Gaps diéta - vaše skúsenosti, rady, inšpirácie
Rada by som tymto oslovila mamicky, ktore tiez zaujala dieta GAPS, popisana najma v knihe Syndrom travenia a psychologie od autorky Natasha Campbell. Zjednodusene: hlavnou myslienkou diety je: zdrave creva=zdravy clovek. Dieta by mala pomoct najma detom s autizmom, poruchami pozornosti, alergiami...
Ine zdroje v slovencine alebo cestine: http://zivakultura.cz/category/gaps/
http://autista-valerik.blogspot.sk/search/label...
http://myaautizmus.wordpress.com/
Budem velmi rada, ak sa podelite o svoje skusenosti, nazory, dalsie sikovne linky, pripadne recepty 🙂
@zuzuliak1981 hej, bola som na GAps cele tehotenstvo a pokracujem dalej.
@bebe2013 zacala si v tehotenstve alebo pred, je nieco, comu sa treba vyhybat pocas tehotenstva? my sa snazime o babo,zatial bezuspesne, knihu mam uz objednanu, tam by malo byt nieco aj ohladom tehotenstva
@zuzuliak1981 ohladne tehu si z knihy pamatam najma to, ako sa poskodena crevna flora odovzdava z matky na dieta, takze je fajn dat si floru pred porodom co najviac do poriadku. to sa tyka aj manzela.
mimo jedla, ja by som sa pred a pocas tehu vyvarovala rongenu, minimalizovala aj ultrazvukove vysetrenia, ak ti budu opravovat zubne kazy, tak radsej asi bielu plombu, ziadne ockovanie, inak aj konzumacia ryb je taka dost kontroverzna, kvoli tazkym kovom. a take zakladne veci, nepit, nefajcit, nedrogovat, samozrejme. co najmenej liekov a pomaly aj s prerabkami domu/bytu, nove farby, koberce atd. mozu byt dost zatazujuce. nehovoriac o tom, ze male deti aj tak vsetko ponicia, steny pocmaraju, nabytok orypu, koberce a matrace neraz pocikaju, takze sa s tym netreba ponahlat 😉
inak gaps jedalnicek je fajn v tom, ze si vsetko pripravujes sama zo zakladnych surovin, takze vies co jes a je male riziko, ze sa budes krmit glutamanom, aspartamom a podobnymi "mnamkami", ktore pocas tehu nie su prave dobre.
inak sranda, vraj v 1 grame nepasterizovanej cistej ovcej bryndze je asi miliarda probiotik, denne zjem tak 100-200 gramov (i ked neviem naisto, ci je to v gaps povolene) a tak rozmyslam, na co do seba este tlacim ten predrazeny bio-kult s 2 miliardami probiotik na kapsulku
@keziah ja uz viac menej dodrziavam vsetko z toho, so zmenou stravy som zacala uz takmer pred rokom, ale zvyknem zhresit sladkym, niekedy chlebom, ale aj tak sa stravujem ovela lepsie, ako vacsina ludi, zjavne vsak musim pritvrdit
Ta ovcia bryndza ma prekvapila, kolko je ich v domacom kefire a kyslej kapuste?
@zuzuliak1981 oj, tak to netusim, na tu info o bryndzi som nahodou narazila
ja tiez obcas zhresim.. za 4 mesiace som zjedla 4 gulocky rum-kokosu a teraz (taham piaty mesiac) pred tyzdnom za 4-5 dni som ich stiahla cca pol kila... mala som 1200g balenie z cokoladovne v kitsee. jezkovy voci, to bol pocit, lupat ich do ust 😀 musela som zbytok poslat prec z bytu 🙄
@keziah 😀 to poznám, priateľ sa stravuje bežne a aj ked nie je moc na sladké, tak sem tam si nieco kúpi, a potom sa veľmi čuduje, ked ide do skrinky na hotové a tam nič, pre mňa je najlepšie nemať nič doma
malý sa ako má? Už ste zdraví? Mňa teraz pobolieva už 5 dni hrdlo
@zuzuliak1981 ja som zacala s GAPS v januari minuleho roku a otehotnela som v septembri, takze som bola uz na plnej GAPS a toxinov som uz bola zbavena. Stravovala som sa vylucne podla GAPS, nikdy som nezhresila, dodrzujem ju naozaj presne. Maly je nadherny a zdravy ako buk. Pediatricka mi akurat hovorila, ze budeme musiet pri nom opatrne sledovat, ci bude moct jest obilniny a lepok, kedze nim nikdy nebol vystaveny.
@keziah ma u vas uspech to mlete maso? mne moj krpec z masa tiez zje len masko s kozou (do chrumkava upecenou), mlete a pecienku, aj jahnacie rebierka mu chutili, ale tie sme mali len raz. Tak verim, ze aj u vas zaboduje to mlete. V bioprevas maju fajn aj tie balicky - barano-hovadzie cevabcici a este nejake fasirky, nespomeniem si ake. To mu kupujem, kym si zaobstaram vlastny mlyncek na maso.
