icon

Gaps diéta - vaše skúsenosti, rady, inšpirácie

keziah
15. máj 2013

Rada by som tymto oslovila mamicky, ktore tiez zaujala dieta GAPS, popisana najma v knihe Syndrom travenia a psychologie od autorky Natasha Campbell. Zjednodusene: hlavnou myslienkou diety je: zdrave creva=zdravy clovek. Dieta by mala pomoct najma detom s autizmom, poruchami pozornosti, alergiami...
Ine zdroje v slovencine alebo cestine: http://zivakultura.cz/category/gaps/
http://autista-valerik.blogspot.sk/search/label...
http://myaautizmus.wordpress.com/
Budem velmi rada, ak sa podelite o svoje skusenosti, nazory, dalsie sikovne linky, pripadne recepty 🙂

keziah
autor
26. nov 2014

@leva11 ja veru nic take nepoznam, ale ak nieco najdes, daj aj nam vediet 🙂

livkaslivka
8. dec 2014

prosim vas co jete miesto chleba v tejto diete? ostatne doporucene potraviny sa mi zdaju byt fajn, ale ako nahradit chlieb?

keziah
autor
8. dec 2014

@livkaslivka mandlovym resp. orechovym pecivom.

livkaslivka
8. dec 2014

@keziah a kde

livkaslivka
8. dec 2014

@keziah a kde sa da take zohnat? ja co poznam tak aj v takom je obilie, raz atd

keziah
autor
8. dec 2014

@livkaslivka treba si napiect 🙂 namocene a vysusene mandle pomliet, zmiesas s tukom- ghee, kokosovy olej, pridas vajcia, my mame alergiu na bielko, takze vajce nahradzam rozmixovanym bananom a mozes pliect.
syn to jedava ako sladke ranajky.
inak na zivej kulture je viac receptov na rozne nemucne chleby, skus tam pozriet.

keziah
autor
8. dec 2014
livkaslivka
8. dec 2014

@keziah dakujem ja som skor myslela ci sa nedaju kupit nakolko robim na 12ky je to dost casovo narocne ale popozeram

keziah
autor
8. dec 2014

@livkaslivka hej, je to trosku narocnejsie ako kupit pecivo v obchode. u nas chlieb neje iba syn, jemu vzdy upeciem mandlovy chlebik, nakrajam na 8-10 platkov a hodim do mrazaku, denne vytiahnem 1 platok, takze staci mi piect menej ako raz tyzdenne.

livkaslivka
8. dec 2014

@keziah dakujem a das mi tip na tvoj recept na chlebik? dakujem

keziah
autor
8. dec 2014

@livkaslivka je to v zasade tento recept, len miesto vajec dam 2-3 mixovane banany a ja pridavam este skoricu.
http://zivakultura.cz/2012/06/muffiny/

keziah
autor
8. dec 2014

@livkaslivka a toto je este k tomu namacaniu orechov:
http://zivakultura.cz/2012/07/orechy/
ja namacam naraz dost vela, tak mi z toho vyjde na 3 davky pecenia

dzanka32
6. feb 2015

ahojte Mamicky, ktore ste vyskusali GAPS, viete mi poradit nejakeho lekara, ktory pozna dietu GAPS???

zuzuo
8. feb 2015

@dzanka32 Ahojte! My sme na GAPS asi rok. Naša pediatrička MUDr. Galovičová v Nových Zámkoch diétu pozná a podporuje nás v nej.

dzanka32
10. feb 2015

dakujem za odpove Zuzuo. my sme na Liptove, tak hladam, ci tu nie je nejaka pediatricka, ktora to tu tiez pozna. ake ste mali skusenosti s GAPS?

alternativna1
Odpoveď bola odstránená
vavrenka
29. jún 2015

@keziah
@lucikan
@naturopat
@ajkuska
kocky, kae pouzivate probiotika? dajte tip.. maly -20m ma reflux.. diiikkk

lucikan
29. jún 2015

@vavrenka ja Biokult

keziah
autor
30. jún 2015

@vavrenka ja som pouzivala biokult. teraz u nas fici nepasterizovana ovcia bryndza, ale to je asi nie je vhodne pre take male dieta. inak ak som bez probiotik, tak prilievam do jedla trosicku stavy z kyslej kapusty.

