Moja bolestivá skúsenosť s vazektómiou
Ahojte. Viem, že sa tu niekoľkokrát riešila vazektómia, a tak vám chcem dať svoju vlastnú skúsenosť, možno to niekomu pomôže v rozhodovaní.
V prvom rade, vazektómia nie je ako vybrať znamienko. Je to viac-menej nezvratný zásah, ktorý spôsobí trvalú neplodnosť. Niekde v zahraničí vraj vedia opäť napojiť prerušené semenovody, ale stojí to desiatky tisíc eur. V mojom vnímaní sveta, je navyše takéto riešenie neprípustné (považujem to za slabosť muža, ktorý si nevie stáť za svojim rozhodnutím. Niečo ako rozvod, alebo laserové odstránenie tetovania a podobne). Preto bolo podľa mňa potrebné veľmi triezvo sa rozhodnúť.
Dôvody má asi každý svoje vlastné, a tak nejdem opisovať, čo ma viedlo k tomu, že som vazektómiu podstúpil ja. Možno len jedna taká myšlienka - mám vlastné deti, ale je potrebné rozmýšľať aj nad tým, že manželka zomrie, nastane rozvod, zomrie dieťa, alebo aj všetky deti - to sa veľmi ľahko môže stať. A ja budem chcieť uzavrieť nový vzťah, v ktorom ale už nebudem môcť mať deti - takto treba nad tým rozmýšľať. Ja som si každopádne bol istý, že manželstvo s inou ženou si neviem predstaviť, a aj keby všetky deti nebodaj zomreli, ďalšie by som už nechcel (a už vôbec nie s inou ženou). Treba si to ale triezvo zvážiť, lebo cesta späť neexistuje. Ak cítiš čo len najmenšiu pochybnosť, radšej toto rozhodnutie ešte odlož.
Ako to prebiehalo: Našiel som si zdravotnícke zariadenie, kde daný zákrok vykonávajú. Z dôvodu anonymity som volil zariadenie v strednej vzdialenosti od môjho bydliska (130 km). Bolo to nemocničné zariadenie, kde som zavolal a spýtal sa na možnosti operácie. Doktorka mi dala termín a prišiel som na prvú prehliadku. Nič hrozné, klasicky ultrazvuk, kde mi prezrela všetky rozmnožovacie orgány a všetko bolo v poriadku. Podpísal som papiere a informovaný súhlas, kde bolo potrebné uviesť aj dôvod, pre ktorý žiadam sterilizáciu.
Od podpísania papierov musí uplynúť 30 dní, počas ktorých má človek čas na rozmyslenie. To je zákonná povinnosť, ktorej sa nedá vyhnúť (možno len nejako ilegálne). Ja som v pohode počkal 30 dní a napokon operáciu ešte o dva týždne preložil z dôvodu choroby.
Zákrok nie je v žiadnom prípade hradený zdravotnou poisťovňou (čo ma ale dosť nahnevalo, že pedofilov a zvrhlíkov vedia vykastrovať zadarmo, ale slušného človeka nie). Zaplatil som teda 450€ a s potvrdením z nemocničnej pokladne som prišiel do ordinácie. Vedľa ordinácie zároveň bola umiestnená aj operačná sála, kde som sa vyzliekol od pása dole a zabalil do zelenej plachty.
Zachvíľu prišla doktorka, podpísal som ešte raz nejaký papier, že teda s tým súhlasím a šiel som si ľahnúť na operačný stôl. Tam ma sestrička poprikrývala, a zároveň prišla k urologičke aj chirurgička z vedľajšieho oddelenia.
Pokyny od svojej urologičky som mal také, že mi to umŕtvia a budem cítiť len slabé ťahanie. Realita však bola podstatne iná.
