icon

Ako zvládať viaceré potravinové alergie a intolerancie?

Včera o 13:06

Dobrý deň, mám alergiu na sóju a laktózovú intoleranciu, plus čokolada kakao pomaranč citrón. Máte niekto takúto alergiu? Je to už navždy? Veď ja nemôžem ísť ani s kamarátkou na obed. Dnes som mala na obed cestoviny s omáčkou kde bolo trochu sóje a neskutočne ma bolí brucho a mám hnačky. Keď nemôžem smotanu maslo chcela som si kúpiť vegánske nátierky jogurty ale tam je zas sója. Čítam si zloženie všetkého ale mám pocit že skoro nič nemôžem jesť. Mám 25 rokov. Sú nato aj tabletky? ani v robote sa nemôžem stravovať poriadne.

mullerova46
Včera o 13:30

@anonym_autor laktozova intolerancia nie je predsa na bielkovinu. Kľudne môžeš bezlaktozove produkty. Ja mám toto isté okrem laktózy ale nemôžem lepok a kuracie a paradajky 🙂 dá sa stravovať len treba dávať pozor. To že máš teraz silné prejavy nemusí byť nastálo. Nasad si pravidelne probiotiká a mohlo by sa to zlepšiť 🙂 kto má alergiu na sóju nemusí byť citlivý na sójový lecitin 🙂

mullerova46
Autor odpoveď zmazal
lucik194
Včera o 15:53

toto , co si vypisala, je jediný problem soja. ta je vsade, aj tam kde ju nečakas.....

laktozova intolerancia problem nie je, prejdes na bezlaktozove vyrobky, ak si nebudes ista v reštaurácii a bude napísané (7), das si tabletky (enzým).

nechapem, preco chces ist na vegansku stravu, vsak intolerancii Ti staci bezlaktozova dieta .

pozri si natierky v DM, na slano, mnohe su bez soje. lebo ich kupujem.aj bez mlieka

autor
Včera o 17:06
@lucik194

toto , co si vypisala, je jediný problem soja. ta je vsade, aj tam kde ju nečakas.....

laktozova intolerancia problem nie je, prejdes na bezlaktozove vyrobky, ak si nebudes ista v reštaurácii a bude napísané (7), das si tabletky (enzým).

nechapem, preco chces ist na vegansku stravu, vsak intolerancii Ti staci bezlaktozova dieta .

pozri si natierky v DM, na slano, mnohe su bez soje. lebo ich kupujem.aj bez mlieka

@lucik194 Ďakujem pozriem. Tak chcela som syr platkovy a natierku napriklad tak som pozerala veganske. Presne soja je všade aj tam kde ju nečakam napriklad dnes v masovej omačke..

pe_mi
Včera o 17:18

@anonym_autor presne tie potraviny, čo si menovala nemôžem ani ja, ku tomu nič kysnuté, žiadne údeniny, mam histamin, laktózu a lepok. Je to o ničom

autor
Včera o 17:28
@pe_mi

@anonym_autor presne tie potraviny, čo si menovala nemôžem ani ja, ku tomu nič kysnuté, žiadne údeniny, mam histamin, laktózu a lepok. Je to o ničom

@pe_mi To je dosť toho😞A to mate od narodenia? ako sa vam to prejavuje? V restauracii sa nestravujete? ved laktoza a soja su vsade. Ja ked idem aj na kavu do kaviarne normalne si dam mlieko, alebo ked som mala narodeniny tak tortu zakusky a viem ze tam to mlieko je, len treba to odsledovať. Najviac zle mi bolo dnes z omačky na cestoviny kde je soja 17% inak mi zle ani moc nebýva ale toto už bolo riadne silné😞Mne povedali na gastre že na mesiac mam všetko vysadiť a postupne pridávať

pe_mi
Včera o 17:44
@anonym_autor

@pe_mi To je dosť toho😞A to mate od narodenia? ako sa vam to prejavuje? V restauracii sa nestravujete? ved laktoza a soja su vsade. Ja ked idem aj na kavu do kaviarne normalne si dam mlieko, alebo ked som mala narodeniny tak tortu zakusky a viem ze tam to mlieko je, len treba to odsledovať. Najviac zle mi bolo dnes z omačky na cestoviny kde je soja 17% inak mi zle ani moc nebýva ale toto už bolo riadne silné😞Mne povedali na gastre že na mesiac mam všetko vysadiť a postupne pridávať

