Gaps diéta - vaše skúsenosti, rady, inšpirácie
Rada by som tymto oslovila mamicky, ktore tiez zaujala dieta GAPS, popisana najma v knihe Syndrom travenia a psychologie od autorky Natasha Campbell. Zjednodusene: hlavnou myslienkou diety je: zdrave creva=zdravy clovek. Dieta by mala pomoct najma detom s autizmom, poruchami pozornosti, alergiami...
Ine zdroje v slovencine alebo cestine: http://zivakultura.cz/category/gaps/
http://autista-valerik.blogspot.sk/search/label...
http://myaautizmus.wordpress.com/
Budem velmi rada, ak sa podelite o svoje skusenosti, nazory, dalsie sikovne linky, pripadne recepty 🙂
neviete niekto ci je mak povoleny? nedari sa mi vygooglit
@lucikan nevidím ho v zakázaných potravinách, tak asi je ok, bude asi zahrnutý v semienkach
@zuzuliak1981 ja sa obavam ze nie je spomenuty, lebo ono to vobec nie je bezne, ze mak je taka dostupna potravina na zapad od nas
Ale mam uzasny recept na kolacik z neho, tak musim zistit, ci je ozaj povoleny, potom to sem supnem 🙂
@lucikan to je fakt, v Anglicku makové koláče nepoznajú
@lucikan
@zuzuliak1981
o maku som citala, ze je to neutralna potravina, trba vyskusat a uvidite. na inej gaps stranke sa ako povolena maskrta uvadzaju sladke medovo-makovo-orechove gulky
a ja som uz na takom rychlom intre bola-na 9 dni askezy, nez dom sa dostala k mrkvovej stave (to bola prva vec, co som skusala zo 4. fazy), bez sladkeho-ovocia a medu som bola uplne bez energie, kolkokrat som sa vonku s detmi bala, ze ma slahne o zem
aha a tu je recept
http://myaautizmus.wordpress.com/2011/01/24/mak...
inak mne je mak strasne tazky, odkedy som na gaps, pred tym mi problemy nerobil
@lucikan nasla som niekde v knihe pri receptoch, uz si nepamatam presne ktory, ze moze sa posypat makom, takze je to ok
@keziah
@zuzuliak1981
super, tak asi je ok, tu je recept http://www.apetitonline.cz/recepty/2803-torta-n...
Jasne heru vymenit za maslo, cukor za med a dzem nejaky cestvy napr z cucoriedok.
inak sa normalne idem verejne pochvalit, dnes je pre mna mega uspesny den, pre kazdeho skutocne zavisleho cloveka od sladkeho je takyto den neopisatelne nadherny - no aby som to skratila - dnes som nemala ziadny med a ziadne ovocie, cize moj prvy den uplne bez sladkeho. Baby a je to jednoduchsie ako som si myslela. Len sa treba fakt psychicky na to pripravit. Da sa to! 😵
Caute baby, nejako to tu zmlklo. Mne sa konečne podarilo otehotnieť. Viete mi niektorá poradiť, či kefir z huby z nepasterizovaneho mlieka je ok v tehotenstve? Všade strašia nejest nepasterizovane výrobky a pečeň, gaps to naopak odporúča.
@zuzuliak1981 velka gratulacia 🙂 co sa tyka nepasterizovaneho mlieka, asi by som si netrufla riskovat nejaku listeriozu alebo cosi ine, ale mozno som mimo... Pecen je v tehu problem? Aj v bio kvalite?
@keziah dakujem, tak to si ma tym nepasterizovanym mliekom nepotesila, lebo ja si nadalej veselo pijem kefir 😒 ked ja nemam tu kapitolu ohladom tehotenstva, tak pecen sa mi zda, ze kvoli vysokemu obsahu vitaminu A, ale nie som si ista, ako to s nou je
Ahojte baby. Takže kefirky dnes putujú do mraziaku, chystám sa začať vyrábať jogurt. Neviete mi odporučiť nejaký jogurtovac? Pred pár mesiacmi som mala v rukách ten z lidlu, že som ho ja nakúpila. Teraz si budem mesiac vyberať. Strašne mi chýba jogurt.
@zuzuliak1981 ja som jogurt robila bez jogurtovaca, zabalila som do deky a dala do mierne vyhriatej rury a bolo to ok, vsade som citala, ze ten jogurtovac nie je treba.
Na zivakultura.cz ta kocka pise, ze pouziva na vyrobu jogurtov pomaly hrniec, ten si chcem kupit aj ja a bol by to jeden spotrebic na viacej veci, co by bolo fajn.
riesili ste niekto doplnanie jodu? tak ako o tom pise NCM? idem poguglit teraz, lebo nad tym uvazujem, ze by som aj u seba aj u krpca nieco nasadila. Ak to niekto uz mate za sebou, budem rada, ked sa ozvete 🙂
@zuzuliak1981 blahozelam k pocatiu 🙂 a este oneskorene ti poslem toto, ak ti pomoze: http://www.westonaprice.org/childrens-health/di...
