icon

Ako zvládnuť skríženú alergiu na potraviny?

Včera o 08:09

Ahojte obraciam sa na niekoho kto je možno o niečo skúsenejší v tejto oblasti ako ja.
Je tu prosím niekto kto je alergik a má skrížené reakcie aj s potravinami? Ja mám alergiu na pele, trávy a vlastne všetko možné aj nemožné a ako začala peľová sezóna nemôžem skoro nič jesť bez toho aby som nemala alergickú reakciu. Úprimne už koľkokrát cítim naozaj až takú úzkosť predtým než idem niečo jesť, pretože čakám čo sa bude diať. Už som mala reakciu aj na kukuričné piškóty a dokonca aj na suchú ryžu. Jediné čo som zatiaľ spozorovala že môžem je mäso na prírodno, len osolené zemiaky a mliečne výrobky... Mám alergiu aj na orechy a arašidy a som celiatik takže aj tým sa mi moje možnosti výrazne zužujú.
Vedeli by ste mi poradiť? Čo jesť? Čo robiť? Alergologička ma tak povediac viac menej nerieši takže sa musím spoľahnúť na seba a vyriešiť to sama.
Ako ale hovorím ja už sa naozaj bojím čokoľvek jesť najmä keďže som väčšinu dňa doma sama a bojím sa, že dostanem nejaký anafylaltický šok alebo akého čerta. Naozaj je to moja nočná mora...

simsalabim
Včera o 08:12

@anonym_autor a testovala ta aj na potraviny? Lebot o by ta malo nasmerovat, co nejest. Uz si mala anafylaxiu? Ak ano, nech ti rpedpise epipen. Ja osobne mam skrizenu reakciu iba na jablka (lieska- jablko, paradoxne lieskove orechy mozem jest), za sebou silnu reakciu a odvtedy som sa jablka nedotkla - roky - iba vo varenej forme. Niektore alergeny sa totiz teplom znicia, ine su termostabilne. To by ti mala alergologicka podla vysledkov vysvetlit. Skus trvat na podrobnejsich testoch.

anonym_d0ed38
Včera o 08:16

@anonym_autor presne takto to mam aj ja, anafylaxia na orechy a silna alergia na trávy, pele brezy+ atopicky ekzem ale ze extrémny ked nedavam pozor na stravu +mi vadi aj histamin …. Taktiež skrížené alergie na vsetko cerstve ovocie (okrem hrozna, melonu, malín ) tepelne upravene mozem, to iste mam so zemiakmi ani chytit nemozem pretoze sa mi robi na rukach zihlavka a žiaľ vas nepotesim ..nejedávam v reštauráciách, vsetko varime doma ..ak nieco jem vsetko citam a ano taktiež ked som “zisťovala “ co mi vadi tak som sa bala cooovoek do ust dat .. a podotknem ano su tie testy take kde sa robi 120pptravin alebo tak nejak .. ale vsetko sa robi “na surovo” takze to velmi nema zmysel ..mne tiez vysla alergia na vajicko ale ked je tepelne upravene, nevadi mi …to iste syn .. treba sa s tym naucit zit, nic ine nam bohužiaľ neostáva ..nosit so sebou vsade epipen v pripade núdze a taktiež zodac + prednison …

autor
Včera o 08:48

Epipen zatiaľ nemám. Lekárka ma odbila že väčšinou krížové reakcie sú iba v ústach vlastne že nebývajú systémové reakcie. Ale vy teda hovoríte že anafylaksia je možná? Ukludnujem sa vždy že nemocnicu máme 500 m od bytovky tak že by ma snáď preboha zachránili. No ten strach je neskutočne skľučujúci. Za ten cca mesiac čo to riešim som kvôli tomu schudla už 5 kíl.

zuzuky
Včera o 10:42
@anonym_autor

Epipen zatiaľ nemám. Lekárka ma odbila že väčšinou krížové reakcie sú iba v ústach vlastne že nebývajú systémové reakcie. Ale vy teda hovoríte že anafylaksia je možná? Ukludnujem sa vždy že nemocnicu máme 500 m od bytovky tak že by ma snáď preboha zachránili. No ten strach je neskutočne skľučujúci. Za ten cca mesiac čo to riešim som kvôli tomu schudla už 5 kíl.

