Alergie na potraviny u 25-ročnej
27. feb 2026
Mám 25 rokov a mám alergiu na laktózu čiže mlieko syry maslo, arašidy,kešu, sója.. Kedysi dávno mi vyšlo aj na pomaranč,citrón,čokoláda,kakao ale potom neskôr o 3 roky mi to už nevyšlo a povedala že sa to môže meniť alebo stratiť. Máte niekto takúto alergiu? Keď idete do obchodu čítate každú potravinu čo obsahuje? Ja som dnes hladala nátierku bez obsahu laktózy a sóje a veru som ani nenašla. Som z toho celkom smutná. Bola som aj na Gastro na hadici a mala som aj zapal pažeraka a reflux, musím na 1 mesiac všetko vysadit aby sa moje črevá dali do poriadku. Uživam aj lieky + probitotiká. Rada by som vedela či to už budem mať navždy tieto alerie a či to môže byť zo stresu. Je tu niekto kto ma alergiu ale normálne jedáva všetko?

@anonym_autor Zrejme máš na mysli intoleranciu laktózy, nie alergiu. Toto sa dá celkom ľahko vyriešiť tak, že pred jedlom užiješ laktázu v tabletkách, kúpiš to v lekárni. Množstvo si musíš ale odsledovať sama, začni nejakým zlatým stredom, ak nebude problém, môžeš skúsiť znížiť dávku. Ak ti bude zle, dávku zvýšiš. Totiž "bezlaktózové" produkty sú v drvivej väčšine s pridanou laktázou. Či to budeš mať navždy ani srnka netuší, ale v podstate si na tom neporovnateľne lepšie ako ľudia s intoleranciou alebo rovno alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Nuž a stres, ten ovplyvňuje veľa vecí, ale či máš toto zo stresu...??? My to asi nezistíme. Hlavne si zisti, čo ti vlastne je, či máš intoleranciu alebo alergiu na BKM, lebo to je zásadný rozdiel.