@anonym_autor ja mám strašne kŕče a tiež okamžite hnačky , aj 10x idem na záchod, strašnú migrénu z jedla, ktoré nemôžem.
No našla som si určite potraviny, ktoré môžem a točím ich dokola
Nestrabujem sa v reštaurácii vôbec, keď ideme na oslavu , len vývar bez sližov a steak s grilovanou zeleninkou Max.
Káva mi robí maximálne zle
Diagnostikovali mi to v 32 rokoch až. Dovtedy som jedla jedno cez druhé

autor
Včera o 17:54

No mne v 25, tak som zvedava ci to už budem mat navzdy pretože predtym som mala ine alergie a potom po 4 rokoch mi už nevyšli

anonym_4839b6
Včera o 17:56

@anonym_autor ja mam alfa gal. To uz duplom nemôžem nič. Lebo vsade sa nachadza. Mozem veganske jedla aj to len čítam, lebo aj tam sa nachadza to co nemozem. Nemozem ani lieky, infuzie, injekcie, liečivá atd ...... všade je ta molekula galaktozy. Aj v konzervantoch aj všade možne no. Je to boj. Hlavne ked ani doktori netušia o tejto novej alergii. Snažia sa mi ale pomost, co sa da. Je to uplne nova alergia. Nemôžem komplet nič živočíšne. Este sa nachadza aj v doplnkoch ako je magnezium, aj vôňa ked varím niečo, čo nemôžem. Lebo varim ostatnym clenom rodiny. Mam epipen pre istotu. Ale stejne je to strasne otravne. Furt len musím čítať čo to obsahuje. a to som jedla predtym všetko. Kozmetika je dalsia co to obsahuje. Mam ale anafilaxiu ako prejavy. A to robíme svatbu a neviem co budem jesť

oriesocek
Včera o 17:57

Ja mám k tej bezlakto intoleranciu na trehalozu - takže nič s morskými plodmi, hríbami a napr nemôžem kokos… takže ak som v reštaurácii, tak si jedlo s laktozou mozem dať s enzymami, ak si nemám čo iné vybrať… samozrejme, ak je trochu masla a pod… ale kde sú hríby a aj kokos a pod na to neexistujú enzýmy a to viem, že ak náhodou nie je nikde uvedené, tak po 15 minútach bolesti brucha… minule som tak mala jednu vegansku polievku, kde do 5 litrov dali pol pohárika kolosovej smotany… no hneď som ju cítila na tráveni

lucik194
Včera o 19:03

skoc do tesco, lidl, kaufland, billa, terno .... vsade mas v chladnickach extra policky s bezlakto vecami.

hned vedla budes mat veganske - tam pozri ovsene a kokosove.....
sojovym sa vyhnes.....

intolerancia na laktozu je navzdy. proste ked raz nemas enzym, tak ho nemas. proste telo ho nedokáže vytvorit.
tu plati, vsetko mliecne vynechať, riesis len bezkaktozove..... aspon prve mesiace, telo sa vycisti. hlavne vsimaj si, ze vsade je srvatka, tomu sa vyhnut ....

anonym_09c8da
Včera o 19:15
@anonym_4839b6

@anonym_autor ja mam alfa gal. To uz duplom nemôžem nič. Lebo vsade sa nachadza. Mozem veganske jedla aj to len čítam, lebo aj tam sa nachadza to co nemozem. Nemozem ani lieky, infuzie, injekcie, liečivá atd ...... všade je ta molekula galaktozy. Aj v konzervantoch aj všade možne no. Je to boj. Hlavne ked ani doktori netušia o tejto novej alergii. Snažia sa mi ale pomost, co sa da. Je to uplne nova alergia. Nemôžem komplet nič živočíšne. Este sa nachadza aj v doplnkoch ako je magnezium, aj vôňa ked varím niečo, čo nemôžem. Lebo varim ostatnym clenom rodiny. Mam epipen pre istotu. Ale stejne je to strasne otravne. Furt len musím čítať čo to obsahuje. a to som jedla predtym všetko. Kozmetika je dalsia co to obsahuje. Mam ale anafilaxiu ako prejavy. A to robíme svatbu a neviem co budem jesť

@anonym_4839b6 pocuj a to zacalo nejako zrazu? Alebo po nejakej virusovej infekcii? Ja mam alergiu na vajcia - najtazsiu, tiez by mohla vraj nastat anafylaxia, neviem ci to spravne pisem, ale ja vajcia proste jem. Mme z toho nie je bud nic alebo ma max trocha nafukuje. Tym ale v ziadnom pripade nikoho na nic nenahovaram, ja len konstatujem. Lebo vedela som ze mam na vajcia alergiu, ale nevedela som ze az taku. Tak som to obmedzila, ale jedla. A raz pri kolonoskopii pred uspanim mi davali otazky a z doktora to vyslo 🙈

autor
Včera o 19:47
@lucik194

skoc do tesco, lidl, kaufland, billa, terno .... vsade mas v chladnickach extra policky s bezlakto vecami.

sojovym sa vyhnes.....

intolerancia na laktozu je navzdy. proste ked raz nemas enzym, tak ho nemas. proste telo ho nedokáže vytvorit.
tu plati, vsetko mliecne vynechať, riesis len bezkaktozove..... aspon prve mesiace, telo sa vycisti. hlavne vsimaj si, ze vsade je srvatka, tomu sa vyhnut ....

