Ktorá hormonálna antikoncepcia bez predpisu je najlepšia?
Ahojte baby. Chcela by som prvý krát prejsť na hormonálnu antikoncepciu, viem, že niektorým to robí zle ale sú ženy, ktorým to vyhovuje a sú spokojne. Termín u gynekológa mám až o mesiac, viete mi odporučiť nejakú antikoncepciu ktorá nie je viazaná na lekársky predpis ? Ako ste sa cítili, keď ste prešli na antikoncepciu ? Ďakujem vám vopred
@ellieeep ja verím tomu,že to je svinstvo, ktoré fakt spúšťa rakovinu, takže, ak sa "iba'" chceš chrániť pred otehotním, tak ja by som volila jednoznačne DANU vnútromaternicové teliesko - apropó prečo si myslíš,že na Slovensku je najvyššia úmrtnosť na rakovinu práve prsníka ?
@tulipanik12 bože. Už viac ju vystrašiť nemôžeš , že pani doktorka?
@ellieeep ja užívam už rokyw, zmenšila sa mi sila aj dĺžka menštruácie, nemám bolesti, na preventívnu chodím pravidelne, výsledky mám ukážkové.
Každopádne bez predpisu neexistuje. Takisto keď tam pôjdeš o mesiac ti ju hneď nepredpise. Musí ťa objednať na krv, pečeňové testy a kopec ďalších vyšetrení. Keď budeš mať výsledky ok, až potom ti ju predpíše.
@ellieeep ja verím tomu,že to je svinstvo, ktoré fakt spúšťa rakovinu, takže, ak sa "iba'" chceš chrániť pred otehotním, tak ja by som volila jednoznačne DANU vnútromaternicové teliesko - apropó prečo si myslíš,že na Slovensku je najvyššia úmrtnosť na rakovinu práve prsníka ?
@tulipanik12 Kľúčové zistenia zo štúdií:
1. Rakovina prsníka
Mierne zvýšené riziko: Väčšina rozsiahlych štúdií, vrátane veľkej dánskej prospektívnej štúdie (2017) a analýz ďalších dát, naznačuje, že ženy, ktoré v súčasnosti užívajú hormonálnu antikoncepciu (kombinovanú aj progestínovú), majú mierne zvýšené relatívne riziko vzniku rakoviny prsníka (približne o 20 až 30 %).
Závislosť od dĺžky užívania: Riziko sa môže mierne zvyšovať s dĺžkou užívania, ale klesá po ukončení užívania. Približne 10 rokov po vysadení HA sa riziko vracia na úroveň žien, ktoré ju nikdy neužívali.
Absolútne riziko: Je dôležité zdôrazniť, že hoci je relatívne riziko zvýšené, absolútne riziko pre mladé ženy zostáva veľmi nízke.
2. Rakovina vaječníkov a maternice (endometria)
Ochranný účinok: Užívanie perorálnej antikoncepcie je spojené s výrazne nižším rizikom rakoviny vaječníkov (o 30 až 50 %) a rakoviny endometria (maternice).
Dlhodobý efekt: Tento ochranný účinok často pretrváva aj dlho po ukončení užívania HA.
3. Rakovina krčka maternice
Možné zvýšenie rizika: Dlhodobé užívanie HA (5 a viac rokov) môže byť spojené so zvýšeným rizikom rakoviny krčka maternice, najmä u žien, ktoré sú infikované vysokorizikovými typmi ľudského papilomavírusu (HPV). HA tu pôsobí ako kofaktor.
Reverzibilita: Podobne ako pri rakovine prsníka, riziko klesá po ukončení užívania a vráti sa na normálnu úroveň.
@koniarova sú štúdie k antikoncepcii a má skutočne spojitosť s rakovinou prsníka 🙂 čiže prosím, môžeš si túto toxickú energiu nechať ja doma
@ludka98 každý liek keď dlhodobo užívaš môže mať veľa negatív aj keď sa používa na liečbu niečoho iného. Antikoncepcia nie je výnimka. Dokonca obyčajné voľnopredajné lieky napr vitamíny môžu ešte viac zvýšiť šancu na rakovinu ako samotná antikoncepcia ako sa neuvážene dlho alebo nesprávne užívajú.