Zákrok začal tým, že ma poobkladali plachtami, aby mi nebola zima a doktorka začala dezinfekciu miešku a okolia. Použila na to očividne jódovú tinktúru. Následne pichla umŕtvovaciu injekciu a počkala dve minúty, kým zaberie. Potom začala pravým semenníkom. Hmatala mi tam semenovod a urobila rez. Ten rez bola jediná vec, ktorú som necítil. V momente, keď mi začala ťahať semenovod von, aby ho mohla prerušiť, začalo ma silno bolieť všetko. Miešok, črevá, mal som pocit, že ten semenovod ťahá snáď z pod pečene. Cítil som bolesť v bránici a ťažko sa mi dýchalo. Miestami som dosť silno krvácal, a tak mi na krvácajúcich žilách robili elektrokoaguláciu, z čoho som mal také šoky, že som sa metal na tom stole jak ryba na suchu, pri niektorých ma až pichalo v srdci a zatmievalo sa mi pred očami. Použili na mňa 25 kV (25 000 voltov).
Doktorky boli veľmi príjemné, ale zákrok bol teda bolestný. Po dobrých 20 minútach boja mi pravý semenník zašila a prešla na ľavý. Ešte uvediem, že elektrokoagulácia už samotného semenovodu bola úplne v pohode, to som skoro vôbec necítil. Zrejme ten semenovod nie je elektricky vodivý.
Keďže videli, ako trpím, spýtali sa ma, či s druhým vajkom prídem nabudúce. To som, samozrejme, hneď zatrhol, lebo už by som sa bál a neprišiel by som. Prešli sme teda na ľavý semenník, kde bol princíp ten istý, ale zákrok trval asi o polovicu kratšie. Doktorka potom aj vravela, že tak to väčšinou býva, tým, že pravé vajce je vyššie ako ľavé, ten semenovod je viac akoby "ukrytý" v útrobách telá a musí ho viac dolovať. Ľavý semenník bol teda relatívne v pohode, elektrokoaguláciu som dostal až do semenovodu, aj krvi bolo menej.
Celý zákrok trval približne 45 minút a bolesť na stupnici od 1 - 10 by som dal asi na úroveň 6 (rektoskopia bola pre mňa úroveň 5, tetovanie úroveň 1,5-2 a vyvrtnutie členku 3,5). Približne si teda viete predstaviť, že to už bola celkom seriózna bolesť.
Po zašití som ešte chvíľu ležal, nech sa spamätám, urezané časti semenovodu poslali na histológiu a nastal najväčší problém - cesta domov.
Mal som problém sa vôbec zohnúť, miešok kompletne zmodraný (modriny, podliatiny), takže bol celkom problém obuť si ponožky a topánky ani nehovorím. Keď som sa naveľa naveľa obliekol, zistil som, že mám vlastne celkom problém aj chodiť, tak som len pridrobčil k doktorke a začal sa obávať, ako odšoferujem 130 kilometrov domov. Od doktorky som dostal skúmavku a termín o cca 6 týždňov na kontrolu. V skúmavke som mal doniesť sperm (3 dni pred odberom žiadna sexuálna aktivita).
