Možnosti biologickej liečby pri ulceróznej kolitíde
Ahojte,
mám ulceróznu kolitídu so stredne ťažkým zápalom. Tri mesiace som bral Salofalk (mesalazín), ale nezabral, a posledné dva mesiace som skúšal aj Cortiment 9 mg, no bohužiaľ bez výrazného zlepšenia. Teraz čakám na lekára a na ďalší postup v liečbe.
Chcem sa opýtať, je šanca, že by som mohol dostať biologickú liečbu? Ako sa k nej lekári zvyčajne stavajú pri stredne ťažkom priebehu? Máte ju niekto a ak áno, aké s ňou máte skúsenosti? Pomohla vám? Ja sa mierne bojím vedľajších účinkov, ktoré som si čítal a dosť ma to vystrašilo.
Vďaka za každú radu.
@zalka Áno, nemal som žiadne zlepšenie, dokonca sa to v posledných dňoch ešte zhoršovalo. A teda pri stredne ťažkom zápale povedal, že ten mesalazín nie je dostatočný, čo asi aj dáva podľa mňa zmysel. Ak to chápem správne, tak mesalazín je to "najslabšie" čo sa používa pri UC. Pri Cortimente mi je trochu lepšie, ale krvácanie stále pretrváva a pri kolonoskopii bol dosť jasný a silný zápal.
@kubo2000 no lebo bežné sa užíva mesalazin spolu s kortikoidmi.. Mesalazin chráni pred rakovinou. A keď sa stav zlepší tak sa kortikoidy postupne vysádzaju, ale Mesalazin sa berie dlhodobo. Detto používajú sa čipky do konečníka aby liečivo lepšie zabralo pri zápale.
Ešte je možné pre písať imunosupresiva alebo biologickú liečbu.
Žiaľ UC není choroba kt. vyliečis za pár týždňov. A krv v stolici je často sprievodným príznakom, i pri menšej námahe.

@kubo2000 to ti akože lekár vysadil po 3m salofalk?