Gaps diéta - vaše skúsenosti, rady, inšpirácie
Rada by som tymto oslovila mamicky, ktore tiez zaujala dieta GAPS, popisana najma v knihe Syndrom travenia a psychologie od autorky Natasha Campbell. Zjednodusene: hlavnou myslienkou diety je: zdrave creva=zdravy clovek. Dieta by mala pomoct najma detom s autizmom, poruchami pozornosti, alergiami...
Ine zdroje v slovencine alebo cestine: http://zivakultura.cz/category/gaps/
http://autista-valerik.blogspot.sk/search/label...
http://myaautizmus.wordpress.com/
Budem velmi rada, ak sa podelite o svoje skusenosti, nazory, dalsie sikovne linky, pripadne recepty 🙂
@spinoscapularnabeta skoro akoby si pisala o mojom synovi, na gapse znenavidel vsetku zeleninu, ktoru dovtedy v pohode jedol. skoncili sme na cistom vyvare s masom (to bol vsak ochotny az po niekolkomesacnej pauze), cerstvom ovoci, detskych vyzivach, kyslomliecnych vyrobkoch, dusenej cibuli a surovej uhorke. Obcas dame pecenu tekvicu.
@martina46 ja som ich vysmazala na bravcovej masti pomalycky a boli ok, nepriliepali sa
@spinoscapularnabeta dakujem!
Ahojte. Precitala som si vsetky prispevky. Zrejme budem s 18mes. synom na tejto diete. Knihu uz mam stiahnutu z netu,ale este nemam precitanu,preto sa chcem opytat par veci. Je v knihe popis tych faz aj s receptami a popisom,kedy treba ist do dalsej fazy? Od zaciatku treba uzivat probiotika,ze? A ked sa maju pit nahrady mlieka a ja maleho este kojim? To sa moze pri gapse? Ak ano,tak potom by som sa mala aj ja 100percentne takto stravovat,vsak? A este sa chcem opytat na intro a plnu gaps alebo nejake take nazvy boli spominane,ze podla coho si volit a ci je to v knihe. Dakujem velmi pekne vopred,lebo mam v tom riadny chaos...
@monolulik Ahoj 🙂 V knihe je len opis plnej gaps diety,bez intra.Je tam aj par receptov.My sme isli cez intro,vsetko o intre je opisane tu:
http://www.gaps.me/preview/?page_id=28
Su tam aj jednotlive fazy,velmi dobre info...Kojit samozrejme mozes,je velmi dobre,ze kojis,ale presne ako pises-mala by si si upravit stravu.Ale skus si nastudovat,ako by si si mala upravit stravu-ci dojciacim mamam neodporuca len plnu gaps....Predsa len,aby si malemu cez mlieko nedavala aj to,co v tele vznika pre detoxe....
@monolulik stolica je velmi dolezity ukazovatel toho,co crevo zvlada 🙂 Ked nie je 100%-na,teda ked su hnacky,zapchy,nestravene kusy-nemala by sa pridavat dalsia potravina,naopak-mala by si sa vratit spat vo fazach...Ale pokial Ty jes normalne,tak sa neda tymto riadit-napr.ak jes aj mliecne vyrobky,tak kazein prechadza do materskeho mlieka...Takze ak by tvojmu malemu vadil napr ten kazein,mohol by mat hnacku,kedze ho dojcis 🙂
Okrem stolice sa sleduje,ci nema bolesti bruska,nafukovanie,sleduje sa aj spravanie,pokozka,povlak na jazyku....
@briketa napisem ti tak obycajne - ozaj tomu neverim, ak mas k tomu akykolvek odbornejsi clanok, prosim linkni.
Ten hlavny dovod, pre ktory tomu neverim, ze ze vidim rozdiel v synovej stolici podla toho co jedava. A je to fakt neskutocny rozdiel. Len pre ukazku, priklad s mrkvou. Pokial je na gaps povlenej strave ma stolicu sformovanu, hladku, bez jedineho nestravného kuska, bez jedineho kuska mrkvy (ktoru inak jedava denne). Lenze sme z gapsu odisli, jedol aj obilniny, aj orechy (podotknem, ze hlavne bezlepkove obilniny, namacane dlhe hodiny, taisto aj orechy), a sups, stolica bola po par dnoch zmenena, kopka, ista cast aj dost riedka, a nej v nestravena mrkva, ktoru podotykam dostal prave v ten den postruhanu...Cize ak on vykaka vecer, to co jedol na ranajky, nie je sanca podla mna aby dostatok zivin z toho dostal.
Ale hovorim toto su len moje uvahy a sedliacky rozum. Snazim sa dopatrat podrobnosti, ale malo som toho nasla.
