Zbavuje džúsy mikroorganizmov Znižuje množstvo
vitamínov a minerálov
Má vplyv na chuť a vôňu
Trvá niekoľko minút
Vystavenie produktov na pozadovanu teploty na velmi kratky cas, odstranujeneziaduce mikroorganizmy
Inou formou pasterizácie je tzv. paskalizácia. Pracuje na princípe tlakovej komory vysokotlakového lisu. Potraviny sú v komore vystavené tlaku až 6-tisíc barov. Životnosť potravín sa paskalizáciou predĺžuje z niekoľkých dní na niekoľko týždňov. Pri tejto metóde sa však nezničia všetky mikroorganizmy. Niektoré, odolné voči vysokému tlaku, napr. spóry a stafylokoky, sa aj v takto ošetrenom produkte stále nachádzajú a môžu sa počas trvania životnosti produktu nekontrolovane množiť. Okopírované.... 😉 😉
Je metóda tepelnej sterilizácie tekutých nápojov, alebo potravinarskych surovin. Jej podstatou je krátkodobé zvýšenie teploty, ktoré však na rozdiel od prevarenia nesmie výrazne zmeniť vlastnosti látky. Obvykle to znamená ohriatie látky na 60 – 75 °C a jej udržovanie v rozmedzí 1/2 až 2 hodiny (podľa spracovávanej suroviny). Účelom je likvidácia mikroorganizmov a tým jednak zvýšenie trvanlivosti potravín, a jednak zabránenie šírenia ochorení týmito potravinami.
wikipédia:
Jej podstatou je krátkodobé zvýšenie teploty, ktoré však na rozdiel od prevarenia nesmie výrazne zmeniť vlastnosti látky. Obvykle to znamená ohriatie látky na 60 – 75 °C a jej udržovanie v rozmedzí 1/2 až 2 hodiny (podľa spracovávanej suroviny). Účelom je likvidácia mikroorganizmov a tým jednak zvýšenie trvanlivosti potravín, a jednak zabránenie šírenia ochorení týmito potravinami 🙂
dievcata dakujem vam za vase odpovede 🙂
prve tri spravne boli:
@jankajamrozyova
@linola1
@lil38 gratulujem dievcata, posielam kazdej z vas 5 srdiecok 🙂
spravna odpoved bola, ze pasterizacia je proces na odstranenie neziaducich mikroorganizmov, predlzi sa tym zivotnost stiav.. a je to v podstate zahriatie tekutiny na urcitu teplotu, v pripade stiav riofresh len na par sekund 🙂
so srdieckovou sutazou budeme pokracovat opat v pondelok rano o 9:00 🙂

paskalizácia 🙂