icon

Môže tradičná čínska medicína pomôcť pri liečbe úzkosti?

20. dec 2025

Ahojte, má prosím niekto skúsenosť, či by vedela pomôcť tradičná čínska medicína pri liečbe úzkosti a paniky? Antidepresíva veľmi nepomáhajú. Budem vďačný za každé info.

sisamisaaa
20. dec 2025

Ahoj, asi áno ale je to zas len skúšanie zvonka a hľadanie. Úzkosť máš preto lebo tvoj mozog blokuje nejaký pocit. A ty nad tým premýšľaš, lenže premýšľaním sa nedostaneš do podvedomej časti mozgu. Čo ty potrebuješ je spomaliť myšlienky, ísť do tela. V tomto momente nepotrebuješ vyriešiť všetky pocity, to sa časom bude riešiť samo keď sa naučíš odregulovať úzkosť. Ono to trochu bude trvať ale ver mi, je to lepšie ako neustále hľadať a skúšať a cykliť sa v tom istom.
Za mňa - pozri si Lenku Madudovú - pár rozhovorov - a len rob tie cvičenia čo ona učí. Wuuuuuu, očami (niečo ako EMDR), sebaobjatie atd... nádych na 4 výdych na 6 je tam toho viac.
Ja keď som bola v najhoršom, tak mne pomohlo toto video:

https://www.youtube.com/watch?v=RdM596wLz00

A šla som len podľa toho.

Taký výcuc:
Keď cítiš úzkosť alebo že sa točíš dookola v tých istých myšlienkach:
- 5-4-3-2-1 - Do tela! povedz nahlas 5 vecí ktoré vidíš, 4 ktoré cítiš na koži, 3 ktoré počuješ, - 2 ktoré cítiš nosom a 1 ktorú cítiš v ústach (chuť)
Kde v tele cítiš nepríjemný pocit? Sleduj ho. Pár sekúnd, do minúty, aj menej, ale buď s ním a nebojuj, len ho cíť kde v tele je. Toto je veľmi dôležitý krok, len sledovať kde to v tele je, čo to robí a nemeniť to.
- nádych na 3 doby a dlhý pomalý výdych cez zuby, predstav si ako sfukuje pneumatika
- Otázka: "Som v tomto momente v bezpečí?" Tu môžeš spraviť EMDR - pozrieť sa okolo seba či vidíš medveďa alebo leva, ak nie, si v bezpečí.
- Dlaň na srdce, sebaobjatie, alebo prepletenie prstov.

Toto rob dookola.

Občas si sprav takú techniku, volá sa havening. Je to také krátke pomalé cvičenie kde sa dotýkaš rúk, tváre, ramien.

Toto ti stačí, keď budeš robiť dookola 3x denne len toto tak veľmi rýchlo si začneš všímať zmeny a pokles úzkostí, už za pár dní pocítiš rozdiel.

stelly652
20. dec 2025

Ahoj nedávno sme rozoberali túto tému o úzkostiach a atakoch ja mam to od detstva bohužiaľ podľa mňa čo ja mam tak je to pravde podobne genetika abo trauma....existujú techniky ako sú dychové cviky,meditácie,joga a či čínska medicína existuje??.. to neviem ak ano tak podľa mňa by si musel biť spojený s Čínou aby vedeli aký máš stav a naviedli ťa správnej tradičnej medicíne

anonym_415fdc
20. dec 2025

Áno, urcite vyskušaj...tradična činska medicína pozera na človeka ako na celok, a použiva aj numerologiu ....sú to veci ktoré naozaj fungujú.

zara3
21. dec 2025
@sisamisaaa

Ahoj, asi áno ale je to zas len skúšanie zvonka a hľadanie. Úzkosť máš preto lebo tvoj mozog blokuje nejaký pocit. A ty nad tým premýšľaš, lenže premýšľaním sa nedostaneš do podvedomej časti mozgu. Čo ty potrebuješ je spomaliť myšlienky, ísť do tela. V tomto momente nepotrebuješ vyriešiť všetky pocity, to sa časom bude riešiť samo keď sa naučíš odregulovať úzkosť. Ono to trochu bude trvať ale ver mi, je to lepšie ako neustále hľadať a skúšať a cykliť sa v tom istom.
Za mňa - pozri si Lenku Madudovú - pár rozhovorov - a len rob tie cvičenia čo ona učí. Wuuuuuu, očami (niečo ako EMDR), sebaobjatie atd... nádych na 4 výdych na 6 je tam toho viac.