Sadol som teda do auta a cítil som sa ako starý ubolený dedko. Skúsil som stlačiť pedále, bol to celkom problém, pretože ma to veľmi tlačilo. Dal som sa teda pomaly na cestu s tým, že pôjdem väčšiu časť po diaľnici takým tempom, aby som nemusel brzdiť, ani preradovať. Každé stlačenie spojky bolo utrpenie, brzda a plyn boli na tom o čosi lepšie. Po prejdení cca 10km po diaľnici (čiže cca 5 minút) som pomaly cítil, ako bolesť ustupuje. Po cca 60km som zastavil na benzinke kvôli občerstveniu, chodiť sa síce ešte normálne nedalo, ale vystupovanie z auta bolo celkom v pohode. Takisto nastupovanie. Kým som prišiel domov, trvalá bolesť už skoro úplne ustúpila, ale stále som sa trápil pri zohnutí. O nejakom čupnutí nemohlo byť ani reči. Zaviazať si šnúrky sa nedalo, nosil som teda tri dni len šlapky (bolo to v lete). Až po približne 6-7 dňoch bolesti skoro úplne ustúpili a skúsil som masturbovať, hoci som sa veľmi bál, že to bude bolieť. Na počudovanie to nebolelo vôbec. Podľa doktorky som potreboval 20-25 ejakulácií, aby sa spermie nadobro vyplavili zo semenovodov, takže som si to fakt užíval (pozor, počas tohto obdobia je možné ešte veľmi ľahko otehotnieť). V stanovený termín kontroly ráno som teda naplnil skúmavku a dal sa na cestu. Doktorka prezrela semenníky, rany som mal krásne zahojené, bez problémov, žiaden opuch, nič. Sperm skontrolovala pod mikroskopom, kde nenašla žiadne spermie a zároveň mi ukázala výsledky z histológie, kde bolo jasne uvedené, že šlo o semenovod (ono sa totiž čisto teoreticky môže stáť, že doktorka odreže niečo iné, nie semenovod. Ale to naozaj skôr čisto teoreticky, než prakticky. Semenovod od žily rozoznám jedným pohľadom aj ja ako laik).
Takže som teda trvalo sterilizovaný a žiadne ďalšie kontroly nie sú potrebné. S odstupom cca pol roka sa na to dívam tak, že neľutujem túto skúsenosť, s manželkou si teraz nemusíme dávať "pozor" a nemusíme si kaziť sex nejakými kondómami, alebo si manželka nemusí kaziť hormóny antikou.
Ak teda niekto rozmýšľa o vazektómií, tu je moja osobná skúsenosť, verím, že to niekedy niekomu pomôže.
Som hned na zaciatku vedela, ze to pise chlap a ze je to kampan proti vazektomii. Mne sa pacila prednaska Carla Djerassi, ked hovoril o svojej vazektomii. Vraj si to jeho zena chcela pozriet, tak par hodin po zakroku to skoncilo sexom a ziadny problem. Pisal o tom aj v svojej biografii. Ale mrzi ma tvoja skusenost. Ako vo vsetkom, 100% perfektne riesenie neexistuje.
Wow, toto bolo huste. Dobre napisane. Diky za zdielanie 👍
v pohode, vsak zakrok, citala som aj lepsi priebeh tohto zakroku, ale zase nic hrozne sa ti nestalo a za tu pohodu v sexe to stoji, akurat trochu bizar, ze co ked vsetci rodinni prislusnici vymru okrem teba, to by asi to posledne bolo plodit opat deti, najma u chlapov napr. po 50tke, to by aj mrtvu asi urazilo, keby za ziva o detoch uz nechcel pocut a potom zrazu by nebol problem pred dochodkom plodit, btw. moj muz to zvazuje tiez mala som traumu po upt
A ja teraz nechápem... to malo byť povzbudenie,alebo odradenie od vazektómie? 🤭 A každý má svoje pocity a prežívanie a taktiež aj svoj prah bolesti.
A ja teraz nechápem... to malo byť povzbudenie,alebo odradenie od vazektómie? 🤭 A každý má svoje pocity a prežívanie a taktiež aj svoj prah bolesti.
@zuzanita1609 a prečo by to malo byť niečo z toho? veď napísal svoju skúsenosť.. niekoho to povzbudí, iného odradí... dôležité je, že to napísal otvorene a úprimne, nech každý muž vie, čo ho čaká...
@zuzanita1609 a prečo by to malo byť niečo z toho? veď napísal svoju skúsenosť.. niekoho to povzbudí, iného odradí... dôležité je, že to napísal otvorene a úprimne, nech každý muž vie, čo ho čaká...