Mne sa maly zblaznil do jogurtu. Dnes na rano si dal asi 400ml. To sa "dobre" postupne zavadza to mliecne, ked dieta este pyta, ze ano. Ale nastastie to dnes bolo uz asi 5 den co mal jogurt. Sranda ze mne jogurt moc nejde, vzdy prvu minutu po zjedeni mam zaludok na vode, potom je to uz v pohode. Ja sa ale idem utlct za maslom. Baby ja kupim stvrtkilove maslo a o 4 dni je zjedene. Jem ho same len tak. Trosku aj deti si daju, ale to sa neda na nich zvalit, ze tak rychlo ide. Mate ste niekto takuto nejaku "uchylku"?
a inak dala som malemu krajec chleba a sebe tiez. Celozrnny spaldovy kvaskovy. Dovod bol, ze sa mu blizia narodky a kedze orechy nemoze, tak mu v podstate nemam co pripravit ako tortu, lebo ta z GAPS knizky je s mandlami. Tak som si povedala, ze dostane dieta poriadnu tortu, bude chvilu na zatazi a dame porobit nejake testy. Totizto, on je na diete kvoli podvyzive a pomalemu rastu. Tak chcem s nim zajst na gastro a endokrinologiu. Uvidime ci lekari budu mat co povedat k jeho stavu. (Plus ma teda oneskoreny vyvin reci a je to socialny mimon znacnej miery, ale to proste moze byt v ramci toho, ze "kazde dieta je ine". Zaroven nemusi, vsak vieme ale to uz su moc komplikovane uvahy.)
No ale ten chleba - jeden krajec, hned som to u seba videla na stolici a plus cely vecer po zjedeni ma bolelo na lavo pod lopatkou. Cize u mna obilniny zbohom na velmi dlho. Ale inak to je nieco co mi vobec ale vobec nechyba. U syna reakciu neviem celkom vystopovat. Iba okolo oci mal take male vyrazticky dnes (ten chlieb mal v stredu). Tak neviem co si mam mysliet. Plus teda zjedol ho o 5 a uz nic potom nechcel na veceru, to sa mi nepacilo, filler brucha je ten chleba, clovek sa citi byt plny a nic dalsie nechce.
Skusali ste tu niekto dat obilniny? Len tak v ramci nejakeho pokusu?
@llulla ja ked neviem co s masom, tak moja klasika je, posolit, dat do zapekacej misy, prikryt a dat tak na 150 stupnov na 5-6 hodin. Tym orezkom co som ja mala (fakt tam bolo malo masa, bolo to z bioprevas.sk a ti teda tak orezavaju tie kosti, ze neviem neviem...) stacili tusim aj 4 hodiny. Boli genialne.
@zuzuliak1981 este mame trochu dozvuky, ale citime sa uz fajn, dakujem 🙂 keby ma nezlozil ten zapal priedusiek (boli sme komplet chori a 2 mrzute deti, ktore poriadne nespali a trebalo im stale odsavat sople), tak zrejme nepadnem tak strasne s tymi sladkostami. drz sa, nech ta to skrabave hrdlo nezlozi-hadam cez vikend si oddychnes
@bebe2013 mas moj obdiv, skutocne. ja som sa drzala presne 2 mesiace, potom som padla na rum-kokosovych gulockach
@lucikan mlete maso ma pomerne slusny uspech, zmiesavam ho s mixovanou cuketou, cesnakom a cibulou a potom gulocky dusim, tesim sa, ze aspon takto dostanem do syna dusenu zeleninu. V bioprevas sa mi par krat zdalo, ze je tam pomlete aj cosi tvrdsie, skusili sme raz aj z hoferu a to sa mi na prve ochutnanie zdalo lepsie-bez tvrdych kuskov-ale skusali sme zatial len cisto hovadzie, toto> http://www.hofer.at/at/html/product_range/2744_... Zmes s baranim masom som neskusala este, ale skusim teda. K postupnemu zavadzaniu-presne, poznam, u nas tiez nehrozi, ak synovi cosi zachuti, tak to skemre nonstop. Uchylku s maslom mam aj ja-moj rekord je kilo masla za tusim 6-7 dni. Ale ja si ho davam s hrozienkami alebo s medom a mandlami v strasnych mnozstvach-holt, dojcim, mam apetit.
@lucikan zavidim, ze ti chlieb nechyba, mne teda ano a strasne 😕 a okrem toho vseliake sladkosti typu milka tender, proste take kolaciky, polomacane keksy a podobne, ale ja som zavislak na sladkom. Inak zatazenie a gastro zvazujem aj ja, ale este mi je luto prerusovat gaps- syn je na tom 5 mesiacov a stale netusim, ci ma efekt-stolicu ma stale nanic, kasel po lete ustupil, ale to je urcite najma rocnym obdobim. Keby som mala aspon zicher, ze mu to pomaha. Moj syn mal pecivo 2 krat (u svokry) a nevidela som ziadny nasledok, ani sa nestazoval na nic.