@anonym_autor Ja mám skrizenu uz 26 rokov a epipen pero nemám. Vynechávam potraviny ktoré nemôžem.

simsalabim
Včera o 10:48
@anonym_autor

@anonym_autor no podstatne je, aky typ reakcie mas. Ja som po tom jablku mala vracanie aj hnacku prudom, prudky pokles krvneho tlaku a omdlievanie - dovtedy iba stipanie v ustach ak som zjedla jablko v case kvitnutia liesky. Ale anafylaxia ako taka to nebola. Epipen nemam. Dcera mala aj opuch dychacich ciest, ta Epipen ma. Paradoxne, nepodarilo sa zistit ani velmi podrobnymi vysetreniami (musela ich schvalit poistovna), z coho konkretne tu reakciu mala - 2x za zivot.
Na tvojom mieste sa skludnim, skus sa dat podrobne otestovat, uzivaj pravidelne antihistaminika, davaj si pozor na to, co jes, vyhybaj sa tomu, co ti nerobi dobre, v pripade reakcie uzi este jednu tbl antihistaminik, ak je velmi silna, utekaj do nemocnice a zi... Dcera sa nenechava obmedzovat, posledne roky zije v Azii, precestovala tam kopec krajin a jedla mozne aj nemozne. Kde sa nedohovori, pouziva google translate a aj ukazuje obrazky toho, co nemoze a zatial funguje bez problemov.
Strach ma velke oci, myslim, ze ti vobec nepomaha.

zabka79
Včera o 13:00

@anonym_autor ano ja, pocas pelovej sezony nesmiem ziadne orechy a ovocie s obrovskou opatrnostou. Davam jeden hryz a cakam. Mrkvu a jablka vobec neskusam. Puchne mi hrdlo a pery

anonym_713ee7
Včera o 13:05

@simsalabim ahoj ake 'podrobne testy' myslis? Take tie balicky co si sukromne zaplatis alebo vam ich robila normalne alergo? Lebo u nas to zatial skoncilo tak, ze dr vytiahla letacik a hotovo. Zakladne vysetrenie napichanim do ruk, krv a hotovo. Akurat ideme na kontrolu, tak ci sa skusit pytat na nieco konkretne. Dik

pink_lady
Včera o 13:10

ryža a kukurica su dost silne alergeny...Moj syn ma vela potravinovych a na kukuricu velmi silnu...

simsalabim
Včera o 13:15
@anonym_713ee7

@simsalabim ahoj ake 'podrobne testy' myslis? Take tie balicky co si sukromne zaplatis alebo vam ich robila normalne alergo? Lebo u nas to zatial skoncilo tak, ze dr vytiahla letacik a hotovo. Zakladne vysetrenie napichanim do ruk, krv a hotovo. Akurat ideme na kontrolu, tak ci sa skusit pytat na nieco konkretne. Dik

@anonym_713ee7 dcere robila podrobne testy alergologicka. Boli to velmi drahe testy, musela ich vtedy schvalit poistovna. Po 2. anafylaktickej reakcii posielala ziadost na poistovnu - sama vravela, ze sa da aj sukromne, ale naco, ak to schvalia. Po schvaleni ona odobrala krv, poslala a potom sa cakalo na vysledky. Myslim, ze tam bolo testovanych vyse 150 latok, ak nie viac - no bolo to uz cca 15 rokov dozadu.

anonym_0a74b3
Včera o 17:19

Akurat riesime s dcerou, cca 3 tyzdne do zadu sa zacala po jedle vyhadzovat. Po celom tele cervene flaky, ktore ju strasne svrbia. Pred rokom robene testy na alergiu - kozne aj krvne negativne. Minule v skole vonali koreniny, zas sa cela vyhadzala. Boli sme v obchode nakupit ovocie a zeleninu, nic nechytila, len sa prechadzala a cela vyhadzana. Dr. to zlahcuje, ze ved ju to len svrbi..ale co ak sa jedneho dna zacne dusit?
Sestra podobne. Dlhorocna alergicka na pele..zjedla mango a volali sanitku, lebo sa dusila, pri tom alergia na mango sa nepotvrdila. Drzim palce.

michaela329
Včera o 17:25

Ja mám skrížené a teda neviem, čo konkrétne by sme Ti mali radiť. Keď každý má iné kombinácie, inú intenzitu. Ja som si všetky odsledovala jednoducho na sebe 🤷 Epipen tiež nemám, v podstate keď to svrbenie a opuch príde, nie je to také prudké, aby som si nestíhala dať lieky. Inak - mala som na starosti dve deti, ktorým som epipeny nosila, ale v pokyn od Dr. bol taký, že najskôr lieky a ak nezaberú, Epipen. Našťastie nebolo treba. Čo som si všimla, že keď mám sezónu, nezvládam jesť ani tepelne upravené ovocie. Keď sezóna nie je, nerobí mi to problém.