@morpheuss tak v tejto téme som ťa ozaj nečakala 😆
Ja nechápem prečo by sa mal dať muž sterilizovať keď to môže urobiť žena ... Dvaja sa rozvedu a muž bude mať na nič život, lebo nebude môcť si s inou spraviť novú rodinu a žena si môže veselo mať ďalej deti, pre ňu následky žiadne, ach ...
Ja nechápem prečo by sa mal dať muž sterilizovať keď to môže urobiť žena ... Dvaja sa rozvedu a muž bude mať na nič život, lebo nebude môcť si s inou spraviť novú rodinu a žena si môže veselo mať ďalej deti, pre ňu následky žiadne, ach ...
@anonym_af3955 a prečo by to mala robiť žena? Ono v prvom rade hlavne chlapi majú problém s použitím ochrany. A keď sa niečo stane "odserie" si to s prepáčením žena.
Vdaka za zdielanie tvojej oaobnej skusenosti. Co sa tyka toho zastavovania krvacania, povedali tiz ze to je elektrokoagulacia? Neppoplietol si si to s termin elektrokauterizacia?
@anonym_af3955 “ Ja nechápem prečo by sa mal dať muž sterilizovať keď to môže urobiť žena ... Dvaja sa rozvedu a muž bude mať na nič život, lebo nebude môcť si s inou spraviť novú rodinu a žena si môže veselo mať ďalej deti, pre ňu následky žiadne, ach ...”
Ale no. Lamentujes, akoby zrazu uz vsetkych muzov nutili.
Ved je to slobodne rozhodnutie toho ktoreho cloveka. I tu sa autor rozhodol sam a mal v tom jasno, ako uvadza.
Na sterilizaciu chodia ako zeny, tak i muzi. Akurat si to treba dobre rozmysliet, lebo dalsie plodenie uz ma svoje uskalia a potrebuje medicinsku vypomoc.
Nie je teda uplne nemozne.
Deti sa daju splodit i tak. Cez odbery a ifv.
Takze v podstate s trochou stastia i dvaja sterilni partneri, co sa nechali sterilizovat v minulych vztahoch, mozu spolu splodit vlastne dieta.
Dufam, ze ta to ukludnilo.
Nabuduce s kratkym googlenim si najdes odpovede na nete a nemusis ani pristupit k takejto lamentacii a narekom. 🙂
@anonym_autor no chudáčik a teraz si predstav ako trpia ženy každý mesiac pri menštruácii alebo to že mne Antika robila také stavy že som sa sa niekoľkokrát pokúsila zabiť kým som na to prišla že je to ňou....👍👍👍
Mal si sa dat uspat nic by si nepamatal, aspon vies ako sa citia zeny po porode ja som si 2 tyzdne nemohla sadnut, a este sa starat o dieta k tomu 😆
Mam za sebou vazektomiu uz cca 5 rokov. Bolo to najlepsie investovanych 500€ Ziadne z opisanych veci sa mi nestali. Samotny zakrok bol hotovy do 25 min. Za 3 dni som ani nevedel ze som tam bol. To je ako prirovnat kazdu zenu k porodu, znasa ho inak.
Pre niekoho zrejme prínosný príspevok. No na pôrody (obzvlášť niektoré), sa táto "bolesť " nechytá. Rozdriapaná zhora-dole v niektorých prípadoch. O sedení môžeš snívať aj mesiace a k tomu starostlivosť o dieťa a dojčenie. Takže na stupnici 1-10 to bude tá 10.
Ženy tu píšu svoje zážitky z pôrodov. A niektoré to podstúpia aj 3-5x za život. A muž keď podstúpi vazektómou je už hrdina teraz alebo čo? No áno, nikto nehovoril, že je to bezbolestný zákrok. A po zákroku býva rekonvalescencia. Ženy po pôrode sekciou si myslíš, že behajú ako srnky na tretí deň po lúke?
@anonym_af3955 maju sa sterilizovat obaja naraz?
Baby nemusite ho zosmiesnovat. Ani to porovnavat s porodom. Za to ze nerodil tak to nemoze boliet? Ci nema pravo si postazovat na bolest?
