icon
207 / 337
Brynzové pirohy s kysanou smetanou a slaninkou.
avatar
trudka4
autor

Bryndzové pirohy od Čistinky

Suroviny :

Cesto:
500 g múka polohrubá
100 g zemiaky
1 ks vajce
250 ml voda
10 g soľ

Plnka:
150 g bryndza
200 g zemiaky
(Toto je rozpis na 40 ks pirohov)

Postup :
Zemiaky uvaríme v šupkách a necháme ich vychladiť. Urobíme si cesto: Do misky dáme múku, na jemno nastrúhané zemiaky, vlažnú vodu, jedno vajce a štipku soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku oddýchnuť a potom ho rozvaľkáme na tenko. Podsýpame múkou.
Medzitým, čo cesto oddychuje si pripravíme plnku vymiešaním bryndze a zbytku postrúhaných zemiakov.
Cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa ľahšie váľkalo. Rozvaľkané cesto povykrajujeme kolieskom, alebo pohárom. Zbytky cesta odložíme, spolu premiesime, vyvaľkáme a tiež povykrajujeme. Z plnky urobíme guľky a na každé kolieska dáme jednu. Cesto uzavrieme formičkou na pirohy.

Takto pripravené pirohy hádžeme do vriacej osolenej vody.
Po chvíľke vyplávajú a potom ich ešte aspoň päť minút povarím.
Vyberieme ich sitkom z vody, prepláchneme a dáme na pekáč. Polejeme masťou vyškvarenou zo slaninky (alebo len olejom) aby sa nelepili a premiešame.
Podávame so slaninkou a kyslou smotanou.

Odpovedz
3. apr 2015