Taký výcuc:
- 5-4-3-2-1 - Do tela! povedz nahlas 5 vecí ktoré vidíš, 4 ktoré cítiš na koži, 3 ktoré počuješ, - 2 ktoré cítiš nosom a 1 ktorú cítiš v ústach (chuť)
Kde v tele cítiš nepríjemný pocit? Sleduj ho. Pár sekúnd, do minúty, aj menej, ale buď s ním a nebojuj, len ho cíť kde v tele je. Toto je veľmi dôležitý krok, len sledovať kde to v tele je, čo to robí a nemeniť to.
- nádych na 3 doby a dlhý pomalý výdych cez zuby, predstav si ako sfukuje pneumatika
- Otázka: "Som v tomto momente v bezpečí?" Tu môžeš spraviť EMDR - pozrieť sa okolo seba či vidíš medveďa alebo leva, ak nie, si v bezpečí.

Toto rob dookola.

Občas si sprav takú techniku, volá sa havening. Je to také krátke pomalé cvičenie kde sa dotýkaš rúk, tváre, ramien.

Toto ti stačí, keď budeš robiť dookola 3x denne len toto tak veľmi rýchlo si začneš všímať zmeny a pokles úzkostí, už za pár dní pocítiš rozdiel.

@sisamisaaa wau.... to by clovek nepovedal co mozog zrobi s clovekom, ked ma depresiu a uzkost.. je to velky boj sam so sebou, na to je treba mat vnutornu silu. Kolki su a boli, co sa zabili koli tomu, ze to nevedeli ovladat a tie myslienky premohly zdravy rozum 😔

sisamisaaa
21. dec 2025
@zara3

@sisamisaaa wau.... to by clovek nepovedal co mozog zrobi s clovekom, ked ma depresiu a uzkost.. je to velky boj sam so sebou, na to je treba mat vnutornu silu. Kolki su a boli, co sa zabili koli tomu, ze to nevedeli ovladat a tie myslienky premohly zdravy rozum 😔

@zara3 pravda. Až sa ťažko verí tomu že mozog to robí aby nás chránili (paradox)... Problém je že keď sa mozog v detstve alebo po nejakom zážitku naučil že nie sme v bezpečí, tak bude vyrábať hocijaký symotómy, hocijaký, ktorý funguje aby našu pozornosť presmeroval naň namiesto smútku, hnevu či zúfalstva ktoré prežívame v živote. A čím viac budeme vo svojej hlave, tým viac to funguje. Lenže vedela si o tom že 80% signálov ide z tela do mozgu a nie naopak? Tieto cvičenia posielajú signály bezpečia rovno do mozgu a toto bezpečne sa prepisuje rovno do podvedomia. A keď ich človek robí pravidelne, tak sa to jeden deň preklopí a tých lepších chvíľ bude viac a viac ☺️

autor
21. dec 2025
@sisamisaaa

@zara3 pravda. Až sa ťažko verí tomu že mozog to robí aby nás chránili (paradox)... Problém je že keď sa mozog v detstve alebo po nejakom zážitku naučil že nie sme v bezpečí, tak bude vyrábať hocijaký symotómy, hocijaký, ktorý funguje aby našu pozornosť presmeroval naň namiesto smútku, hnevu či zúfalstva ktoré prežívame v živote. A čím viac budeme vo svojej hlave, tým viac to funguje. Lenže vedela si o tom že 80% signálov ide z tela do mozgu a nie naopak? Tieto cvičenia posielajú signály bezpečia rovno do mozgu a toto bezpečne sa prepisuje rovno do podvedomia. A keď ich človek robí pravidelne, tak sa to jeden deň preklopí a tých lepších chvíľ bude viac a viac ☺️

