názory na vývoj spoločnosti a ľudstva. Okrem vnútorného sveta hlavných postáv, ich spôsobu vyrovnávania sa s danou realitou, svojím konaním a s ich následkami, prezentuje aj svoj názor na ľudskú povahu. Odhaľuje jej kladné i záporné stránky a s trochou romantiky, boja proti systému a za spravodlivosť dokáže zaujať viaceré vekové kategórie. Osobne sa mi najviac páčila myšlienka neustáleho rozvoja ľudskej osobnosti a nepridržiavanie sa často scestných spoločenských pravidiel. Dôležitosť empatie a tolerancie autorka vyzdvihla naozaj na najvyššiu možnú mieru. A hoci to môže znieť trochu gýčovo, myslím, že v súčasnosti potrebujeme práve to.

Začni písať komentár...

Odošli