Jesenná únava
Dni sa skracujú, listy padajú, pofukuje chladný vánok a obdobie chorôb je v plnom prúde. Telo začína byť zmenou počasia vyčerpané, slniečko, ktoré nás dobíjalo energiou mizne v jesennej hmle. S jeseňou prichádza aj nepríjemná jesenná únava. Máte pocit, že Vám ubúda síl a jediné, čo by ste celý deň dokázali naplno robiť je ležanie v posteli (to sa pri deťoch veľmi nedá :P). Ako sa nepoddať jesennej únave? Máme pár overených tipov
Slnko je energia
Dni sú kratšie, čas spánku a bdelosti môže byť trošku narušený. Kvôli nedostatku slnečného svetla mozog začne produkovať viac melatonínu, ktorý spôsobuje ospalosť. Odostrite závesy čím skôr, aby ste do bytu dostali viac slnečného svetla, užívajte si prirodzené svetlo vonku najviac, ako to bude vo Vašich možnostiach. Prechádzky jesennou prírodou, šantenie sa v padajúcich listoch, alebo zbieranie gaštanov na skvelé eko stavebnice, ktoré sú zadarmo isto ocenia aj tí najmenší.
Kvalitný spánok
Nerušený spánok zabezpečí dostatok energie na celý deň (sen každej mamičky). Pocit ospalosti počas chladnejších dní nemusí signalizovať nedostatok spánku. Práve naopak, ak spíte viac, ako obvykle, môžete sa počas dňa cítiť ešte ospalejšie. Skôr si pripravte prostredie pre lepší spánok: v upratanej izbe sa spí lepšie, pred spaním na chvíľu otvorte okno, zabezpečte si pohodlné návliečky, pred spaním nepracujte na počítači, alebo neprezerajte telefón, zvyčajne cítite únavu, no mozog stále pracuje.
Zacvičte si
Polievka Hokkaido
Milujeme jeseň kvôli farbám, no aj kvôli sezóne Hokkaido tekvičiek Ak máte záhradku, môžete si ju vypestovať doma, kúpiť na trhu, alebo v supermarkete
Receptov na jej prípravu je od výmyslu sveta. Na obed je treba dať do bruška niečo teplé a zdravé, najlepšie keď je to hotové čo najrýchlejšie.
)
Polievka z tekvice Hokkaido - nie len chutná, výživná, ale najmä rýchla.
Potrebujeme:
Pripravíme si zeleninu. Umyjeme, vydlabeme a ošúpeme tekvicu Hokkaido. Nakrájame na kúsky. Ošúpeme si a nakrájame cibuľku, zemiaky a mrkvu. Na masle (alebo olivovom oleji) speníme cibuľku do sklovita. Pridáme tekvicu Hokkaido, premiešame, zalejeme vodou (alebo kuracím vývarom), pridáme mrkvu a zemiak, posolíme (poprípade pokoreníme) a varíme, kým zelenina nezmäkne. Keď je zelenina mäkká rozmixujeme tyčovým mixérom a podľa potreby a možností ešte dochutíme, alebo zriedime.
Odporúčame podávať s chlebíkovými krutónmi, poprípade dochutiť pár kvapkami citrónovej šťavy - spraví s chuťou zázrak Ak ju chcete zjemniť, pridajte šľahačkovú, alebo (pre intolerantných) sójovú smotanu