recept z http://www.sladkaema.com/cokoladovy-cviklac/
som si trochu prisposobila, robila som 1/2davky:
nepouzila som mrkvu-iba cviklu a jednu cast kolaca som urobila s celozrnou m. a druhu bez muky, namiesto nej mlete orechy
400 g surovej cvikle
◾100 g mrkvy
◾200 g kvalitnej tmavej čokolády
◾100 g masla
◾4 vajíčka
◾200 g hnedého trstinového cukru
◾100 g hladkej špaldovej múky celozrnnej
◾1 PL kakaa
◾1 balíček prášku do pečiva
◾ovocný pikantný džem – napr. ríbezľový, marhuľový, hroznový
1, Neošúpanú cviklu aj mrkvu v celku uvarím približne hodinu v hrnci do mäkka. Potom ich nechám vychladnúť a ošúpem ich. Použila som na to rukavice, pretože cvikla neskutočne silno farbí . Na šúpanie nie je potreba ani nožík ani škrabku, išlo mi to dobre len tak prstami.
2, Mäkkú cviklu s mrkvou popučím rukami alebo vidličkou na drobno, do misky pridám na menšie kúsky nakrájanú čokoládu a spolu premiešam.
3, Maslo dám rozpustiť a zatiaľ vyšľahám mixérom vajíčka s cukrom.
4, Maslo prilejem spolu s cviklovo-čokoládovou zmeskou k našľahaným vajíčkam a všetko spolu zmiešam.
5, Na záver do mokrých ingrediencií zamiešam suché: múku, prášok do pečiva a kakao.
6, Dôkladne premiešané cesto vylejem na vymastenú a múkou vysypanú formu a dám piecť do teplovzdušnej rúry pri 180 stupňoch na pol hodinu. Pečenie nepredlžujem zbytočne, pretože koláčik by preschol a nebol by už taký vláčny a šťavnatý.
7, Upečený koláč nechám vychladnúť na kuchynskej mriežke a potom ho potriem ovocným pikantným džemom.

Čo to je?