
Význam zdravej výživy pre cvičenie a rekreačný šport
V povojnových dobách mala výživa vždy len jediný cieľ: dodať dostatok energie a kalórii na prežitie. Niektorí ľudia dodržujú tento princíp i naďalej a postupne priberajú, majú nadváhu a s tým spojené ochorenia. Všetko, vrátane kalórii, nemalo žiadnu ďalšiu výživovú hodnotu. Jednalo sa vtedy o zlú skladbu potravy. Neskôr došlo k zmene v spôsobe výživy. Ľudia začali počítať spotrebované kalórie s cieľom znížiť ich príjem na čo najnižšiu hodnotu tak, aby získali nadvládu nad obezitou.
Vďaka múdrym úvahám spoznával človek postupne význam vedľajších látok vo výžive.
Najprv vitamínov, neskôr minerálnych látok a stopových prvkov a v poslednej dobe i vlákniny a taktiež dobre známe sekundárne produkty rastlinného metabolizmu.
Ďalším faktorom pri objavovaní nových znalostí v oblasti výživy bol vývoj vrcholového športu, ktorý otvoril obrovský priestor pre objavovanie a experimentovanie, čoho cieľom je dosahovanie maximálnych výkonov a fyziologických hraníc človeka, alebo dokonca ich prekročenie.
Pokiaľ sa teraz za týmito skúsenosťami ohliadneme, môžeme dnes zhrnúť platné informácie o výžive pre človeka, respektíve bežnú populáciu či rekreačných športovcov do nasledujúcich okruhov:
- Stavba a udržovanie buniek a tkanív
- Enzymatická a hormonálna regulácia látkovej premeny
- Podpora antioxidačného ochranného systému
- Zlepšovanie funkcie imunitného systému
- Dodávanie energie
