weronese
25. feb 2016
73 

Ako je to s tým cumlíkom?

Áno je to pravda, ráno sme vstávali o 3. Môj Benjamín sa ku mne prišiel pritúliť s tým, že musí cikať a že je hladný. Ja som bola presvedčená o tom, že sa mi to iba sníva, ale jeho vytrvalosť ma uistila, že je to jednoducho tak. Keď už bolo všetko ok zobudila sa aj naša princezná s tým, že aj ona chce jogurt a porozprávať sa. Tak som od tretej do piatej počúvala dialóg mojich dvoch krpcov a úprimne musím priznať, že to bolo veľmi inšpiratívne. Prečo? Lebo už viac ako týždeň sa snažím zorientovať v našom sortimente a snažím sa poopravovať ceny a popredávať zvyšok skladových zásob. Ale to ste si už určite všimli. Aspoň tí, čo ma sledujete na Facebooku. Ale prečo píšem toto zamyslenie? Pretože som si uvedomila zopár zásadných vecí ktoré sa tákajú „kojeneckých vecí“.
Takže. Moje laické pátranie medzi mamkami a odborou literatúrou ohľadom detského vývoja mi prinieslo nasledovné zistenia:

Jednou z vecí, ktoré sa bežne nachádzajú na väčšine e-shopov v rámci výbavičky pre vášho anjelika sú cumlíky.  Je pravda, že to máme nejak automaticky pospájané veď bábo a cumlík to k sebe pasuje ako med a maslo. Ale je to naozaj tak? Veľa kníh uvádza, že cumlíky vôbec nie sú nevyhnutné a dá sa zaobísť aj bez nich. Druhá strana je, že cumík je veľmi čarovná vec,ktorá dokáže mnoho zázrakov. Ako napríklad upokojiť ubolené bábo, pomôže ľahšie zaspinkať a a a. Určite to poznáte z vlastnej skúsenosti.
„Moja osobná skúsenosť je taká, že mám doma dve detičky. Obdobia ťažkého prerezávania zúbkov, ťažké koliky v oboch prípadoch sme riešili nosením, spievaním a rôznymi inými nápadmi čo nás v danej situácii napadli, ale doteraz neviem, prečo  sme si nespomenuli na cumlík. „

A teraz niečo zaujímavé z múdrych kníh
V dnešnej dobe sa už cumíky a fľašky posunuli míľovými krokmi dopredu. Sú z bezpečných materiálov, chránené európskymi certifikátmi a podobne. S toho vyplýva, že naozaj nie sú vyslovene škodlivé, ale je tam to ALE. Nie sú úplne prirodzené pre bábo a stále je to iba náš „dospelácky vynález“ Stretla som sa aj s tým, že väčšina mamičiek poučených už z domu si cumlíček priniesli pre svojho potomka už do pôrodnice. Nechcem písať o tom, aký dopad to môže mať na samotné kojenie a aké zmätočné informácie to zo sebou nesie pre drobčeka. S toho sa môže postupom času stať závislosť s ktorou je potom dosť náročné bojovať. Čítala som viac diskusií v ktorých mamky riešia ako bezbolestne a bez nejakej traumy stratiť cumlík svojmu trojročnému anjelikovi alebo ako sa s ním dohodnúť a pod. V poslednej dobe si uvedomujem a veľmi sa už dopredu ospravedlňujem ak by sa tieto riadky niekoho dotkli, ale vďaka – alebo napriek tomu, že máme e-shop s detskými vecami si viac všímam detský svet okolo seba.
Mladé mamky, ktoré sa snažia byť za každú cenu dokonalé – lebo nám to diktuje spoločnosť, aby sme boli po pôrode hneď štíhle ako prútik, aby sme cvičili, mali domácnosť ako s katalógu, boli múdre a popri dieťatku ešte stihli poriešiť kariéru a a a. Je toho naozaj veľmi veľa a preto sa stáva to, že naša pozornosť je niekde úpne v iných dimenziách. A vtedy prichádza cumlík. Cumlík ako ideálna náhrada za našu pozornosť a častokrát aj lásku. Drobček potrebuje našu pozornosť a cumlík to naozaj nedokáže nahradiť.
„Moja skúsenosť je veľmi podobná. S mojou Marínou som štátnicovala. Mala som 24. O dva roky na to prišiel Benjamín. Viackrát som počula, že som mladá a podobne.Medzi tým som veľa cvičila, čítala, robila web dizajn a snažila som sa byť „dokonalá“ pre svoje okolie a pre svojho drahého. Úplne som zabudla na to aký jemný a krehký je detský svet, ale vďaka Maríne som sa prebudila veľmi skoro. Jej diagnóza ma prinútila nevidieť v čom zlyhávam ale uvedomiť si, že moje priority sú úplne opačne poskladané. Zobrala som si ju domov zo škôlky a začala som jej venovať 150% svojej pozornosti. Začali sme veľa kresliť, čítať, maľovať, šiť a vďaka jej videniu som si uvedomila, že to zabudnuté a to krásne detské je niekde v nás, ale je to všetko v začarovanom kruhu, ktorý musíme zlomiť niekde v nás my sami. Ale je to veľmi veľmi ťažké. Mohla som jej tiež dať nejakú náhradu: tablet, smartfón, cumlík čokoľvek, ale zatiaľ som si vybrala tú ťažšiu cestu. A nie som taká hrdinka ako to možno vyznieva. Toľko krát padám na ústa a niekedy to všetko musím delegovať aj na môjho drahého...ale čo som tým chcela povedať je, že cumlík by nemal byť v žiadnom prípade iba náhrada za pozornosť a podobne“

V čom sa ale väčšina odborníkov zhoduje „a to som sa pýtala konkrétnych detských zubárov, pediatrov a psychológov“  Ak má váš anjelik cumlík príliš často a aj po druhom či dokonca treťom roku života, môže dôjsť k poruchám reči alebo chybnému vývinu chrupu. Tiež keď je iba placebom môžu s toho vzniknúť rôzne psychologické problémy. Dokonca niektoré drobčiatka ani nevedia cumlík chytiť do packy a stále im vypadáva, takže ho samotné aj odmietajú. Pokiaľ vaše bábo nie je vytrvalé v plači a dokážete ho upokojiť inými spôsobmi, potom je tu cumík úplne zbitočný.

Aby som cumlíku iba nekrivdila
Verím a z mojej laickej praxe viem, že je mnoho situácií kedy sú mamičky mega unavené z neustáleho plaču drobčeka. Keď mu idú zúbky, alebo má koliky, alebo nevie zaspinkať inak ako len pri prsníku „To sme zažili tiež a bolo to veľmi náročné“ Niektoré mamky sú hrdinky a dajú to v pohode, no sú aj také čo sú vyčerpané a preto príde cumlík ako záchrana. A z môjho pozorovania napríklad dentálne cumlíky s ktorými som sa stretla iba tento rok sú naozaj nadimenzované tak, aby bábo keď sa mu zúbok prerezáva boli naozaj úspešnou pomocou aj pre mamku aj bábo. Ale tiež je otázka je cumlík ako cumlík? Niekotrí v tomto rozdiely nerobia, ale pravdou je, že keď už siahnete na cumlík prečítajte si pozadie firiem, ktoré cumlíky v dnešnej dobe vyvýjajú. Dôležité je, aby ste vyberali podľa veku. O namáčaní cumlíka do medu či cukru vám určite popisovať nemusím.
Ďalšie pozitívum je, že podľa niektorých štatistík môže cumlík pomôcť znížiť riziko náhleho úmrtia dojčiat a je tiež lepším variantom v porovnaní cucania palca. Tiež nie je dobré dávať ho drobčekovi nasilu, alebo len tak ...
Dlho som rozmýšlala či tieto riadky napíšem, alebo nie(nechcem aby to vyznelo ako promo, ale pravdou je, že do jej pozadia tejto značky vidím najviac a inú u nás vlastne ani nenájdete.)

Prečo som sa teda rozhodla predávať SUAVINEX?

Od kedy máme MojhoAnjelika prešli sme veľmi zaujímavým procesom. Najskôr sme chceli predávať všetko – ale teraz vieme, že to bolo to najhoršie čo sme mohli spraviť. Vďaka Bohu, že sme v tomto už niekde inde. Zredukovali sme značky a máme iba to za čo sa môžeme a vieme postaviť na 100%.

Takže prečo Suavinex? Začiatky firmy siahajú do roku 1983. Kedy sa majitelia pohrávali s nápadom, ktorý sa im podarilo prepojiť s realitou. Vznikli cumlíky a fľašky, ktoré boli v tom čase revolučné. V súčasnosti je firma Suavinex na trhu viac ako 30 rokov a svoju jedinečnosť si zachováva až doteraz. Už pri svojom zrode povolali do svojho nápadu spraviť cumlík, odoborníkov v pediatrii a detského zubárstva. Kvalitu materiálov si držali a stále držia v čom majú veľký náskok pred ostatnými. Postupom času pridali do svojho portfólia okrem cumlíkov a sklenených fľašiek rôzne doplnky a pomôcky ku kojeniu, sterilizácie, čistenia, kŕmenia. V súčastnej dobe predstavili kozmetiku pre mamičky a drobčekov. Čo je ale na nich krásne je, že sa im podarilo prepojiť dizajn s kvalitou.
„Moja skúsenosť je, že vďaka nim som objavila, že aj cestovanie s deťmi môže byť aj krásne. Prešli mi rukou sklenené fľašky, poháriky na učenie pitia a cestovné sady. Tie sú veľmi super hlavne keď máte v aute dve hladné deti a stále im niečo treba podať, alebo pridržať. Tiež som mala tú česť vyskúšať jedálenskú sadu na ktorú nedám dopustiť. Premyslená až do posledného detailu. Nabudúce vám o tom napíšem viac. “

Začni písať komentár...

Odošli