icon

Alternatívy k antikoncepcii pri polycystických vaječníkoch

bambula537
12. feb 2026

Ahojte,

od 17 som bola na antikoncepcií Daylette, čiže skoro 4 roky. Počas toho som mala partnera, takže som to nejako neriešila, vyhovovalo mi to (pravidelný menzes, mierne vedlajšie účinky ako napr že som nevedela schudnúť ale nič vážne, niesom obézna alebo pod). V Auguste 2025 som sa ju však rozhodla vysadiť, asi čisto z vlastného presvedčenia že nechcem byť už navždy na hormonálnej liečbe. Od vtedy mi však menzes neprišiel (už je to pol roka). Bola som u doktorky ktorá mi pichla vyvolávaciu injekciu, teraz čakám či zafunguje. Povedala mi však že mám polycistické vaječníky a menštruácia sa mi sama neobnoví a vraj tým že už to mám vyskúšané mám ísť späť na antikoncepciu. V podstate ma až vysmiala že môžem čakať, ale samo sa mi to teraz nenapraví, možno až keď budem staršia.
Ja mám však pocit že tie tabletky sú len taká náplasť na problém a zas budem na hormónoch do nekonečna. Mám taktiež problémy so štítnou žlazou, neviem či to (a aký) môže mať efekt.

Čo si o tom myslíte? Mám ísť spať na tabletky a čakať kým "budem staršia"? Alebo aké sú vôbec alternatívy?

sisska96
12. feb 2026

Fajn doktorka 😂 čo keď budeš mať chcieť dieťa? Menzes nikde takže nemáš ani ovuláciu.

bambula537
autor
12. feb 2026
@sisska96

Fajn doktorka 😂 čo keď budeš mať chcieť dieťa? Menzes nikde takže nemáš ani ovuláciu.

@sisska96 ved prave :((( na to som sa jej presne spytala. A ona ze to nebudeme vediet kym sa nebudem pokusat - a potom ak to rok nepojde pojdem k reprodukcnemu

nikushka8
12. feb 2026

Mala som to rovnako po vysadeni HAK, bezne som nemala menstruaciu,tak som bola viackrat na vyvolavacke. Tiez som nechcela vkuse do seba pchat hormony. Chvilu mi zaberal inofolic, skusala som aj inositol, pupalku, alchemilku atd. Potom cyklus zase blbol. Tehotenstvo som riesila uz v 26,takze som zase skoncila na roznych hormonoch. K obnove cyklu mi pomohol az drilling vajecnikov a nasledne porody. Odvtedy super, aj ked mam o 20kg viac ako ked som zacinala s liecbou.

bambula537
autor
12. feb 2026
@nikushka8

Mala som to rovnako po vysadeni HAK, bezne som nemala menstruaciu,tak som bola viackrat na vyvolavacke. Tiez som nechcela vkuse do seba pchat hormony. Chvilu mi zaberal inofolic, skusala som aj inositol, pupalku, alchemilku atd. Potom cyklus zase blbol. Tehotenstvo som riesila uz v 26,takze som zase skoncila na roznych hormonoch. K obnove cyklu mi pomohol az drilling vajecnikov a nasledne porody. Odvtedy super, aj ked mam o 20kg viac ako ked som zacinala s liecbou.

@nikushka8 takze myslite si ze nemam vymyslat a normalne brat antiku alebo skusat alternativy aj ked napr vam to vlastne ani nepomohlo? Alebo cakat a skusat vyvolavacky? Ja som extrem zmatena

veselo_neveselo
13. feb 2026

Ona liecba na pcos vlastne neexistuje, tak na to treba ist aj trochu ezotericky. Byliny pomahaju, mozno nie zazracne ale zeny maju skusenosti dobre. Dr ma pravdu, samo sa to nenapravi.

