tinka_14
28. dec 2015
38 

Čaj a zdravé zuby

V čom im pomáha a kedy škodí?

Keď hovoríme o čaji máme na mysli sušené lístky čajovníka čínskeho (Camellia sinensis). Väčšinou najviac obľubujeme čaj zelený a potom ten čierny. Čajoví labužníci si často vychutnávajú polofermentovaný čaj (oolong). Zelený čaj zdravotnými benefitmi pred čiernym a oolongom dosť podstatne vyniká, celkovo sú však všetky druhy považované za zdraviu prospešné nápoje.

Pôsobí antibakteriálne, ale pozor na teplotu

Čaj, najmä ten zelený pomáha udržiavať stabilnejšiu hladinu pH v ústach. Veľa výskumov potvrdilo pôsobenie čaju proti baktériám v ústnej dutine. Niektoré druhy zeleného a polofermentovaného čaju pôsobia priamo na baktérie najviac zodpovedné na vznik zubného kazu (Streptococcus mutans).
Čaje sa hlavne v chladnejších mesiacoch a sychravom počasí pijú horúce, aby okrem príjemnej chute aj zahriali. Málokto však vie, že sklovina pri kontakte s horúcou tekutinou rozpína a pri dlhodobom pití príliš horúceho čaju sa v nej vytvárajú praskliny. Ak nám na sklovine záleží, zliaty čaj necháme odstáť a vychladnúť na nižšiu teplotu.

Pigmentácia nie je kaz, ale…

Čaj celkovo a najvýraznejšie ten čierny, spôsobuje pri častom pití kozmetickú vadu v podobe žltnutia a tmavnutia zubov. Ide len o estetickú vadu, no priznajme si, kto by nechcel mať zuby krásne biele? Ak na zaliatie budeme používať filtorvanú vodu, farbiaci účinok čaju nebude ani s odstupom času natoľko výrazný.

Patríte aj vy k milovníkom čaju? O dôvod viac používať single kefku! Očistíte ňou naozaj dôkladne aj tie miesta, kde by ste s hlavičkou veľkej kefky dostali len ťažko.

Zdroj: https://medium.com/

Začni písať komentár...

Odošli