Ako vybrať otočnú autosedačku pre deti od 0 do 36 kg?
Dobrý deň, pomaly musíme vymeniť vajíčko za autosedačku a neviem si rady aká by bola najvhodnejšia. Moja predstava je otočná a 0-36kg.
Za každú radu budem vďačná. Prajem pekný večer.
Choď na FB Deti v aute a tam poloz túto otázku. Poradia ti priamo predajkyne. Dieťa ktoré vyrástlo z vajíčka v žiadnom prípade nepatrí do 0-36 sedačky ale do protismernej. Voziť maličké dieťa v smere jazdy ho môže stáť život.
@nikasmile poväčšine sú tieto 0-36 sedačky ktoré sa ešte dajú aj otáčať, majú Isofix a stoja podozrivo málo veľmi nekvalitné a protismer je len do 13kg (ako aj pri hore zmienenej mama kiddies) ako má väčšina normálnych vajíčok takže od 13kg musí dieťa sedieť v smere jazdy. Nehovoriac o tom že pre ročné dieťa je takáto sedačka s najväčšou pravdepodobnosťou obrovská a nedrží ho poriadne pasmi. Väčšinou ani nie sú testované, alebo majú len mizernú známku. Dieťa nemá minimálne do 4 rokov ale s najvyššou pravdepodobnosťou až do 6-7 rokov vyvinuté stavce a dovtedy sú to len mäkké chrupavky, ktoré nevedia ochrániť miechu a pri silnom náraze dieťaťu letí hlava dopredu a tie stavce dovolia mieche natiahnuť sa viac ako je bezpečné. V tom momente je dieťa mŕtve alebo pri troche šťastia len ochrnuté.
Ak si spomenieš na nejaké z posledných medializovaných tragických autonehôd kde z celej posádky prežilo len bábätko, bolo to práve preto, že sedelo ešte vo vajíčku v protismere. Súrodenci v posmerných sedačkách mali zlomené väzy.
Tu je to na videu pekne vysvetlené pre o sa odporúča čo najdlhšie protismer:
Viem, nikto učený z neba nespadol, tiež som nemala šajnu o protismernych sedačkách kým som nezačala riešiť pokračovaciu sedačku pre syna. Stalo ma to skutočne veľa googlenia, čítania článkov, pozerania crash testov a nakoniec som natrafila na dve super FB skupiny kde som sa dozvedela ešte viac a nakoniec som aj odtiaľ kúpila autosedačku. Jedna je naša slovenská Deti v aute odkiaľ máme sedačku (Axkid minikid) a druhá česká Deti proti smeru. Kto má záujem, naštudujte si viac a dospeje k rovnakému záveru, že najbezpečnejšie je voziť dieťa čo najdlhšie v protismere.
@evaachesa ja neviem nás stála sedačka 550e, či to je málo...Ale v smere jazdy nepustí dieťa menšie ako 95cm, jasné, že si to človek vie sám prepnúť, ale to už nikomu nerozkážete ako bude nosiť dieťa. Všeobecne sa veľa ľudí správa na ceste nezodpovedne, či už nesprávne sedenie dieťaťa v aute, telefón v ruke vodiča, alebo samotný výber auta (spomínaná nehoda).
@nikasmile cybex sirona z i size čo si radila je ale v kategórii 0-18 do 4 rokov s možnostou protismeru čo je určite v poriadku a dobrý výber po vajíčku. Autorka sa ale pýtala na 0-36 a otočnú. Taká bude mať protismer najskôr len do 13kg ako má vajíčko, čiže po vajíčku musí ísť dieťa rovno do smeru jazdy ak má už viac ako 13kg a bude dieťaťu určite ešte veľká a nevhodná. Jednoducho treba sa poradiť s niekým kto sa vyzná.

Sedačky ktoré majú rozpätie 0-36 niesu bezpečné resp. nemajú všetky bezpečnostné testy
Prečo musíte meniť vajíčko