Riadit menzes umelo ano, je dolezite udrziavat tie hormonalne hladiny v norme. Tym ze sa to inak liecit neda, tak sa vlastne len berie symptomaticka liecba. Ale, je to dolezite, aj kvoli endometriu, treba aj dat pozor na diabetes, inzulinovu rezistenciu (vela zien s pcos ma aj nadvahu), to vsetko je o hormonoch.

veselo_neveselo
13. feb 2026
@sisska96

@sisska96 Doktorka je fajn, povedala to tak, ako to je. Ak kvoli pcos neovuluje sama, tak jej pomoze len hormonalna liecba, a to vtedy, ked bude chciet mat deti. Inak nic ponuknut nevie, len manazment symptomov.

nikushka8
13. feb 2026
@bambula537

@nikushka8 takze myslite si ze nemam vymyslat a normalne brat antiku alebo skusat alternativy aj ked napr vam to vlastne ani nepomohlo? Alebo cakat a skusat vyvolavacky? Ja som extrem zmatena

@bambula537 nie je na skodu vyskusat bylinky, vitaminy, doplnky (najma inositol), zmenu zivotneho stylu, mozno sa casom cyklus upravi. Ale ak neplanujes v dohladnej dobe tehotenstvo a vadi ti byt mesiace bez cyklu,tak mozno skor tu HAK. Mne ju odporucal dr najma kvoli tomu,ze vtedy nevznikaju dalsie cysty na vajecnikoch (ktore tiez zabranuju pripadnej ovulacii).
Nam napr.vitaminy pomohli k druhemu tehotenstvu,takze nemozem povedat, ze nepomohli.

any_soj
13. feb 2026

@bambula537 si oveľa rozumnejšie než tvoja doktorka. Z pravdepodobne zdravého tela (predtým si mávala menštruáciu?) ti hormonálna antikoncepcia spravila toto. A máš ju zase začať brať? To je úplne nelogické. Po čas antikoncepcie si nemala menštruáciu. Ani sa to nevolá menštruácia. Je to pseudomenštruácia. Vôbec to nie je cyklus. Je to len krvácanie z vysadenie. Sliznica je maličká, nerastie (to je efekt antikoncepcie - aby ak dôjde predsalen k ovulácii, a počatiu, nemalo sa embryo kde zahniezdnit). Krvácanie nie je výsledok hormonálneho cyklu a toho, že sliznica narástla a začne sa odlupovať, ale len toho, že náhly pokles hormónov keď sa vysadia tabletky, tak spôsobí mierne krvácanie.
Okrem toho - tvojim cieľom do budúcnosti nie je krvácanie, ale verím že zdravý cyklus. To znamená v prvom rade ovulácia. Kde následne vplyvom poovulačných hormónov vyzerá sliznica maternice úplne inak (nielen hrubšia, aj štruktúra je úplne iná ako pred ovuláciou, je prekrvenejšia, atď, vidno to aj na sone rozdiel pred/po ovulácii), a až následne je krvácanie. Ty potrebuješ návrat ovulácie, nie jej ďalšie potláčanie antikoncepciou. Zmenila by som doktorku. Ak nenájdeš inú rozumnú, pozri plodar.sk Sú na rôznych miestach na Slovensku. Neriešia problémy prekrývanim (absurdným že aha, veď počas antikoncepcie krvacate, tak všetko ok, nie? 🤦🏻‍♀️). Pozri nejaké štúdie - polycistic ovary and NaPro technology 🙂

sisska96
13. feb 2026
@bambula537

@sisska96 ved prave :((( na to som sa jej presne spytala. A ona ze to nebudeme vediet kym sa nebudem pokusat - a potom ak to rok nepojde pojdem k reprodukcnemu

@bambula537 no neviem. Mne sa zdá že má ťa úplne na háku a nech si potom vyriešiš ako chceš

any_soj
13. feb 2026
@veselo_neveselo

@sisska96 Doktorka je fajn, povedala to tak, ako to je. Ak kvoli pcos neovuluje sama, tak jej pomoze len hormonalna liecba, a to vtedy, ked bude chciet mat deti. Inak nic ponuknut nevie, len manazment symptomov.

