VŠETKO O CHILLI A OMÁČKE SRIRACHA
Chilli paprička, chilli, ako niekto hovorí skrátene alebo dokonca feferónka. To všetko sú užívané termíny pre plod exotických druhov paprík, ktoré rastú v tropických a subtropických oblastiach. Chilli paprička je malá paprička so silnou vôňou, ktorá sa vyznačuje pálivosťou. Existuje veľa druhov chilli papričiek, ktoré majú rôzne stupne pálivosti. Za pálivosť chilli papričiek môže látka kapsaicín, čo je dráždivá a vyvoláva pocity pálenia v každej tkanive, s ktorou príde do styku. Teda nielen v ústach, ale aj na koži pri krájaní. Chilli papričkám sa darí predovšetkým v Indii, Číne, Japonsku, Vietname, Afrike, Južnej a Strednej Amerike, Mexiku a na Balkáne, kde je chilli paprička bežnou súčasťou miestnej kuchyne.
Pôvodne chilli papričky pestovali Indiáni už 6 000 rokov pred našim letopočtom. Je to jedna z prvých samoopelovacích rastlín, ktoré sa začali pestovať v Amerike. Po objavení Ameriky Kryštofom Colombom sa pestovanie chilli papričiek rozšírilo po celom svete a chilli korenie sa stalo veľmi cenným a bolo čiastočne nahradené za čierne korenie. Najviac sa chilli korenie ujalo v Indii, kde je neoddeliteľnou súčasťou indickej kuchyne. Ďalej sa potom dostalo napríklad do Maďarska, kde vznikla mletá paprika, ktorá sa používa dodnes pri príprave maďarských gulášov. Látku kapsaicín objavil v roku 1816 P. A Buchtholz a preukázal, že táto látka spôsobuje pálivosť chilli papričiek a zvyšuje činnosť žalúdočných žliaz.
V dnešnej dobe existuje 3 000 druhov chilli s rôznymi stupňami pálivosti. Základnou odrodou chilli papričiek je Capsicum, ktorá zahŕňa 5 domestikovaných druhov paprík a 23 voľne žijúcich odrôd. Medzi týchto 5 základných odrôd patrí: