icon
16 / 17
Od @luciferova
avatar
tokina
autor

STRÚHANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ Z OVSENÝCH VLOČIEK

Tento koláč doslova zbožňujem, vždy, keď som niekde na návšteve a na stole je aj tento koláč, moja pevná vôľa sa dostáva do ohrozenia 🙂 Dokonca by som povedala, že vždy prehrá. Rozhodla som sa, že túto klasiku preoblečiem do nových - zdravších šiat. Miesto múky som použila ovsené vločky, cukor som vymenila za zdravší a skvelý raňajkový koláč bol na svete. Potom však prišlo nemilé zistenie, že môj syn zdedil vzťah k tomuto koláču po mne 🙂

Množstvo je uvedené na malý plech rozmerov cca 26x20 cm

Potrebujeme:
Na hnedú vrstvu:
200 g pomletých ovsených vločiek
40 g cukru z kokosových kvetov
100 g masla
1 žĺtok
2 lyžice kvalitného kakaa
¼ lyžičky vínneho kameňa (bezfosfátový prášok do pečiva)

Na bielu vrstvu:
500 g tvarohu (odporúčam hrudkovitý)
1 bielok
kôru z citróna chemicky neošetreného (podľa chuti)
1 lyžička bourbon vanilky (kúpite napr. tu http://zelenyobchodik.sk/319-vanilka-bourbon-15...)
1 lyžica cukru z kokosových kvetov (alebo viac podľa chuti, kúpite tu http://zelenyobchodik.sk/1004-kokosovy-cukor-50...)
hrsť nesírených hrozienok

Vločky v suchom stave si rozmixujeme na múku. Pridáme cukor, kakao a zmiešame. Potom rozklepneme vajíčko, do cesta použijeme len žĺtok (bielok pôjde do bielej časti) zmäknuté maslo a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na 30 minút do chladničky. Zatiaľ si pripravíme bielu časť.

Vidličkou roztlačíme tvaroh, pridáme bielok, vanilku, kôru z citróna, cukor, hrozienka a vymiešame.

Stuhnuté cesto vyberieme z chladničky a začneme strúhať na okách veľkého strúhadla. Cesto sa trochu lepilo, preto je fajn ho mať úplne stuhnuté, lepšie sa s ním pracuje. Nastrúhame prvú polovicu, ak sa nám zdá málo, môžeme trošku ukoristiť aj z druhej polovice. Natrieme bielu vrstvu a na záver postrúhame zvyšok cesta. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 20 minút (treba sledovať).

Dobrú chuť 🙂

Odpovedz
25. jan 2016