S Novým rokom vstúpili do platnosti aj nové požiadavky na detské autosedačky
Ahojte, mamičky, myslím, že sa Vám hodí táto vedomosť. Ak by náhodou, budem rada, ak to bude nápomocné 🙂 Kliknite si na link:
Ako bude vacsie dieta sediet v protismere??? Bude mat skrcene nozky...to mi nepride pohodlne..... A okrem ineho....ak mam auto ci nema izofix.... Musim kupit nove???? Mam na to 5 rokov ale co potom??? Ved nie kazdy ma na nove auto. My mame 4-rocne auto...ale ci tam je-to vobec neviem 😲 ...trosku nedomyslene na slovenske pomery. Ale aj tak dakujem za zaujimavy clanok.
@joja55 nasa starsia sedela v protismere do 20 mesiacov a vobec jej nevadili skrcene nohy🙂 myslim ze radsej skrcene nohy nez vazne poskodenie chrbtice pri naraze.
a ak mas 4rocne auto isofix s najvacsou pravdepodobnostou mate (seriovo sa montuje myslim od 2000). cely ten zakon je mysleny tak ze sa uz nebudu vyrabat sedacky bez iso rovnako ako aj auta🙂
(tiez niesom nadsena tym ze rusia sedacky na pasy lebo napr. 9-18 kg sedacka na pasy je lepsie upevnitelna ako na iso...) ale je to len moj nazor🙂
@m_ isofix sa podľa mna sériovo nemontoval. Zadávala som si nove Audi do výroby v roku 2009 a vtedy to bolo za príplatok tuším 150eur. Keď to nepatrilo k základnej výbave Audi, určite to nemali vtedy v základnej výbave ani ostatne “lacnejšie” značky.. ale doba postúpila, možno teraz už to majú bežne auta..
@kiwky
Dovolim si tu citovat velmi trefny prispevok z jednej FB skupiny o udajnych zmenach od 1.1.2018 v oblasti autosedaciek, o ktorych tak krasne zmatocne informovali nase media ...
"Zeny, trochu me desi jak jsou nektere maminky vystrasene z ruznych medii, ktera napisi clanek, nebo natoci reportaz o autosedackach, kde pak osloveneho odbornika spatne cituji, nebo nektere informace zcela nevhodne prekrouti.
Nechci tu otravovat, ale neda mi to napsat par vet o nove norme na autosedacky.
V tuto chvili si mohou vyrobci vybrat zda vyrobi a schvali autosedacku dle starsi normy ECE R44 (z roku 1982), nebo dle nove.
Nazev nove normy je UN R129 a v platnost vstoupi ve trech fazich:
I. Faze - plati od cervence 2013 a nazyva se i-Size - vztahuje se na autosedacky s vnitrnimi pasy poutanymi na Isofix (zhruba podobne jako soucasna 0-18kg).
II. Faze zacne platit od ledna 2018 pro autosedacky podobne soucasnym 15-36kg pro nejvetsi deti.
III. faze vstoupi v platnost v roce 2018 nebo 2019 a bude zahrnovat autosedacky poutane automobilovym pasem (takze to ze budou jen sedacky na ISOfix neni pravda).
A co bude pak az vyjdou vsechny 3 faze?
- urci se termín od ktereho vyrobci sedacek nebudou smet vyrabet sedacky dle stare normy ECE.
- na trhu vsak bude stale spousta sedacek dle ECE ty se samozrejme vyprodaji.
- pak se urci termin, od ktereho se nebudou smet sedacky ECE pouzivat (za mnoho let - budou uz velmi zastarale).
To nez sedacky dle stare normy zmizi z trhu potrva jeste roky a i pak je bude moznost pouzivat az do konce jejich zivotnosti, takze pokud zvazujete koupi (kvalitni) autosedacky dle ECE, neni nutno se bat. 😉
Nova norma kazdopadne prinasi hned nekolik velkych pozitiv, ale ty muzu pripsat jindy, budete li chtit.
