Mám vybrať autosedačku s Isofixom alebo na pásy?
Ahojte, prosim o vase skusenosti. Mamina si chce kupit do svojho auta sedacku pre moju dceru, aby ju mohla obcas v pripade potreby odviezt. Ma v aute aj isofix. Je lepsie, aby si kupila isofixovu sedacku a pri kazdej jazde bazu do auta umiestnila (inokedy to sedadlo vyuziva, takze baza nastalo by jej zavadzala), alebo je v takom pripadne lepsie mat sedacku na pasy? My mame v nasom aute bazu stale vlozenu a len naklikneme vajicko, preto si neviem predstavit, ako velmi by bolo instalovanie bazy kazdy raz zdlhave, alebo ci je to bezna prax. Chcela by som pocut nejake ine skusenosti, aby som sa rozhodla, co bude praktickejsie kupit. Samozrejme, ide mi hlavne o bezpecnost, takze ak budete mat argumenty skor za isofix, pojdeme do takej. Dcera ma 14 mesiacov. Dakujem.
@zofiao
1. Pre 14 mesačné dieťa je už "vajíčko" nevhodné. Veď také dieťa už v pohode sedí, nemusí ležať. Takže žiadne vajíčko, ale normálnu detskú sedačku.
2. ISOFIX nie je nijaký zázrak. Je to len iný spôsob uchytenia autosedačky. Dieťa je v sedačke aj tak uchytené pásom, či je sedačka v aute upevnená ISOFIXom, alebo pásom. Takže mame kľudne kúpte nejakú obyčajnú klasickú autosedačku na uchytenie pásom, vhodnú pre váhovú kategóriu dieťaťa. V podstate môžeš kúpiť aj klasickú autosedačku s ISOFIX uchytením, ale aby to bol len jeden kus. Nevymýšľajte žiadne kombinácie základne a sedačky, nech to má mama jednoduchšie pri manipulácii. Ideálne by bolo mať autosedačku v kufri a podľa potreby ju nahodiť.
@zofiao jasne zo moze byt vo vajicku este, tiez mame 14 mesacnu a vajicko budeme menit moznoaz na jesen, ked splna parametre, tak nieje o com. Ale mamine do auta uz by som vajicko so zakladnou nekupovala, skor autosedacku 0-4 roky alebo 9-18 v smere jazdy. Vzdy je lepsie na isofix, ale aj narocnejsie na instalaciu, to uz musite vy zvazit, ci na to mamine oplati alebo nie.

Neviem porovnat z pohladu bezpecnosti, ale rychlejsie je osadit iba vajicko do pasov. Mali sme aj pasy a potom sme dokupovali zakladnu, tiez sme ju mali stale v aute. Je to tazke, neviem si predstavit davat ju stale hore-dole dnu a von z auta, to by ma otravovalo. Podla mna je v pohode bezpecne aj osadenie pasmi, ved kopu ludi isofix zakladnu nema.