@lucik194 Takže intolerancia je navždy, ale alergie nie, tie som mala iné keď som bola po pár rokoch na testy.

autor
Včera o 19:48
@lucik194

sojovym sa vyhnes.....

@lucik194 Len napriklad lubim pecivo a tam je asi tiež soja napriklad v kaizerke. Neviem ako to mam zistiť alebo v koláčoch čo maju v lidli kauflande

lucik194
Dnes o 05:55

soja v kaiserke neviem , ci je, alebo nie je.

ale najjednoduchsi sposob ako to zistit, je, ze pojdes do lidl, billa...... vypytas si (alebo budu mat zavesene) zlozenie pekarenskych vyrobkov a pozries si to,
alebo pozries na nete, ci to maju uverejnene.

tesco nemozes
https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S...

takto by som pozrela aj ostatne.

a ked si nebudes ista, ze sa pojdes najest niekam do restauracie a nebude tam nastastie soja, ale bude tam (7) mlieko, co je povacsine, tak si das laktazan na travenie......

autor
Dnes o 17:56
@lucik194

soja v kaiserke neviem , ci je, alebo nie je.

ale najjednoduchsi sposob ako to zistit, je, ze pojdes do lidl, billa...... vypytas si (alebo budu mat zavesene) zlozenie pekarenskych vyrobkov a pozries si to,
alebo pozries na nete, ci to maju uverejnene.

tesco nemozes
https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S...

takto by som pozrela aj ostatne.

a ked si nebudes ista, ze sa pojdes najest niekam do restauracie a nebude tam nastastie soja, ale bude tam (7) mlieko, co je povacsine, tak si das laktazan na travenie......

@lucik194 Ďakujem. Ja si myslim ze zalezi aj od % ked je to len par % tak mi neni nič ale ked je uz viacej % mam hnačky krče bolesti brucha. Tie kaizerky si zistim lebo tie jedavam na ranajky, doktor povedal ze si to mam odsledovat

anonym_4839b6
Dnes o 20:18
@anonym_09c8da

@anonym_4839b6 pocuj a to zacalo nejako zrazu? Alebo po nejakej virusovej infekcii? Ja mam alergiu na vajcia - najtazsiu, tiez by mohla vraj nastat anafylaxia, neviem ci to spravne pisem, ale ja vajcia proste jem. Mme z toho nie je bud nic alebo ma max trocha nafukuje. Tym ale v ziadnom pripade nikoho na nic nenahovaram, ja len konstatujem. Lebo vedela som ze mam na vajcia alergiu, ale nevedela som ze az taku. Tak som to obmedzila, ale jedla. A raz pri kolonoskopii pred uspanim mi davali otazky a z doktora to vyslo 🙈

@anonym_09c8da ja som na nic nebola alergicka nikdy. Ale mne to zacalo kovidom prvym. Neviem, či to len suhra nahod alebo fakt. 5 rokov mi vysetrovali co mi je. Nikoho moc necestujú asi na alfa gal. Lebo u nas sa nevyskytuje. Reagovala som na injekcie aj infuzie atd......az teraz mi na to prisli. Tiez alfa gal vznika kliešťom. Ale ja žiadneho nemala. Tak neviem si to vysvetlit. Predtým som mohla vsetko jesť a zrazu musim byt nedobrovolne veganka. Zvlášť ked idem s vysledkami ku dr. Ze mam alfa gal. Doktor na mňa kuka, ze co to mam, ze v živote to nepočul. A fakt, najde sa len hrstka doktorov, ktori vedia o aku alergiu ide. Mala by sa dat do povedomia. Lebo ked ju mam ja, je možné, ze ju maju viaceri, len asi sa netestuje tak často. V amerike su na Tom opačne. Oni vedia, maju štúdie atd.....u nas nikto nevie nič. Mna uz zo zufalstva poslali na psychiatriu, ze mi šibe. A to mi nešibe. Objavila sa ta choroba a ja ju musim žiť no. Co uz urobime, nič. Stale sa vzdelavam, stále čítam, čo môžem a co nie.