Hezky vecer,
Honza."
"Ahoj zeny, slibil jsem vypsat par pozitivnich zmen, ktere prinasi norma UN R129, tak tady jsou:
1) v sedackach schvalenych dle teto normy deti musi sedet proti smeru jizdy minimalne do veku 15 mesicu. Starsi norma umoznuje detem sedet po smeru jizdy jiz od vahy 9kg. To muze byt cca 9. mesicni dite (beru podle svych deti), takze tem nove narizeni prodlouzi protismer o cca pul roku. To je urcite krok spravny smerem, ale myslim ze zrovna lide v teto skupine by uvitali, kdyby to bylo jeste vice.
Techto 15 mesicu pojali vyrobci v podstate dvema zpusoby:
A) po klasickem vajicku nabizi vetsi autosedacku protismernou, nebo obousmernou (napr. otocnou).
😎 zvetsili vajicka tak, ze se do nich teoreticky vejdou deti do 15. mesicu.
2) Sedacky dle noveho narizeni nedelime do kategorii dle vahy ditete (napriklad 0-18kg), ale dle vysky postavy (napriklad 40-105 cm).To by melo byt pro rodice prehlednejsi. Vyhodu vydim i v tom, ze sedacka poutana proti smeru byla v norme ECE automaticky schvalivana jako od 0 kg i pres to ze jejich sklon a celkove operka zad byli pro novorozence treba nevhodne. V nove norme uz si vyrobce muze zvolit rozmezi pro jak velike dite necha sedacku schvalit.
3) norma ECE 44 je stara 35 let (1982) a behem let prosla 4x aktualizaci. Pres to dodnes neobsahuje pozadavek na test bocniho narazu. Nova norma jiz obdahuje pomerne narocne testy pri bocnim narazu a tak u techto sedacek ma rodic jistotu, ze sedacka splni svuj ucel i pri narazu z boku. Nutno podotknout, ze vsichni kvalitni znackovi vyrobci jiz provadeli testy na bocni naraz i kdyz to nemeli narizene. U 'no name' sedacek v supermarketu za 800kc, a podsedaku to asi nelze ocekavat 😉
4) nova norma si bere za ukol co nejvice omezit moznost nespravne instalace napriklad:
- velkou podporou ISOfixu (vetsinou jednodussi instalace, mene casta chybna instalace)
- ruznymi prvky zamezujici tomu, aby zakaznik zapomnel udelat nektery z kroku instalace. Napriklad dvojita signalizace spravneho opreni operne nohy, znemozneni demontaze prvku dulezitych pro bezpecnou instalaci.
5) Testovani sedacek s pomoci zcela nove generace figuryn (nove jsou tzv. Q dummies)
Puvodni vznikali v 80. letech zaroven s puvodni normou. Vzhledem k technologickemu pokroku ve vsech odvetvich si asi dovedete predstavit, ze nove figuryny maji daleko citlivejsi senzory, vice odpovidaji skutecnemu diteti atd.
Mel jsem moznost videt vedle sebe stare a nove figuryny. Zatimco stara figuryna novorozence je v podstate hadrovou panenkou, z nove uz vede svazek kabelu a veril bych ze skutecne poskytne nejake informace.
6) Tento bod je tak trochu s otaznikem. Puvodne melo dojit k tomu, ze vsechny sedacky dle nove normy budou vzdy pasovat na sedadla v automobilech oznacena logem i-Size. Kdo mate nove auto tak toto logo jiz na sedadlech najdete v podobe male cedulky (namisto cedulky ISOfix). Bohuzel, kompatibilita nebude platit ve 100% pripadu (uz jsou zde nejake vyjimky, kdy je receno, ze takova sedacka neni na vsech sefadlech kompatibilni). Takze asi bude stale idealni sedacku v aute vyzkouset. Navic to ze sedacku pujde nainstalovat neznamena, ze rodicum nemuze vadit prilis maly prostor pro nohy, spatny vyhled apod.