@veselo_neveselo hormonálna liečba nerovná sa antikoncepcia. Antikoncepcia sú konské dávky hormónov s cieľom zneplodniť zdravé ženské telo. Hormonálna liečba sú cielené presne dávky organických hormónov, v jednotlivých fázach cyklu, podľa potreby tela a cyklu.

bambula537
autor
14. feb 2026
@any_soj

@bambula537 si oveľa rozumnejšie než tvoja doktorka. Z pravdepodobne zdravého tela (predtým si mávala menštruáciu?) ti hormonálna antikoncepcia spravila toto. A máš ju zase začať brať? To je úplne nelogické. Po čas antikoncepcie si nemala menštruáciu. Ani sa to nevolá menštruácia. Je to pseudomenštruácia. Vôbec to nie je cyklus. Je to len krvácanie z vysadenie. Sliznica je maličká, nerastie (to je efekt antikoncepcie - aby ak dôjde predsalen k ovulácii, a počatiu, nemalo sa embryo kde zahniezdnit). Krvácanie nie je výsledok hormonálneho cyklu a toho, že sliznica narástla a začne sa odlupovať, ale len toho, že náhly pokles hormónov keď sa vysadia tabletky, tak spôsobí mierne krvácanie.
Okrem toho - tvojim cieľom do budúcnosti nie je krvácanie, ale verím že zdravý cyklus. To znamená v prvom rade ovulácia. Kde následne vplyvom poovulačných hormónov vyzerá sliznica maternice úplne inak (nielen hrubšia, aj štruktúra je úplne iná ako pred ovuláciou, je prekrvenejšia, atď, vidno to aj na sone rozdiel pred/po ovulácii), a až následne je krvácanie. Ty potrebuješ návrat ovulácie, nie jej ďalšie potláčanie antikoncepciou. Zmenila by som doktorku. Ak nenájdeš inú rozumnú, pozri plodar.sk Sú na rôznych miestach na Slovensku. Neriešia problémy prekrývanim (absurdným že aha, veď počas antikoncepcie krvacate, tak všetko ok, nie? 🤦🏻‍♀️). Pozri nejaké štúdie - polycistic ovary and NaPro technology 🙂

@any_soj bohužiaľ úplne zdravú menštruáciu som nikdy nemala - od 14 do 17 bola sporadická, 2 mes cyklus a pod. Už keď mi pôvodne nasadili antikoncepciu som mala funkčné cysty, ktoré cyklus predlžovali.
Išla som od pôvodného príspevku k druhému p. doktorovi na konzultáciu. On potvrdil že mám príznaky PCOS a ani podľa neho sa menštruácia v najbližších rokoch sama nerozbehne. Opäť mi odporučil nasadiť antikoncepciu. Povedal, že problém to nevyrieši ale na teraz to pomôže s príznakmi - najma s nízkou sliznicou, ktorá sa aspoň bude obmeňovať pravidelným krvácaním, aj keď ovulácia nenastane. Taktiež mi povedal že ovuláciu riešiť až keď budem chcieť otehotnieť. V podstate skonštatoval že hormonálna antikoncepcia nieje zlaté riešenie bez žiadnych problémov, ale v mojom prípade benefity prevyšujú riziká...

anonym_c4c5c6
14. feb 2026

Máš chorobu, ktorá sa nedá vyliečiť (iba liečiť) a máš ju doživotne.
Vyvolávačka je podľa teba čo? Zmes byliniek pichnutých do riti?
Toť vše.

any_soj
14. feb 2026
@bambula537

@any_soj bohužiaľ úplne zdravú menštruáciu som nikdy nemala - od 14 do 17 bola sporadická, 2 mes cyklus a pod. Už keď mi pôvodne nasadili antikoncepciu som mala funkčné cysty, ktoré cyklus predlžovali.
Išla som od pôvodného príspevku k druhému p. doktorovi na konzultáciu. On potvrdil že mám príznaky PCOS a ani podľa neho sa menštruácia v najbližších rokoch sama nerozbehne. Opäť mi odporučil nasadiť antikoncepciu. Povedal, že problém to nevyrieši ale na teraz to pomôže s príznakmi - najma s nízkou sliznicou, ktorá sa aspoň bude obmeňovať pravidelným krvácaním, aj keď ovulácia nenastane. Taktiež mi povedal že ovuláciu riešiť až keď budem chcieť otehotnieť. V podstate skonštatoval že hormonálna antikoncepcia nieje zlaté riešenie bez žiadnych problémov, ale v mojom prípade benefity prevyšujú riziká...

@bambula537 veľmi smutné, keď lekári nemajú čas alebo chuť riešiť konkrétny stav, naozajstnou liečbou, a nie konskými dávkami hormónov s čudným účinkom. Milé, aký si je istý, že ovuláciu ti stačí riešiť potom. Predpokladám, že ju nebude riešiť a rovno ťa pošle na umelé oplodnenie.