@tulipanik12 Kľúčové zistenia zo štúdií:
1. Rakovina prsníka
Mierne zvýšené riziko: Väčšina rozsiahlych štúdií, vrátane veľkej dánskej prospektívnej štúdie (2017) a analýz ďalších dát, naznačuje, že ženy, ktoré v súčasnosti užívajú hormonálnu antikoncepciu (kombinovanú aj progestínovú), majú mierne zvýšené relatívne riziko vzniku rakoviny prsníka (približne o 20 až 30 %).
Závislosť od dĺžky užívania: Riziko sa môže mierne zvyšovať s dĺžkou užívania, ale klesá po ukončení užívania. Približne 10 rokov po vysadení HA sa riziko vracia na úroveň žien, ktoré ju nikdy neužívali.
Absolútne riziko: Je dôležité zdôrazniť, že hoci je relatívne riziko zvýšené, absolútne riziko pre mladé ženy zostáva veľmi nízke.
2. Rakovina vaječníkov a maternice (endometria)
Ochranný účinok: Užívanie perorálnej antikoncepcie je spojené s výrazne nižším rizikom rakoviny vaječníkov (o 30 až 50 %) a rakoviny endometria (maternice).
Dlhodobý efekt: Tento ochranný účinok často pretrváva aj dlho po ukončení užívania HA.
3. Rakovina krčka maternice
Možné zvýšenie rizika: Dlhodobé užívanie HA (5 a viac rokov) môže byť spojené so zvýšeným rizikom rakoviny krčka maternice, najmä u žien, ktoré sú infikované vysokorizikovými typmi ľudského papilomavírusu (HPV). HA tu pôsobí ako kofaktor.
Reverzibilita: Podobne ako pri rakovine prsníka, riziko klesá po ukončení užívania a vráti sa na normálnu úroveň.
@ivana189 tak takto, ja mám od 25. roku fibroadenómy v oboch prsníkoch a po 2.pôrode mám menzes každých 24-26 dní a gynekológ mi na to povedal, že sa to dá upraviť len užívaním HA a tú mi istotne nepredpíše, tak asi toľko. Ale však si daj, ono poväčšine to doktori ženám tlačia.
Avšak kvôli niečomu sa ako prvá na Slovensku uvádza rakovina prsníka a úmrtnosť na ňu.
@ivana189 tak takto, ja mám od 25. roku fibroadenómy v oboch prsníkoch a po 2.pôrode mám menzes každých 24-26 dní a gynekológ mi na to povedal, že sa to dá upraviť len užívaním HA a tú mi istotne nepredpíše, tak asi toľko. Ale však si daj, ono poväčšine to doktori ženám tlačia.
Avšak kvôli niečomu sa ako prvá na Slovensku uvádza rakovina prsníka a úmrtnosť na ňu.
@tulipanik12 a nemôže tá rakovina súvisieť skôr so slovenským zdravotníctvom a hlavne s prevenciou? Nechce sa mi veriť že na Slovensku sa o toľko viac používa HAK oproti zahraničiu.

Pokiaľ sa nemýlim, neexistuje u nás hormonálna antikoncepcia, ktorá nie je na lekársky predpis. Ak ju chceš brať kvôli tomu, že sa chceš len chrániť pred otehotnením, len ti poviem, že nie je 100%, tak ako ani kondómy. Ak máš silné menštruačné bolesti - prosím, nesnaž sa bolesť potlačiť ale hľadaj príčinu. Antika je obrovský zásah do tela a mne privodila nádor na prsníku. Pozri si na internete vedľajšie účinky.
Ja som antiku brala 2x kvôli zdravotným problémom ako sú extrémne bolesti. A poviem ti, že tie stavy, čo som zažívala boli hrozné, každá sme síce iná, no poviem ti moju skúsenosť. Mala som veľké zmeny nálad, depresívne stavy, pribrala som. Neskôr som aj schudla trošku; Po tom, čo som vysadila antikoncepciu som skončila u psychiatra, mala akné, ktoré som nikdy nemala a nehovoriac o tom, že som stratila chuť sexuálne žiť, či pribrala 7 kíl! Kým mi to všetko zmizlo, trvalo to 4 roky