Potravinové testy na intolerancie: Skúsenosti a dôveryhodnosť
Ahojte, nedávno som si dala cez unilabs urobiť potravinové testy na intolerancie IgG (54 potravín). Vyšetrenie bolo robené z krvi. Najhoršie mi vyšlo kravské mlieko, kazeín, proso,kukurica, vajcia a pekárske a pivovarske droždie. To kravské mlieko a kazeín sedí, všimla som si po týchto potravinách ťažkosti. Ale teraz som čítala, že týmto testom sa veriť nedá, neviem čo si o tom myslieť. Máte niekto s týmito testami skúsenosť? Testy na alergie som si dala robiť tiež a tam mi vyšla len pohánka, všetko ostatné ok.
@anonym_autor kto povedal,že sa tomu nedá veriť? Tak potom never ani testom,ktoré ti urobí lekár
@rozculena nerozčuluj sa stále. Test zisťuje hladinu protilátok IgG na určitú potravinu, ale vyššie hladiny IgG môžu vzniknúť aj pri častej konzumácii danej potraviny, aj keď intolerancia tam byť nemusí. Ak k tomu nemáš čo normálne napísať, tak sa radšej nevyjadruj.
Ja som si kvôli ťažkostiam dala robiť tiež cez medirex a vyšlo mi kravské mlieko a kazein a sedí to. Odkedy som vylúčila, ťažkosti nemám žiadne. Tak ťažko povedať, možno ako pri čom.. ja som ten šťastný prípad kedy to vyšlo zjavne pravdivo a pomohlo mi to poriešiť problémy.
Ja som si kvôli ťažkostiam dala robiť tiež cez medirex a vyšlo mi kravské mlieko a kazein a sedí to. Odkedy som vylúčila, ťažkosti nemám žiadne. Tak ťažko povedať, možno ako pri čom.. ja som ten šťastný prípad kedy to vyšlo zjavne pravdivo a pomohlo mi to poriešiť problémy.
@lucijalucy kedy si videla prvé zmeny k lepšiemu, za koľko dní od vylúčenia mlieka? Dufám, že aj ja budem ten prípad a vylúčenie pomôže.
@rozculena nerozčuluj sa stále. Test zisťuje hladinu protilátok IgG na určitú potravinu, ale vyššie hladiny IgG môžu vzniknúť aj pri častej konzumácii danej potraviny, aj keď intolerancia tam byť nemusí. Ak k tomu nemáš čo normálne napísať, tak sa radšej nevyjadruj.
@anonym_autor ja sa nerozčuľujem.
napríklad pri lepku sa neodporúča nekonzumovať lepkové potraviny,lebo test môže byť falošný
Ahoj, ja som si takyto test na intolerancie davala robit cez medirex, myslim ze aj viac potravin bolo v baliku. Mne tiez vyslo kravske mlieko, smotana. U mna je reakcia ale kozna, nie traviaca. Vacsinou sa mi do dna-dvoch vytvori nejaka vyrazka na tvari, bolava zapalena. Hlavne na licach. Ak jem mliecne castejsie tak sa pridruzi nafukovanie, plynatost. Intolerancia mlieka mi bola ale potvrdena aj nejaky cas este pred tymito platenymi testami priamo alergologickou. Podla mna nie su hlupost a da sa im verit. Hlavne ak sama spozorujes ze sa po vysadeni uvedenych potravim citis lepsie - alebo sa naopak po uzivani potravin dostavia nejake tazkosti.
@lucijalucy kedy si videla prvé zmeny k lepšiemu, za koľko dní od vylúčenia mlieka? Dufám, že aj ja budem ten prípad a vylúčenie pomôže.
@anonym_autor pár týždňov to trvalo než sa telo vyčistilo. Neviem presne, treba čas. Držím palce a prajem hlavne veľa zdravia 🤍
Ale tiež musím podotknúť, že ja som tiež z tých, kto má kožné prejavy (dishidróza), nie tráviace ťažkosti.
Sice už dávnejšie som si ich dávala robiť, ale bolo mi vysvetlené, že to nie je test na potvrdenie intolerancie, len na alergické reakcie alebo na pravdepodobnosť intolerancií. Preto tam zväčša máš odporúčanie, že buď ísť za odborníkom na gastro/alergo alebo potom vylúčiť na určitý čas dané potraviny a neskôr ich postupne zavádzať a sledovať reakcie.
Mne toho vyšlo strašne veľa, nemohla som takmer nič jesť. Mala som 2 mesiace prísnu diétu a potom som postupne zavádzala. Väčšina mi vymizla časom.
Kamoška má akurát silné gastro problémy, dali ju na kandidovu diétu a ten istý postup. 2 mesiace extrémna diéta a potom postupné zavádzanie (plus do toho má ešte vyšetrenia na zistenie, či nejde o nejakú autoimunitnú chorobu).
Ja som si pred rokmi robila food detective test. Vysli mi vajcia, začala som si všímať, čo sa s mojou tvárou deje po ich konzumácii a mal ten test pravdu. Robili sa mi take tie tvrde boľavé vyrážky. Potom som si nasadila enzýmy presne na vajcia a môžem ich jest. Oni sa to nezda, ale nejaká forma vajec je skoro všade.

@anonym_autor kto povedal,že sa tomu nedá veriť? Tak potom never ani testom,ktoré ti urobí lekár