So stéviou sladíte zdravšie a porastie vám aj na balkóne.
Väčšina z nás miluje sladké a sladkú chuť si nedokážeme tak ľahko odpustiť.
Okrem spomínaného xylitolu máme aj iné možnosti, ako si zdravo prisladiť a brať pri tom aj ohľad na zdravie zubov. Riešenie pre nás navrhla sama príroda v podobe rastlinky zvanej stévia cukrová.
Stévia je drobný krík s lístkami 30-krát sladšími ako cukor a v Južnej Amerike za používa už najmenej stovky rokov. Je nenáročná na pestovanie a jednoducho si ju dopestujete aj na balkóne.
Sladenie bez kalórii
Zalejte si obľúbený čaj horúcou vodou a pridajte 2–3 sušené lístky stévie. Ak jej špecificky sladkú chuť zatiaľ nepoznáte, začnite s ešte menším množstvom. Váš obľúbený nápoj bude príjemne sladký a to aj bez použitia cukru, či medu.
Po stévii sa nekazia…
Látky spôsobujúce jej sladkú chuť nepodporujú množenie niektorých baktérií zodpovedných za vznik kazov a ochorenia ďasien. Baktérie sa na sladkej chuti stévie nedokážu vyživovať a k znižovaniu pH v ústach nedochádza.
Aj množstvo výskumov na túto tému potvrdilo fakt, že užívanie lístkov a extraktov zo stévie nevedie k zvýšenej kazovosti zubov. Ak pre niekoho zdravé zuby bez kazov nie je dostatočná motivácia, možno ho osloví, že po stévii sa nepriberá. Stévia a jej extrakty sú totiž vzhľadom na malé používané množstvo takmer bez kalórií.
Je stále obľúbenejšia
Pred niekoľkými rokmi bola stévia vo forme Steviol glykozidov (E960) používaná len ako potravinové aditívum. Ako sladidlo bola uznaná stévia nedávno a označovanie výrobkov so stéviou upresňuje aj vyhláška Európskeho parlamentu z januára 2014. S narastajúcou popularitou ju začali používať aj výrobcovia ochutených bublinkových nápojov, minerálok, ľadových čajov, či kečupov.
Ak by ste sladenie stéviou chceli vyskúšať, svoju rastlinku si nájdete na trhoch u predajcu bylín alebo sa zastavte v obchodoch so zdravou výživou, kde vám určite budú vedieť pomôcť.
Nezabúdajte však, že žiadna náhrada cukru nedokáže zamedziť vznik kazov tak, ako precízne vyčistenie zubov a medzizubných priestorov.
Zdroj: https://medium.com/
Začni písať komentár...