Nektere veci jsem trochu zjednodusil, ale co jsem chtel napsat tu je.
Pokud jste docetli az sem, mate muj obdiv 😀😀
Tak hezky vecer.
Ahoj
Honza"
@joja55
moja bude cestovat v protismere zrejme do 4 rokov, mozno dlhsie. tych 15 mesiacov podla novej normy je uplne minimum z podhladu bezpecnosti. Ked dnes niekto posadi pomaly pol rocne dieta do sedacky 9-18 v smere jazdy, to je priserne ... sice media informovali chaoticky a nie uplne pravdivo, ale aspon ludia budu viac kupovat protismerne 0-18 sedacky a ich deticky budu cestovat bezpecnejsie.
Existuje nejaka statistika, kolko deti utrpi v sedackach nejake zranenia / smrt pripadne ak vobec nie je v sedacke pri havarii? To by ma dost zaujimalo.
Moja dcera ma 8 mesiacov a vo vajci uz mala tak skrcene nohy, ze nevedela ani spat, je dost dlha, tak sme ju dali uz do sesacky do 18 kg, ktora je ale v smere jazdy. Je ovela spokojnejsia, neplace tam a celu cestu sleduje. Vsetko je to relativne, presne ako s bezpecnostmymi pasmi. Vela krat zachranili zivot, no velakrat aj zabranili uniknut z neho, priskrtili a pod. Z velkej casti je to podla mna lobby firiem robiacich sedacky. Ak rodic podstivo pripne sedacku, tak to urcite pomoze, ak je havaria tazka, tak nepomoze nic.
@pininka suhlasim. My sme kupili velku sesacku ked dcera mala rok. Vajocko bolo nepohodlne a nozky mala velmi pokrcene nakolko je dost vysoka. Teraz nema ani 2 roky a ma cca 98cm. Volili sme sedacku , ktora rastie s babom (9-36kg) a 9-18kg. A je v nej velmi spokojna.
Zajtra ide muz na dopravme psychotesty tak sa budu o tom bavit. Som zvedava ako sa dovravia 🙂.
@vivi68
@lula313
@m_ pytala som sa muza a vraj na zadnych sedackach je izofix. Ale ked budeme mat napr.3 deti...tak to co je v strede ma smolu.
.nema pevnu opierku za sebou... 😉
@lula313 tak my máme Kiu ceed 2007 a ISO fix tam bol..
Ak ste protismernu sedacku nikdy ani neriesili, tak neviete nic o pohodlnosti ci nepohodlnosti, skrcenych nohach ci ziadnom vyhlade.
Vajicko sa s protismernou autosedackou neda porovnat, je uplne inak konstruovane.
Takze prv, ako nieco hned zmietnete zo stola s opovrhnutim, samy si to nastudujte.
V krajinach s vyspelejsou bezpecnostou su deti v protismere (aj 5rocne) samozrejmostou.
A ak napriek tomu chcete mat posmerne sedacky pre deti, ktore ani nesplnaju hranicu 9 mesiacov a 9kg + samostatny sed + aktivne stvornozkovanie, tak je to len a len na vas. Ved aj tak je tu ta 5rocna prechodna doba. 🙂
niektoré informácie sú naozaj zavádzajúce, co sa týka novej smernice, preto by som Vám odporucila precítat si tento clánok.
http://kociky.babyland.sk/c/9/treba-vymenit-suc...