@llulla no dnes mal stolicu aj tuhu a okolo toho aj kopec hnackovitej stolice... ale mava aj nestravene zvysky jedla, hlavne zeleninu. Takze hnacka by teda mohla byt z mojho jedalnicka, len nerozumiem tej zelenine v stolici... Pretoze maly mi lubi vyvar s masom a zeleninkou a okrem toho asi papa len moje mliecko, obcas trochu ovocia, maslo. Ale vyvar je vlastne prve jedlo- ked ma z neho nestravene zvysky, kam sa mam vratit? Proste len opat davat vyvar? Prepac, no nemam to este celkom nestudovane, tak mam vela otazok. A napriklad ako dlho ma byt v tej ktorej faze? Ja si vobec neviem predstavit, ako mam maleho sledovat- viem akurat vidiet stolicu, vonkajsie znaky a spravanie (lenze to aj tak chceme zmenit tymto).
chcem sa opytat, ked je tu rec o tych nestravenych zvyskoch, ako vase deturence prezuvaju, lebo asi aj to ma suvis, ja som bola od malicka hltac, bola som schopna hltat rezance z polievky nepozute.
respektive, ak aj neprezuvaju dokladne, je mozne, ze v stave dobreeho zlozenia jedalnicka, ze dieta nema problem so ziadnou potravinou, ale nepozuje dobre, stolica je dobrej konzistencie a napriek nerozzutiu nestravene kusky nie su??
Viem, ze take nieco, co sa opytam, sa uz zrejme niekde riesilo skor, ale predsa sa opytam: Ked robim s malym aj pripravnu fazu, tak kedy sa mam posunut do dalsej fazy? Ked odskusa vsetko to, co sa tam ma jest a nijak zle nezareaguje, alebo podla coho? A este ohladom probiotik otazka: Ake davate detom? V kvapkach ci napr. aj take pre dospelych, co sa da ta tobolka otvorit a tak? Lebo tusim nejake odporucane som pozerala na nete, ale iba v tabletach som nasla... Vdaka za rady 😉
@monolulik posunut sa do dalsej fazy treba, ked pominu hnacky. Inak v tej prvej faze asi budete aj tak riadne zapeceni. Ohladne probiotik: my otvarame kapsulku a davam synovi len ten prasok na lyzicke, vzdy po jedle. Fajn je aj kefir z kefirovych zrn, pokial vam nerobi problem mlieko. Ak mate obcas cestu do Bratislavy a zaujem, rada vam dam zo svojich zrn, mnozia sa ako dive a je mi luto ich vyhadzovat. Inak, ked davam kefir, tak nedavam ine probiotika.
@keziah ak by sme mali cestu do BA, tak sa urcite ozvem. O kefirovych zrnach som este nikdy inak nepocula, iba o kulturach na vyrobu. (uz som skusala jogurt a vysiel, urobim aj kefir). Ja som si objednala probiotika Bio-kult. Davam aj malemu, aj ja beriem. Lebo moj maly potrebuje aj poriadny detox- po ockovani sme mali a mame problemy, nam by asi samotny kefir nestacil. A ked davam probiotika, mam mu davat davkovanie podla odporucania na konkretnom druhu alebo sa riadit tym poctom z knihy, ze kolko miliard kultur by mal prijat (lebo podla odporucania knihy ho predavkujem, aj seba- tak sa bojim). Uz sme v 2.faze a pomaly skusame kadeco, najviac mame problem so zeleninou, casto ma po nej nestravene zvysky v stolici, lebo neprezuva poriadne este. A nemali sme problem so stolicou. A este sa chcem opytat, ci moze maly uz v pripravnych fazach ako probioticke jedlo domaci jogurt, lebo som na pochybach, pretoze v knihe som citala, ze prve jedlo z mlieka asi po pol roku bude maslo... A maslo napr. ja mozem, ked som na plnej gaps?
@monolulik no hej, knizka je s mliecnymi vyrobkami pomalsia. ja som pozerala najma na stranky tusim zivakultura, lebo v knihe fazy vobec neboli jednoznacne rozpisane a na zivejkulture mliecne vyrobky povolovali skor-pokial nerobili sarapatu. Ohladne davkovania protiotik- ked som si v lete zratala, kolko miliard zjem denne v nepasterizovanej bryndzi, tak som sa prestala obavat predavkovania, bolo to niekolkonasobne viac, ako v par kapsulkach bio-kultu. Mlieko-treba skusit. Ono je to cele take divne, napr. mojmu synovi vadi aj ghee, ale jogurt ani kefir nie. Pritom v knihe sa najprv zavadza ghee a kefir az niekde na konci.
@keziah Ja zatial tiez cerpam z netu a aj z tej stranky, knizku este len pomaly citam 🙂 A zacinam byt pomaly zufala z varenia,lebo maly je vyberavec, takmer nic neje,nemam fantaziu na recepty podla konkretnej fazy, obcas dostane aj cosi ine, co je v plnej diete povolene. Do toho vsetkeho ostal s horuckami pred tyzdnom a potom chory. Zatial unikol ATB (hoci naisto uvidime az zajtra, ci ozaj). Moj muz mi hovori, ze maly je stale hladny, ale s jedlom strasne spekuluje. Esteze ho kojim. A akurat som niekede v knihe nahodou citala, ze v tobolkach by nemali byt probiotika, lebo niektori ludia to nevedia stravit ci co... zaujimave...
tip na gaps pizzu:
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=56414&use...
je to upraveny recept, ktory som nasla niekde na nete, nemam rada chut mandlovej muky v chlebe, preto slnecnice, je to s nimi jemnejsie. inac super chut, takmer k nerozonaniu, akurat tazko v zaludku ako po obycajnej pizzi, ale to uz je vec orechov 😀
zienky, chcela by som sa spytat, ci niektora viete vysvetlit, preco sa dietko vysype z fermentovanej zeleniny. Ked sa zavadza, tak sa sleduje reakcia, mna by zaujimalo preco na to vôbec reakcia nastava. Ved by to malo byt stelesnene zdravie, nie? Neviete niekto vysvetlit ten mechanizmus?