@sisamisaaa ďakujem, určite sa na to pozriem, urobím všetko pre to, aby sa to zlepšilo a nebolo to len o prežívaní ❤️

sisamisaaa
21. dec 2025
@anonym_autor

@sisamisaaa ďakujem, určite sa na to pozriem, urobím všetko pre to, aby sa to zlepšilo a nebolo to len o prežívaní ❤️

@anonym_autor určite, bude lepšie, keď to rozlúskneš tak už len konzistencia a nájdeš si neskôr sama aj ďalšie techniky typu journaling, ale zatiaľ na zlepšenie ti úplne stačí toto ☺️☺️☺️ držím palce!

anonym_07cc74
21. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor akú máš stravu ? Výživa tela je veľmi dôležitá pri úzkostiach.

autor
21. dec 2025
@anonym_07cc74

@anonym_autor akú máš stravu ? Výživa tela je veľmi dôležitá pri úzkostiach.

@anonym_07cc74 je to taký stred, snažím sa teplé domáce jedlo denne, aspoň na obed, ale popri tom v práci aj nezdravo a málo ovocia, zeleniny, z doplnkov beriem magnézium bysglicinát, vitamín D, z omega 3 a vitaminov skuping B mi bolo ťažko na žalúdku, psychiatrička mi nasadila AD, ale hoci je to trošku lepšie, stále to nieje ono, potrebujem sa nejako nakopnúť, aj ked sa snažím, niektoré situácie ešte nezvládam a prichádzajú úzkosti, panika

anonym_07cc74
21. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_07cc74 je to taký stred, snažím sa teplé domáce jedlo denne, aspoň na obed, ale popri tom v práci aj nezdravo a málo ovocia, zeleniny, z doplnkov beriem magnézium bysglicinát, vitamín D, z omega 3 a vitaminov skuping B mi bolo ťažko na žalúdku, psychiatrička mi nasadila AD, ale hoci je to trošku lepšie, stále to nieje ono, potrebujem sa nejako nakopnúť, aj ked sa snažím, niektoré situácie ešte nezvládam a prichádzajú úzkosti, panika

@anonym_autor musíš jesť vyváženú stravu plnú vitamínov, minerálov - elektrolytov na tom ľudské telo funguje a závisí aj psychické zdravie.
https://www.brainmarket.sk/blog/elektrolyty--mi...
Na psychiku má veľký vplyv črevná mikroflóra, vyčisti si ju od kvasiniek, pliesní, zápalov.. (produkujú v tele nebezpečné toxíny a zhoršujú úzkosti) zaraď do stravy probiotické potraviny kefír, biely jogurt bez cukru so živými kultúrami, bryndzu - nátierky..
Treba jesť vyvážene 50:50 alkalické a kyslé potraviny, prekyslenie tela stravou, stresom.. demineralizuje organizmus, vtedy telo stráca magnézium, vápnik, draslík.. zo svalov, orgánov, kostí a tým sa úzkosti zhoršujú.
https://www.kompava.sk/acidoza-prekyslenie-orga...
Tanier by mal obsahovať 1/2 zeleniny, 1/4 sacharidy, 1/4 proteíny a zdravé tuky, tuky sú veľmi dôležité pre zdravie. Pridaj do stravy potraviny bohaté na vitamín C, zlepšuje vstrebávanie živín do tela.
Výrazne obmedz cukor, sladkosti, sladké nápoje, kofeín, čokoládu, bielu múku, polotovary a spracované potraviny plné chémie... cukor, sladkosti nahraď ovocím.
Odporúčam túto krásnu knihu je inšpirovaná TČM podloženou faktami... vysvetľuje ako telo pracuje, čo mu škodí, čo prospieva...
https://www.pantarhei.sk/343148-staroveke-liece... 🙂