Baby nemusite ho zosmiesnovat. Ani to porovnavat s porodom. Za to ze nerodil tak to nemoze boliet? Ci nema pravo si postazovat na bolest?
@really8 no, prepáč, ale MK je skôr pre ženy, než pre chlapov, aby si tu prišli poplačkať...
Ja som po ME, žijem, a nesťažujem sa...a to som si zažila fakt "inú - onakvejšiu" bolesť
@really8 no, prepáč, ale MK je skôr pre ženy, než pre chlapov, aby si tu prišli poplačkať...
Ja som po ME, žijem, a nesťažujem sa...a to som si zažila fakt "inú - onakvejšiu" bolesť
@suve99 poplackat? Prosim ta. Dal svoju skusenost. Ja som rada ako zena ze som si ju precitala kedze vazektomia je aj u nas doma tema. Omnoho prinosnejsie nez ocurane testy a otazky ci prisiel rodicak. Snad to tu nie je sutaz kto zazil viac bolesti.
@anonym_autor ja len otazka... preco si sa nechal nahovorit na tento zakrok pri vedomi?
Dala som to prečítať drahému,že ak by chcel niečo riešiť podobné. Viem,teraz si to vyčítam, pretože odišiel z domu nejaký nesvoj 🤭😁. A presne takto zapôsobí tento príspevok na zdravého, sexuálne aktívneho muža. No tak,len autor pozná účel tohto príspevku. 😉
@anonym_af3955 lebo žena si vo väčšine prípadov "odsrala" tehotenstvo, pôrod, rekonvalescenciu po pôrode, dodrbana postava, prsia, problém sa pomaterskej zamestnať... A v prípade ďalšieho nechceného tehotenstva, si to opäť raz odserie žena, tehotenstvo alebo o interupcia, dodrbane zdravie, psychika, narkoza... Niektorí muži by sa mohli stať chlapmi a konečne prevziat zodpovednost
A to určite pozná,čo je iná bolesť. Mal v tele polamanú snáď každú kosť,dokonca panvu, čiže nie je to žiadny "oj umieramsoplík" 😆.
@suve99 poplackat? Prosim ta. Dal svoju skusenost. Ja som rada ako zena ze som si ju precitala kedze vazektomia je aj u nas doma tema. Omnoho prinosnejsie nez ocurane testy a otazky ci prisiel rodicak. Snad to tu nie je sutaz kto zazil viac bolesti.
@really8 dal svoju skúsenosť..ale.... nie, ja sa nesťažujem...
v pohode, vsak zakrok, citala som aj lepsi priebeh tohto zakroku, ale zase nic hrozne sa ti nestalo a za tu pohodu v sexe to stoji, akurat trochu bizar, ze co ked vsetci rodinni prislusnici vymru okrem teba, to by asi to posledne bolo plodit opat deti, najma u chlapov napr. po 50tke, to by aj mrtvu asi urazilo, keby za ziva o detoch uz nechcel pocut a potom zrazu by nebol problem pred dochodkom plodit, btw. moj muz to zvazuje tiez mala som traumu po upt
@anonym_4e321f V akom veku si mala upt?
@anonym_autor povedala by som, že čista pohodička. Prečítaj si tu diskusie o tom ako prebieha pôrod.
Inak môjmu mužovi som povedala že ak štvrtý pôrod bude hrozný, tak pôjde na vazektomiu bez umŕtvenia. Nech si aj on užije 🤣
V ktorej nemocnici to stojí len 450 €?
Zenska menstruacia kazdy mesiac je horsia ako podviazanie guliek. Na muzske gulky sa nesiaha, takyto zakrok je ako trest smrti.

ďakujem za zdieľanie, miestami sa to pri čítaní až ťažko prežívalo, ale myslím, že si mnohým pomohol sa rozhodnúť.