ERÓZIA ZUBNEJ SKLOVINY SPÔSOBENÁ VPLYVOM KYSELÍN V DETSKOM VEKU
PREVENCIA JE LEPŠIA AKO ZLOŽITÉ RIEŠENIE PROBLÉMU VČASNÁ OCHRANA DETSKÉHO CHRUPU JE INVESTÍCIOU DO BUDÚCNOSTI
Pokroky v stomatológii a zdravotná starostlivosť dokázali, že chrup v dnešnej dobe vydrží dlhšie, než tomu bývalo v minulosti. Hoci zubné kazy zostávajú najzávažnejším problémom v detskej stomatológii, objavujú sa narastajúce obavy z erozívneho poškodenia chrupu u detí. Erozívne poškodenie zubov sa objavuje častejšie u detí zdravých, predovšetkým ako dôsledok zmeny životného štýlu. V súčasnej dobe je kladený dôraz na zdravé stravovanie, čo však so sebou nesie zvýšenie ako aj celkového množstva, tak aj frekvencie konzumácie kyslých potravín a nápojov. V súvislosti s tým sa zvyšuje riziko ohrozenia zdravia zubov našich detí. Tento článok prináša súhrn súčasných náhľadov na problematiku zubnej erózie a prináša praktické tipy, ako čo najlepšie pomôcť vašim pacientom s riešením tohto problému.
PREČO JE EROZÍVNE POŠKODENIE ZUBOV TAK DÔLEŽITOU TÉMOU UŽ V DETSTVE?
Vplyv erozívneho poškodenia zubov v detstve nemožno ignorovať. Podľa súčasného prieskumu sa odhaduje, že erózia zubov sa zjavne vyskytuje takmer u polovice detí predškolského veku1-4 a u 6 z 10 školákov5-7. Sklovina je prispôsobená tak, aby človeku vydržala celý život. Ak je ale jej povrch narušený už pred pubertou, môžu byť dlhodobé následky veľmi vážne. Erozívne poškodenie stálych zubov v ranom detstve môže ohrozovať dentíciu po celý zvyšok života a vyžadovať rozsiahle, opakované a drahé ošetrenia.
ČO JE EROZÍVNE POŠKODENIE ZUBOV?
Erozívne poškodenie zubov je popisované ako patologická, nekariézna strata zubného tkaniva. Ide o proces, na ktorom sa podieľa mnoho faktorov. Zahŕňa eróziu (chemické pôsobenie), atríciu (vzájomný kontakt zubov) alebo abráziu (mechanické poškodenie, napr. obrúsenie vzniknuté pri nešetrnom čistení zubov), a ich kombináciu8. Je dôležité vedieť, že na rozdiel od zubných kazov tieto procesy nie sú mikrobiologického pôvodu a nie sú spôsobené prítomnosťou zubného povlaku.
Erózia skloviny je charakterizovaná ako zmäkčenie tvrdého zubného tkaniva pôsobením kyselín, kedy bez včasného zásahu nastáva nenávratná strata povrchu tohto tkaniva, čo môže viesť až k odhaleniu dentínu nachádzajúceho sa pod sklovinou.
PÔVOD KYSELÍN SPÔSOBUJÚCICH ERÓZIU
Zubná erózia vzniká pôsobením kyselín buď vnútorného, alebo vonkajšieho pôvodu. Najbežnejšími kyselinami vnútorného pôvodu, ktoré spôsobujú zubnú eróziu, sú žalúdočné šťavy. Najbežnejším zdrojom kyselín z vonkajšieho prostredia sú kyseliny obsiahnuté v potravinách.
Jedlá a nápoje bežne považované za súčasť zdravej výživy, ako napríklad pomarančový džús, sýtené nápoje, žuvacie tablety vitamínu C, šalátové dresingy a čerstvé ovocie, môžu zásadne prispieť k opotrebovaniu a narušeniu zubnej skloviny. Prírodné kyseliny v týchto jedlách a nápojoch totiž zmäkčujú povrch skloviny, ktorý sa potom ľahšie odiera. Ak nie je konzumácia týchto kyselín veľká, zuby môžu byť remineralizované vďaka vápniku obsiahnutému v slinách. Prítomnosť väčšieho množstva kyselín však tento prirodzený obnovovací proces narúša. Pôsobenie kyselín je obzvlášť výrazné počas spánku, kedy je obmedzený proces tvorby slín9. Pri hodnotení erózneho potenciálu rôznych potravín je treba vziať do úvahy tzv. titrovateľnú kyslosť (viď Tabuľka 1). Titrovateľná kyslosť udáva množstvo zásaditej zložky potrebnej k tomu, aby bolo u daného produktu dosiahnuté neutrálne pH. Indikuje tak množstvo kyseliny v produkte a teda aj jeho erózny potenciál10.