@lucikan dakujem,vyskusam 🙂 Ja som zatial piekla len jahnacie stehna, z rebierok a kosti som robila vyvar,ale uz som rozmyslala,ako to piect,tak fajn,ze mam tip 🙂
Ja som bola na gapse par mesiacov,syn je vyse dva roky.Ja som pocas "gapsovania" jedla kvanta masa a vajec- to boli fakt kvanta a este dusena mrkva bola moja vychytavka.
Maslo som jedavala v obr mnozstvach ako dieta,mamka predo mnou skryvala domace maslo,pretoze som bola schopna naraz zjes vela,krajala som si to ako ini ludia kolace 😎 Strasne mi to chutilo.
@bebe2013 presne na to som aj ja myslela, ale zase nemať alergiu na lepili tiež nie je ktovie aká výhra, keďže je to dobre lepidlo do čreva
Alergiu na lepok som myslela 😀
kocky, akurat maskrtim domacu chalvu podla tohto receptu, to je ale dobrota, vyskusajte
http://clanky.vareni.cz/domaci-vyroba-chalvy/
@bebe2013 ja ta obdivujem, že to zvladas bez zhresenia, ak smie vedieť, prečo si sa rozhodla pre gapa? Ako rychlo si prešla cez úvodnú fázu? My sa snažíme otehotnieť, aj teraz som v (ne)očakávaní MS, takže si nie som istá, či by úvodná fáza nebola veľmi striktna. Dúfam, že už čoskoro dorazí tá kniha.
@keziah tá chalva vyzerá super, máme domáci medik, tak to bude lepšie ako tie kastany, ktorým som práve neodolala. Nemám žiadnu pevnú vôľu ☹
@zuzuliak1981 pevna vola chyba aj mne, kazdy den si vravim, ze dnes sa nebudem prezierat medom a mandlami, lenze vzdy po obede, ked mi mladsi konecne zaspi, mam zrazu 2-3 hodky klud a odrazu si ani za svet neviem spomenut, preco som si vlastne chcela ten med s mandlami zakazat (ved su to gaps povolene dobroty) a uz letim do spajze a vyjedam to polievkovou lyzicou 😠 Pac mne sa oddych bez maskrtenia nerata ☹
Inak kocky, ake mate konkretne skusenosti, s cim vam gaps pomohla? Mne asi po 3 mesiacoch opeknela koza-vsetky obvykle suche miesta su prec, aj pokozku hlavy mam viac v pohode, nechty pevnejsie. Nepomohla mi s ekzemom na rukach (ten sa mi objavil prvy krat v zivote asi pred 5-6 mesiacmi, cize kratko pred tym, ako som nabehla na gaps), ten vsak zrejme bude skor stresoveho povodu- kvoli synovmu pretrvavajucemu alergickemu kaslu.
@keziah med a mandle predsa nie su zlé, len ja by som ani ten med nemala, mňa z neho nafukuje ☹
@zuzuliak1981 mne bolo tak zle, ze horsie mi uz byt ani nemohlo, takze by som bola podpisala asi aj zmluvu s diablom, len aby sa mi polepsilo. Takze pre mna bola ta dieta ako vykupenie. A nezhresila by som, lebo tam, kde som zacinala, by som sa uz dostat nechcela. Mala som problemy so stitnou zlazou. A len na polievke som bola 2 mesiace a potom som postupne pridavala cukinu atd. Die-off bol dost silny, ale myslela som na to, ze bude lepsie. 😀 A teraz mam nadherneho 4-mesacneho synceka. Takze oplatilo sa mat silnu volu.
@bebe2013 blahozelam ti, ze si to tak zvladla, asi je ozaj najvacsia motivacia, ked sa clovek citi na umretie, blahozelam k syncekovi, to je asi moja najvacsia motivacia, mat zdrave dieta, ja mam nejake problemy s travenim, aj ked podla lekarov vsetko ok, myslim, ze mam premnozenu kandidu, preto sa bojim, ze ublizim mojmu buducemu dietatku, tak sa chcem dat na gaps, lenze neviem, ci je spravne zacat s introduction diet, kedze mozem byt tehotna, ja som si uz nejakym die offom presla minuleho roku v novembri, ked som nasadila nizkosacharidovu dietu, ale nebolo to nic vazne, len nejaka slabost a motanie hlavy, tak dufam, ze som z najhorsieho vonku, knizka je uz na poste, tak sa do nej hned pustim
@keziah
@bebe2013
@lucikan mate prosim vas niektora vo svojej knihe kapitolu 4? Mne konecne prisla kniha, ale bez tejto pre mna dolezitej kapitoly :( z gapsdiet.com by mala obsahovat toto: Having a new baby in the GAPS family.
@zuzuliak1981 veru nie a ani som netusila, ze slovensky preklad je o cosi ochudobneny 😒
@keziah to bol nejaky update urobeny v roku 2010, ale slovensky preklad je asi z tej starej 😒
ja ju mam v anglictine
@bebe2013 vedela by si mi poslať tu 4. predpokladám, že poslednú kapitolu oscenovanu? Bola by som ti veľmi vďačná.

dnes som si urobila nieco na styl termixu na ranajky, jogurt z kefiru zmiesany so zltkom, mnam