icon
1 / 1
avatar

Jaaaaaaaaaa......mam spravené...stále do nich chodim

Odpovedz
4. aug 2022
avatar

Neznasam ich...ale sladkokysle mam uz zavarene asi 30 flasiek (a este dajake pribudnu ako svokor co mi ich pestuje avizoval). Ja nosim kamoske tie vacsie na kvasaky (ja zavaram vylucne do 6cm uhorky)

Odpovedz
5. aug 2022
avatar

@stvura robím kvasaky z takych malych,su fajnove chrumkave,nie ako voľakedy mäkké, to by nikomu nechutili,manzel ich je samotné,uz som robila 4flasu ,ale 2L 😃

Odpovedz
5. aug 2022
avatar

dievcata, ja sa kvasaky chystam urobit uz niekolko rokov, ale vzdy na to zabudnem v lete :D mate nejaky odskusany recept? Dakujem

Odpovedz
5. aug 2022
avatar

@stvura Ja lubim to i to, ale nikdy v zivote som nezavarala. Jediné, čo som zavarila je červený melón.

Odpovedz
5. aug 2022
avatar

@tratatundra no tak to som ja zasa nikdy nezavarala - len zeleny a la uhorka nalev 🙂 - spajzu mam inac plnu zavaranin, to som ja zas maniak 🙂
@vivia moj oco robieva podla tohoto: https://www.tinkinerecepty.sk/kvasaky-starodavn...

Odpovedz
5. aug 2022
avatar

@vivia Páči sa:

Potrebujeme:
uhorky
cesnak (ja používam sušené plátky, ale poslúžia aj dva strúčiky cesnaku)
kus chlebíka (lepšie) alebo rožku
kôpor celý aj s kvetom
chilli paprička alebo feferónka (pre tých, čo radi pikantnejšie)
čerstvý chren

Zálievka:
1 l vody
5 dkg soli

Postup:
Uvaríme vodu so soľou a necháme úplne schladnúť. Na dno pohára dáme cesnak a celý kôpor. Umiestnime prvú vrstvu uhoriek. Ja mám rada uhorky nakrájané na prúžky, ale postačí uhorku v celku iba narezať, ako to robí väčšina ľudí. Ak máte radi pikantné, tak medzi uhorky vložte aj jednu chilli alebo feferónku (alebo viac, ale na toto ma upozornil jeden známy, že ak budú uhorky až veľmi ukvasené a nedajbože budú mať laxatívny účinok, tak budete chilli v nich preklínať :D ) a plátok chrenu (často nemám, takže vynechávam). No a potom urobíme opäť vrstvu cesnaku a kôpru a uhoriek až do naplnenia pohára. Na vrch dávam kus chleba alebo rožku a zakryjem tanierikom. Dôležité je, aby bolo všetko zakryté vodou a keď voda ubúda, treba ju doplniť. Kvasiť nechávam 7-10 dní.

Odpovedz
5. aug 2022
avatar

@stvura No, červený sa zavára presne tak isto. :P A je to hrozná dobrota. Ľudia na mňa často pozerajú ako na Majku z Gurunu, keď im poviem, že milujem zaváraný melón. :D Vraj, či som sa nezbláznila. :D

Odpovedz
5. aug 2022
avatar

@stvura
@tratatundra dakujem 🙂

Odpovedz
5. aug 2022
avatar

Och fuj a môj muž už druhý vandel si urobil ...

Odpovedz
5. aug 2022
avatar

@zuzi0911 Strašne ma pobavila reakcia "Och fuj" :D Ja takto nejak reagujem, keď vidím cukrový melón :D

Odpovedz
5. aug 2022
avatar

@tratatundra joj,muz uz si druhý pohár urobil a keď si ku mne s tým sadne,no konečná 😄

Odpovedz
5. aug 2022
avatar

@stvura mne su kvasaky odporne na vzhlad a nie som ochotna ich ochutnat. Moji rodicia tam davaju chlieb, mne sa to bridi ked vidim uhorky s plavajucim chlebom. Tiez robim len sterilizovane klasicke.
@tratatundra ani cerveny melon nemam rada, mne chuti ako zemiak🙉

Odpovedz
7. aug 2022