Neviem, ci si o tomto uz pocula, aj NCM ich okrajovo spomina, ze po GAPS diete povazuje za vhodne prejst na tento sposob stravovania, tak to je ich prispevok k stravovaniu tehotnych a oni teda jasnacka odporucaju surove, len teda treba mat dobry zdroj.
U nas inak v malych potravinach zacali predavat surove kravske od biomila, vozia im par flias raz do tyzdna a asi bude kvalitne, lebo normalne mi aj skyslo na linke (zamerne som robila pokus, ci skysne). Ale neviem sa inak k nemu vyjadrit, ja ciste mlieko nikdy v zivote do ust nedam 😲 a mam problem aj s jogurtom. Chutia mi len syry, smotana a maslo.
Zienky,mate nejake odskusane a oblubene pecivo?Idealne suche-take vianocne.Minuly rok som robila gaps medovniky,ale neviem najst recept 😖 A uz dlho hladam nieco ako piskoty-aby to bolo po upeceni suche.
@lucikan počula som, že sa dá jogurt robiť aj v rúre, pod perinou alebo na radiatore, ale bude asi tahsie odsledovat teplotu, takže jogurtovac je pre mňa pohodlnym riešením, kým ho však zoženiem, chcela by som vyskúšať v rúre, použila si jogurt alebo jogurtovu kultúru? Ja asi použijem hollandiu
@lucikan ďakujem za stranku, vyzerá to zaujímavo, už som niečo podobné okrajovo niekde čítala a dáva to zmysel, tak si to prestudujem, ja mám mlieko veľmi rada, len neviem, či z mliekomatu je ok na pitie, plus mám pocit, že mi nerobí veľmi dobre, jogurt by som jedla vkusne, syry, smotanu a maslo si vyrábaš alebo kupujes
@zuzuliak1981 ja som uplne prvy tiez urobila z hollandie a potom dorazili jogurtove kultury, tak som pouzila tie. Potom som si to uz ockovola vzdy z predchadzajuceho jogurtu.
Ale uz som aj prestala, lebo syn stale na mliecne reaguje, cize sme to pred tyzdnom vysadili nadobro z jedalnicka a manzelovi chuti viac kupovany 😠
Smotanu a maslo som kopovavala v bio kvalite a syry tvrde normalne v mliekarni na trhu a plus v tom syrovom stanku co je v auparku. Tak ale to bolo len teraz za posledne dva mesiace, kedy sme sa od prisneho Gapsu odklonili a skusali syna jednak na tom mlieku, ale potom aj na obilniny. Tie syry som preto neriesila, ze do akej miery su s GAPS v sulade. A uz ani nemusim, kedze budeme zas uplne bez mliecneho.
@zuzuliak1981
gratulujem k otehotneniu! 🙂
k tomu kefiru z hub, mam dojem, ze kefirky dokazu zvladnut vselijake tie zle potvory zo suroveho, mlieka, cize teoreticky by nemal byt problem pit ho v tehotenstve, no je to matna info, co som kedysi kdesi citala, neviem, kde to overit.
@lucikan tak to mi je luto, ze nemoze mliecne vyrobky, a ako reaguje na obilniny?
@martina46 dakujem, aj ja som to niekde citala, ale pre istotu som ich uz zamrazila, skusim radsej ten jogurt
@zuzuliak1981 vies ze ani neviem povedat? ako proste neviem to uplne naisto, totizto on, mal predtym od doktorky nalepku, ze alergia na mliecnu bielkovinu, po rocnej diete bez mlieka sme pomaly postupne zacali testovat. No a jemu sa prvy priznak niecoho nedobreho (ekzem) objavil potom, co jedol mesiac a pol kvanta mliecneho a dva dni potom, co ochutnal chleba. Parada, ze? 😒
No ale zda za, ze teda naozaj reaguje na mliecne, lebo to teraz tyzden nema a ekzem mizne. My s muzom sme presvedceni, ze ale alergia to nie je. Iba isty stupen neznasanlivosti.
Takze spat GAPSujeme, ale len chvilu, nech si vycisti telo a potom chcem pridat do jedalnicka par potravin ako cervenu sosovicu, ryzu, pohanku, quinou a obcas aj nejaky kvaskovy chleba.
A uz teraz som mu zacala davat ghee. Neviem, ci nerobim chybu.
Za mliecnym je nam ozaj luto, to je taka parada moct mu dat jogurt, alebo vyslahanu smotanu s ovocim...