sisamisaaa
21. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor áno strava je dôležitá, ale treba si dávať pozor aby sa nestala ďalším zdrojom úzkosti. Tak isto doplnky.
Sama som príkladom - môj životný štýl bol tak neskutočne zdravý, ozaj až úzkostne som si dávala pozor na stravu, pohyb, doplnky, bola som úplný príklad zdravo žijúceho človeka, výkonovo nastaveného, nadupanà vedomosťami si zdravotnými a športovými výsledkami ktoré mi mnohí závideli. Potom prišiel kolaps. Druhý. Tretí. Desiaty. Šialené úzkosti. Nikto nevedel čo mi je. Ešte prísnejší režim. Borelióza. Tetánia. Imunita v prdeli. Byliny, doplnky, bla bla bla.
Až som si jedného dňa povedala že keď nič z toho nefunguje (áno nejaký efekt to malo, borelka klesla, nejako som fungovala ale bolo to skôr prežívanie ako život), musím skúsiť niečo inak.
A začala som povoľovať z môjho prísneho režimu. V športe som si dovolila spomaliť, stravu som začala flákať úplne. Dám si aj čokoládu, aj cukrík, ako žuvačku, aj trochu syra (predtým neexistovalo), aj slaninku, viac menej na čo mám chuť. Alkohol - neodporúčam - ale príležitostne si dám (predtým 100% abstinent). Dovolila som si povedať nie na extra prácu a čuduj sa svete, žijem. A tak ďalej, aj toto boli zjavne signály pre mozog že aha, nezomriem keď nebudem dokonalá. Plus tie cvičenia čo som ti poslala, tvrdohlavo dookola a už si ani nepamätám kedy som naposledy mala úzkosť. Pamätám, keď mi sociálna poisťovňa poslala dopis tak ale tam ide o život tak to sa dá pochopiť 🤣🤣🤣
Niekde v živote - a ty vieš kde - prepínaš a tam treba povoliť. Nemusíš veľmi, stačí trochu. K tomu regulácia nervového systému - dookola dookola dookola ako škrečok - a začne sa to lámať. Uvidíš.

sisamisaaa
21. dec 2025

Samozrejme moja odpoveď nebola návod ako flákať stravu. Nie. Bola skôr príbeh úzkostného zdravého životného štýlu ktorý bol zdravý len navonok. Neznamená že začni jesť macdonald. Znamená že kľudne uorav stravu si písal anonym predo mnou, ale daj si pozor aby za z toho nestala ďalšia úzkostná kontrola ktorú naše mozgy tak milujú. Všetko s mierou.

zara3
21. dec 2025
@sisamisaaa

@sisamisaaa velmi si mi pomohla. Vies moja nemala som najstastnejsie detstvo a mas pravdu vo vsetkom.
Prajem ti len vsetko najlepsie, s tymto prispevkom pomozes vela zenam.

sisamisaaa
21. dec 2025
@zara3

@sisamisaaa velmi si mi pomohla. Vies moja nemala som najstastnejsie detstvo a mas pravdu vo vsetkom.
Prajem ti len vsetko najlepsie, s tymto prispevkom pomozes vela zenam.

@zara3 v to dúfam že to pomôže a ďakujem aj ja. Tak nech je už len lepšie a lepšie! Pekné sviatky ☺️

sisamisaaa
21. dec 2025

Baby ešte si pozrite profil tejto kočky, dáva presne tie cvičenia ktoré pomáhajú: https://www.instagram.com/breath__movement_well...

Ak by sa vám raz stalo že začne bublať nejaký pocit, prípadne tras alebo čokoľvek, nechajte to prejsť. Slzy, čokoľvek, je to úplne v poriadku. Nech si myslí kto chce čo chce.

zara3
21. dec 2025
@sisamisaaa

@zara3 v to dúfam že to pomôže a ďakujem aj ja. Tak nech je už len lepšie a lepšie! Pekné sviatky ☺️

@sisamisaaa Aj vam doma 🙂

autor
21. dec 2025

Ďakujem srdečne za každú odpoveď a radu a tiež prajem krásne a hlavne v pokoji a zdraví prežité sviatky ❤️❤️❤️

anonym_c03aab
28. dec 2025
@sisamisaaa

Taký výcuc:

Toto rob dookola.

anonym_c9fd5b
28. dec 2025

@anonym_autor mozno potrebuješ iné AD. Vlastná skúsenosť. Niekedy nesadnú na prvý šup.