vavrenka
30. jún 2015

@keziah a ten bio-kult, ako mam davkovat,ked ma maly 20m? urcite bez toho obalu, nech to posobi uz v zaludku, ze? vodu z kyslej kapusty sa bojim, to by sa mi asi rovno pozvracal..☹ a este k tomu davkovaniu - kolko toobliek denne? pre mojho maleho a pre kasmkinych 4rocneho a 5 rocneho s tazkych refluxom?
a neveis, ci gaps dieta pomaha pri reflucxe? sme tri maminky, ktore mame vacsie deticky s refluxom. ja mam 20m , dalsia ma 4 rocneho a dalsia 5 rocneho chlapca, ti dvaja su nonostpo choti, na atb, jednemu sa z toho rozpadli krvne dosticky, no ze hroza a klasicke lieky nepomahaju..

keziah
autor
30. jún 2015

@vavrenka ano, biokult bez kapsulky, vysypat na lyzicku, zjest pocas jedla alebo po jedle, aby zaludocne kyseliny hned nevymlatili vsetko.
ad davkovanie: neviem, pozri na krabicku, ja som 4-rocnemu davala 2 kapsulky. teda tvojmu asi tak jednu?
4-5 rocnemu dietatu by som dala asi 2 kapsulky, ale mrkni to davkovanie na krabicku, ja uz biokult doma nemam.
nie som si ista, ci gaps pomaha pri refluxe, my sme mali ine tazkosti.
detickam zelam skore zosilnenie, je to trapenie, ked je dietatko chore 😖

vavrenka
30. jún 2015

@keziah dakujem. a nevies, ci je tu nejaka skupina s GAPS? potrebujem recepty 😉, napr. na domacu sunku a tak

keziah
autor
30. jún 2015

@vavrenka o skupine neviem, ale kopec receptov sa da najst tu:
http://zivakultura.cz/category/recepty/

ajkuska
30. jún 2015

@vavrenka bio kult

ajkuska
30. jún 2015

@vavrenka ak máš šunkovar tescoma, tam máš priamo recepty na šunku.

llulla
1. júl 2015

@vavrenka pozri si na nete paleo recepty,to je velmi podobne gaps.Sunku doma urobis podla klasickeho receptu,akurat ak mas v recepte cukor,tak zamenis za med.A nedas rychlosol,ta je len pre krajsiu farbu.Ja pri vsetkom vychadzam z klasickych receptov,akurat nepripustne potraviny nahradim povolenymi 🙂

pillinka
14. júl 2015

@llulla prosim ta a kolko normalnej soli treba dat do sunky do sunkovaru aby to konzervovalo? mozem aj malo soli dat ci sa mi hned pokazi? ci nespravi? este som nikdy nerobila domacu sunku, mam sunkovar, len mame obmedzenie, ze nesmieme vela solit... dakujem za akukolvek radu, ze ako na to 🙂 kvoli tej rychlosoli som to doteraz neskusila, som nevedela, ze aj s normalnou by to slo... 🙂

llulla
14. júl 2015

@pillinka ja som davala 2 kavove lyzicky soli na 1 kg masa.Podla mna mozes dat aj menej soli,je to dusena sunka,takze ju vlastne udusis.Akurat,ma kratku trvanlivost,kedze tam nie su konzervacne latky,takze bud robit z maleho mnozstva,alebo sa da mrazit,ale najlepsia je cerstva 🙂
Rychlosol je potrebna len pre peknu ruzovu farbu,ja ju nedavam 🙂

lucikan
14. júl 2015

@vavrenka ja domacu sunku robim bez akehokolvek sladidla a je super aj tak. Proste len maso a sol, nic viac tam netreba.

@pillinka na kilo masa davam jednu cajovu lyzicku soli. teraz to uz tak od oka robim, ale vazievala som to kedysi a odmerala som si, ze aj pri 15g soli bola stale primerane môjmu zvyku slana, tak ak potrebujes menej soli, proste len skusaj, kedy je to este zjeditelne. Ono solenie je velmi o zvyku. O rychlo soli ani neuvazuj, to je zbytocne.
Ale potom tu ide o spotrebu - ja to robim tak, ze sunku po uvareni narezem na 1cm kolieska a po jednom alebo dvoch kusoch supnem na mrazak. Ak ju potom chceme jest na druhy den, vzdy vecer vytiahnem len tolko co zjeme.

silvikam
18. júl 2015

Ahojte, chcem sa Vám opýtať. Dájú sa zvládňuť tie prvé fázy za 10 dní? Aspoň po moment, že synovi už budem môcť podávať okrem vývarov aj niečo iné. /nejaké zeleninové placky, fašírky, ......../ a podobné, čo si bude môcť zobrať do škôky na papanie.
A die off sa dostaví do tých 10 dní? Ďakujem.