@zuzuliak1981 este ma napadlo neskor k syrom. Ja sice nemam celkom jasno, ktory syr je na gaps ok a ktory nie, ale mam tip na zrejuci syr z nepasterizovaneho mlieka. Co teraz byvaju tie trhy v Starej trznici v BA, tak minule sme tam kupili jeden, volal sa tusim Hriadlovec. A bol velmi dobry.
@llulla Ja som akurat dopliekla toto: vymiesas zltka s medom a do toho mandlova muka. Ja som dala este trosku skorice.
Original pomer surovin v recepte, ktorym je to inspirovane: 3 zltky, 120g cukru, vanilkovy cukor, 200g mletych mandli. Piekla som aj toto (recept je inak z apetitu), asi pred dvoma rokmi a boli to take tvrde suchare. Ako nijak extra dobre to nebolo, ale zas take slusne susienky, hlavne moj maly sa za tym aj potrha a to ze ja na to ani chut nemam, je len dobre. Mam to pre syna do mikulaskeho balicku, tak ti potom napisem, aku to ma konzistenciu. Som to piekla 15 minut na 150stupnoch a teraz to necham schnut v spajzi. Uvidim, ako moc to stvrdne.
@lucikan jeej,dakujem za tip,vyskusam 🙂
Zienky,mna strasne laka prejst po 2,3 rokoch na gapse u maleho na steviu...Aky na to mate nazor?Stale ma mata,ze med napr v "kolaci" kvasi v crevach,stevia nie...Raz som v FAQ na Natashu nasla aj otazku,preco stevia nie je zaradena k povolenym potravinam-a ona pisala nieco v zmysle,ze vyzera dobre,ale je prilis kratko na trhu,oproti medu,ze med je tu tisicrocia a nemal by uz nicim prekvapit...A tiez pisala,ze do pecenia moc neodporuca med (co ma prekvapilo),ale skor susene plody.Ja aj tak peciem,ze sladim susenym ovocim,ale nie v kazdom recepte sa to da...
@zuzuliak1981 aj ja gratulujem k rastucemu brusku 😵 A krasne a bezproblemove tehulkovanie prajem 🙂 Ja som doma robila kefir a drobcovi podla mna vobec neskodí,skor pomahal...robila som zo suroveho mlieka.Ale-zabudla som na hubu,ked sme isli na dlhsie mimo bytu a tak to neprezila-preto sme bez kefiru.
@lucikan zvlastne, ze sa mu ekzem objavil az po zjedeni chleba, to by skor poukazovalo na obilniny, tak ale ak sa mu, ono sa strasne zle odsleduju taketo reakcie na potraviny, hlavne, ked sa neobjavia ihned, ale az par dni po, viem si predstavit, ze to musi byt tazke pre male dieta odopierat si mliecne vyrobky, ked nemoze ani tolko inych veci, ja s tym mam velky problem
@lucikan ja syry zboznujem, tusim, ze v knihe su vypisane, ktore ano a ktore nie a na gaps.me to v FAQ vysvetluje, ze je to zalozene na obsahe laktozy v syre
26. Could you tell me why some cheeses are allowed on the diet while some others are not? What is the criteria that makes a cheese allowed? How can I be sure if it is OK to eat a cheese as many are not listed in the GAPS book?
The list of allowed cheeses has been provided by Elaine Gottschall, who researched this subject, measuring lactose levels in cheeses. However, that was many years ago; cheese production methods change all the time and new varieties of cheese come to the market. So, if the cheese is not listed, find out how the cheese has been made. You want to know if it was fermented in a traditional way and no other ingredients have been added after fermentation. It is best to get mature cheeses, which have been fermented long enough to remove all lactose and to pre-digest protein. You have to be sure that your body is ready for this cheese, so try a tiny piece first and see what happens; you body will let you know if you are ready for it.

@keziah ja si myslim, ze na tu chut na sladke treba ist na introduction dietu, ja sa na nu normalne tesim, som velmi zvedava, co so mnou spravi, ale tak najskorej o rok a pol, kedze minimalne do 2 rokov budem drobca kojit.
Ale teda mne pomohla aj full dieta s prisernou zavislostou na sladkom, to bol moj dovod preco sa na to dat. Sice potrebujem casto po obede sladku chut, ale poriesi to par oliznuti medu.
Plet som si aj ja vsimla, ze je lepsia, moje cholericke vybuchy ventilovane na muzovi su na minime, schudla som nechcene 10 kil (stacilo by keby som schudla 5), teraz som v podvahe. Najvyraznejsi je taky vnutorny pokoj, taky pocit pohody a som plna energie. Akoze slapem od rana od 6 do vecera do 11 bez toho, aby som mala nejaku krizu unavovu, to je uzasne. Pricom starsi cez den malokedy spi a mladsi neznesie kocik a cez den spi len na mne v manduce. Toto si myslim, ze by som ani nedala, keby som ostala na strave aku som mala predtym.