NEZÁLEŽÍ LEN NA CELKOVOM MNOŽSTVE KYSELÍN
Celkové množstvo skonzumovanej kyseliny nie je jediným faktorom spôsobujúcim eróziu. Aj keď je časté a nadmerné konzumovanie kyslých jedál a nápojov považované za hlavnú príčinu vzniku erózie, podieľajú sa na nej aj rôzne nezvyčajné návyky pri stravovaní, pití a prehĺtaní. Všetky kombinácie nasledujúcich troch faktorov zvyšujú riziko vzniku zubnej erózie:
• Celková expozícia kyselinám: Bolo preukázané, že deti s eróziou skloviny konzumujú viac kyslých nápojov a jedál, ako deti, ktoré týmto problémom netrpia.
• Frekvencia: Každodenná konzumácia štyroch a viac nápojov spôsobujúcich eróziu má priamu súvislosť s jej prítomnosťou a progresiou.
• Stravovacie návyky: Zadržiavanie alebo prevaľovanie kyslého nápoja v ústach predlžuje čas, počas ktorého kyselina prichádza do kontaktu so sklovinou. Súčasné stravovacie návyky spôsobujú, že chrup je vystavený kontaktu s kyselinami v oveľa väčšom rozsahu, častejšie a počas dlhšieho časového úseku.
ROZPOZNANIE EROZÍVNEHO POŠKODENIA ZUBA
Klinický vzhľad je pre stomatológov tou najdôležitejšou črtou k diagnostike zubnej erózie. Niektoré typické znaky zubnej erózie zahŕňajú:
• hladký, hodvábne lesklý vzhľad povrchu zuba,
• exponovaný dentín a intaktná sklovina pozdĺž okraja ďasna,
• zmena zafarbenia,
• pozdĺžne ryhy pri krčkoch,
• jamkovanie a ryhovanie na oklúznom povrchu zuba.
Neporušený prúžok skloviny v oblasti orálneho a vestibulárneho okraja gingívy je zachovaný pravdepodobne vďaka zvyškom povlaku, ktoré fungujú ako difúzna bariéra pre kyseliny, alebo sú kyseliny neutralizované prostredníctvom sulkárnej tekutiny9. Ako poškodenie zuba pokračuje, incizálne hrany zubov sa stenčujú, vďaka čomu vyzerá zub translucentný. Následkom stenčovania sa objavujú na takto oslabenom incizálnom povrchu malé trhliny a drobné zlomeniny. U detí sú oklúzne plochy molárov a palatinálne povrchy horných rezákov tou najčastejšou oblasťou poškodenia13. Keďže sú ale tieto povrchy vystavené aj atrícii, môže byť ťažko rozlíšiteľné, ktoré defekty sú pôvodne spôsobené eróziou a ktoré inými škodlivými faktormi.
POSILNENIE OCHRANY
Poškodenie zubnej skloviny eróziou je nezvratné, pacienti však môžu sami prijať opatrenia, aby svoj chrup ochránili pred ďalšou progresiou. Rodičia potrebujú jednoduché a jasné vysvetlenie, ako chrániť zuby svojich detí pred vznikom erózií spôsobených kyselinami. Dôležité je pochopenie celého problému a rozoznanie varovných príznakov. Existujú jednoduché preventívne kroky, ktorými možno minimalizovať riziko vzniku erózie, ktoré zahŕňajú:
• Vyhnúť sa čisteniu zubov bezprostredne po konzumácii kyslých jedál a nápojov, pretože v tejto fáze je sklovina najzraniteľnejšia.
• Perlivé nápoje a ovocné džúsy vypiť rýchlo, neprevaľovať či nezadržovať ich v ústach počas dlhšieho časového úseku.
• Čistiť si zuby jemne, ale dôsledne krúživými pohybmi za použitia jemnej kefky a zubnej pasty s nízkou abrazivitou.
• Dbať na dostatočný príjem tekutín. Dehydratácia má za dôsledok menšiu produkciu slín, čo vo výsledku znižuje ochranu proti poškodeniu kyselinami.
• Pravidelne dochádzať na preventívne prehliadky a konzultovať so stomatológom alebo dentálnou hygieničkou akékoľvek obavy.
Prevencia nemusí znamenať dramatické zmeny v doterajšom životnom štýle; vyzvite pacientov, aby prijali jednoduché preventívne kroky na minimalizáciu rizika.
ZHRNUTIE
Erozívne poškodenie chrupu, ktoré môže byť prijateľné v pokročilom veku, nemožno akceptovať u mladších pacientov. Prevencia a včasné zvládanie erozívneho poškodenia zubov u detí by sa malo stať neoddeliteľnou súčasťou modernej stomatologickej praxe. Prvým krokom k redukcii problému erozívneho poškodenia zubov je osveta pacientov. Je dôležité, aby sa odborníci v stomatológii ujali tejto úlohy, informovali svojich pacientov o tomto probléme a poskytli im informácie a rady, ako mu predchádzať a ako ho zvládať, aby nedochádzalo k jeho prehlbovaniu.
Odporúčame
Začni písať komentár...

