Začiatok užívania antikoncepcie
Baby potrebujem radu. Menzes som mala dostať o 10 dní a s prvým dňom začať s HAK novou. Avšak, menzes mi prišiel v štvrtok - gynekologička nerobila ani nerobí teraz, recept nemám, lekáreň tiež nebola takže som nevedela na 1. Deň začať s ňou ..
Otázka znie, ak ju začnem brať týždeň po menzese, viem prehodí to cyklus.. ale mimo toho, začali ste niektorá s antikoncepciou takto?
Treba sa chrániť prvý týždeň alebo celý mesiac ?
@majamat brala pred 2ma mesiacmi, nesadla mi tak som prestala hľadali sme riešenie s lekárkou a po 2 mesačnej pauze som mala začať tento mesiac
Ahoj. Ja som presne toto iste mala minuly mesiac nedostala som sa k hak tak som nasadila len na 5 den cyklu a v najblizsej 7 dnovej pauze som nedostala ziadne krvacanie tak neviem ci to mohlo toto zapricinit pred tym sa mi to nikdy nestalo.
Ak začneš brať HAK neskôr než v prvý deň MS tak sa ďalších 7 dní treba chrániť aj inak.
Začala som brať HAK aj v strede cyklu.Všetko po debate s gynekológom.
Ak MS nedôjde počas pauzy tak je možné, že dôjde na ďalší cyklus.Ja som si 2 mesiace neurobila pauzu a nedošla mi potom 3 mesiace.
Vy ste však s renata1405 pauzu mali normálne.
Niektoré by ste si mali prečítať leták až tak radiť blbosti.Prečo by nemala HAK účinkovať celý mesiac 🤷🤦.Nerozumiem.
Ak sa HAK zoberie v prvý deň tak účinkuje hneď.Ak sa zoberie na druhý atď...Tak sa čaká 7 dní.
@littlebubble neviem koho mas na mysli, ale precitaj si ty riadne prispevok, ona si nemohla dat tbl 1 den, cize tato moznost odpada. pise, ze by si ju dala po tyzdni, od zaciatku ms. po tyzdni od zaciatku ms uz sa pomaly moze niekomu rozbiehat ovulacia a par dni uzivania HAK nestaci na zabranenie ovulacie.
a teda ty by si si mala precitat letak. napr. tu https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/bel...
kopirujem:
Ak sa predtým nepoužívala hormonálna antikoncepcia
Užívanie tabliet sa má začať v 1. deň menštruačného cyklu (1. deň menštruácie sa počíta ako 1. deň). Môže sa začať užívať aj neskôr (t.j. na 2. ‑ 5. deň cyklu), ale je treba odporučiť používať počas prvých 7 dní aj bariérovú metódu.
cize moze sa zacat aj na 2-5den, ale sa treba chranit a ak nie je dostatocna ochrana pred otehotnenim, je zbytocne to zacat uzivat a zaplatit si tbl na cyklus, v ktorom nie som naplno chranena. nehovoriac o tom, ze autorka pise o 7dnoch, cize ani by to nevyslo do toho 5dna.
@majamat No veď píšem, že buď sa zoberie HAK tak ako to je alebo môže začať užívať HAK aj po MS, ale musí sa chrániť 7 dní a najlepšie by bolo vedieť kedy máva ovuláciu.
Ja som tiež zobrala v strede cyklu a nie počas MS ale po nej.Ovulácia netrvá celý mesiac takže si ju kľudne môže nasadiť aj skôr.
@majamat Mne to navrhol lekár ešte pred MS a povedal mi, že sa mám chrániť aj inak 7 dní.
@littlebubble len potom je zbytcne HAK uzivat. treba sa chranit v obdobi ovulacie aj tak a na co uz potom po ovulacii brat tbl?
ja som narazala na tvoje psoledne 2 odseky.
@majamat No na to, že ovuláciu žena môže mať aj 2krát.Aj pri orgazme.Nespoliehala by som sa na plodné a neplodné dni.
To by musela mať overené aj inak než len testom.
@littlebubble tak pravdepodobnost je dost nizka,a le ak neberiem HAK cely cyklus, nespoliehala by som sa na jej ucinok vobec. ak ju nebrala 2m, ten trreti uz vydrziu bez.
@majamat Jasné, že vydrží.
Tak ja som ju nie vždy brala celý mesiac.Aj som menila HAK.Teraz mám tretiu.Aj som zabudla tabletku o viac ako 12h.Ale každé telo je iné.
@littlebubble to ano,a le zas na druhej strane nikto tu nehovori o tom, ze zakonite zena otehotnie, iba., ze je riziko o dost vyssie v obdobi ovulacie.
su zeny co neotehotneju,a ni HAK nemaju. tak jasne, ez sa to stat nemusi. no na co riskovat a potom lutovat.
Môžeš si ju dať aj neskôr, najneskôr na siedmy deň a prvý týždeň sa ešte chrániť. Ja by som radšej počkala mesiac a začala prvý deň cyklu.

doteraz si brala uz HAK?
ak prechadzas z jednej na druhu, tak si myslim, ze by sa malo zacat brat po 7 dnovej pauze, nei 1 den ms. lebo ms mpozes dostat v 2 den 7 dnovej pauzy a potom yb boli lieky hned po sebe, bez pauzy. teda z tvojho prispevku mi pride, ze si uz neico brala.
ak nei, tak potom to nema teraz vyznam brat, lebo ked nezacnes brat hned 1 den cyklu, nenastane zmena - cize vynechanei ovulacie. cyklus sa neda zmenit zo dna na den. a pravdepodobne teda ovulacia prebehne a HAK ta nijako neochrani. iba ti rozhadze cyklus a ak by sa ti stalo, ze otehotnies,a ni to nemusis hned zistit.
skor by som radila tento cyklus sa chranit aj inyk a teda zacat az dalsim cyklom.