Môjmu malému prebudili ekzem kvasaky...
@lucikan ja ti veru mechanizmus neviem vysvetlit, ale nie je mozne, ze tie kvasaky boli este pocas rastu niecim hnojene? dalsia vec, mozno je to potravina bohata na histamin alebo sposobuje vyplavovanie histaminu? len hadam. gaps diete sa vycita prave to, ze kladie doraz na potraviny, ktore mozu sposobovat problemy osobam citlivym na histamin. ja som na gapse bola cca 4-5 mesiacov, vratane intra a vypestovala som si neutichajuci ekzem na rukach (inak som v zivote ekzem nemala). momentalne som opat na svojej beznej strave, ekzem je fuc, na druhej strane uz nemam tu bezchybnu pokozku (teda mimo toho ekzemu, to bolo jedine negativum gapsu), ani silne nechty, ani kopec energie.
heh, nejak som sa rozkecala 😀
@keziah ale vsak dobre ze si sa rozkecala 🙂
No ani u nas uz negapsuje nikto. Je to velmi zaujimave, ze sa ti ekzem urobil prave na gapse. Stale reagujes na vajcia? To si myslim pisala naposledy.
Ja tiez ako som zacala jest muku, vidim to na nechtoch, a aj energie je pomenej. Plus zacinam citit, akoby zahu, velmi slabucko ale predsa - ale teda vzdy len po muke. Preto uvazujem ze budem aspon bezlepkovo zit. Jo a nenavidim ten zly ranny dych, co sa mi vratil a to je teda zas z tej muky.
Mne sa inak zhnusil na totalku vyvar, nemozem ho ani citit. Tak ale ja som bola taky extrem, ze co som bola na gapse ja som bola schopna mat 3x denne vyvar s trochou masa....zakonite sa mi to muselo prejest.
Aj pre toto, by som na gaps nemohla ist. Plus by som sa nemohla teraz uz vzdat ryze. Strasne mi chuti, odkedy sme si ju vratili do jedalnicka.
@lucikan
Ak je zelenina fermentovana prirodzene, tak sa tam vlastne namnozia probioticke bakterie, ale aj tie "zle" bakterie. A to v rovnakom pomere ako sa tam vyskytovali na zaciatku. Preto pri prirodzenej fermentacii moze mat dietatko aj negatine reakcie. Da sa fermentovat aj pomocou "startera", ktory si kupis, su na trhu rozne. Ja pouzivam z Body ecology diet, ma skvele zlozenie probiotickych kultur. Moj syn povodne drzal GAPS dietu asi rok, s nejakymi vysledkami, ale Body ecology diet mu pomohla ovela viac.
@lucikan takto na normalnej strave si zrejme budem vediet lepsie odsledovat, co mi prekaza, pretoze moje bezne jedlo mi nevadi, ale nieco, co som na gapse jedla na kvanta zrejme ano (v beznom mnozstve mi nevadi nic). Na gapse sa podla mna tazsie testuje, lebo na to treba cas a trpezlivost (u mna napr. reakcia aj po 2 dnoch a az pri vacsich mnozstvach podozriveho jedla) a pri tak obmedzenom jedalnicku som nemala ani jedno a ani druhe. Mam odskusane, ze banany a uhorky mi nerobia dobrotu, vajicko 1-2 denne nevadi, postupne budem pridavat, potom otestujem med a mandle. Ak pojdem nabuduce na gaps, nech uz viem naisto co ano a co nie.
Tvojmu syncekovi tusim gaps robilo dobre?
ahojte baby, dlho som tu nebolo, dnes som ranajkovala bananove lievance, tak som vas prisla kuknut 😀 , inak moja dieta nie je ktovie co, ale aspon sa snazim zdravsie zit
@keziah ja som tiez mala problem s pokozkou, robili sa mi akoby lisaje na tvari, teraz to na takmer beznej strave nemam, vraj tieto kozne prejavy mozu byt sposobene detoxom, telo to nezvlada a zenie to von cez pokozku
@lucikan aj toto vraj moze byt sposobene silnym detoxom, fermentovana zelenina je silny cistic
ahojte, chcem sa spýtať ako je to u vás s diétou ak chodí dieťa do škôlky - akceptujú ju alebo nie?

@llulla dakujem, planujem na tuku, len som sa obavala, ci sa aj na tuku nepriliepaju 🙂