Vo Švédsku sa robilo niekoľko výskumov ohľadom protismernej jazdy. Ešte v časoch keď sa inde vo svete ani nevedelo, že niečo ako detská autosedačka existuje tak tam už mali protismerné sedačky. Začiatkom tohoto storočia, okolo 2004 myslím Folkram robil test detských sedačiek, robili porovnanie nárazu v aute z konca 90tych rokov a začiataku 80tych rokov. Merala sa sila, ktorá pôsobila v čase nárazu na krk dieťaťa v autosedačke. V aute z 80tych rokov bola sila cca 950N. V modernejšom aute, ktoré malo omnoho odolnejšiu konštrukciu, hlavne okolo pasažierov a teda aj náraz bola silnejší v podstate, no dnu sa dostalo toho menej, okolo 1700N. Protismerné sedačky mali silu pôsobiacu na krku okolo 200N v oboch autách. Okolo 1200-1300N som niekde čítal je sila, ktorú dokáže vydržať krk dieťaťa okolo 3-4 rokov. Takže želám všetkým čo majú deti v protismere aby nikdy nemali žiadnu nehodu. Nikto nechce nikdy havarovať, ale nikto nikdy neplánuje, že dnes mi vletí niekto do protismeru spaza kamiónu, alebo mi nedá prednosť. A stále sa to deje.
Deti sú vo vajíčkach nespokojné lebo ležia a musia byť pripútané a potom sa nudia. Či ho dáte do väčšej protismernej alebo posmernej je jedno. Na mňa syn pozerá keď chce cez zrkadielko, vidí takto dopredu viac akoby bol po smere jazdy lebo pred ním je veľká opierka. Ja ako spolujazdec prd vidím dopredu.. Ale ja sa nakloním, to sa v sedačke nedá..
Ďalej, vo Švédsku robili štatistiku úmrtí, neviem presné roky ale ten článok mal dáta z 1990-2002 plus mínus, roky si presne nepamätám. Úmrtí detí v protismerných sedačkách bolo 16, dve kvôli zaduseniu cudzím predmetom, zvyšok bol stret s kamiónom kde už len tank asi pomôže.
Bočný náraz. Prečo je lepší bočný náraz v protismernej sedačke? Opäť je to len fyzika základnej školy 🙂. Väčšina bočných nárazov je za jazdy. Nedáte prednosť, alebo niekto nedá prednosť vám. Stáva sa. Poznám kamaráta čo nedal prednosť, chcel rýchlo prejsť lebo dlho čakal a nikto ho nepustil a ten čo do neho narazil šiel podstatne viac ako povolených 50 a zle to odhadol. Našťastie bol sám a nič sa mu nestalo. Ale už bol rozbehnutý. Pri náraze, či už spredu alebo zboku sa auto zastaví. Ale predmety a aj osoby v aute nie, pokračujú ďalej. Pri bočnom náraze ten bočný náraz auto spomalí až zastaví, takže nielen, že na ľudí pôsobí sila nárazu, stále majú zotrvačnosť ísť ďalej. V posmernej sedačke teda vymrští dieťa von zo sedačky hlavičku, mimo ochrany bočníc. V protismernej hlavičku zatlačí viac do sedačky. V posmernej si teda môže zlomiť krk/chrbticu a ešte aj dostane priamy zásah z prasknutého skla.
Náraz zozadu, veľmi dôležitý argument. Nárazov zozadu je podstane menej ako tých spredu. Náraz zozadu sa nestáva pri 100km/h, ale pri stoji alebo brzdení. Sila nárazu je podstane menšia. Aj pri stoji sa auto pri náraze zozadu posunie dopredu a uvoľní dosť veľkú časť energie z nárazu. Plus dieťa sedí ďalej od zadku auta 🙂
Protismer je nepohodlný a nemá kam dať nohy? Ľudia, vy tie deti aj naozaj máte alebo to len vidíte občas bežať niekde na chodníku? Koho deti sedia radi ako v škole, vystreté, pripútané, nohy pri sebe a rovno dole? Ja som také ešte nevidel. Deti sa krútia, nohy si ohýbajú.
Odporúčam spraviť test 🙂. Zoberte si dve veľké kancelárske kreslá. Kreslá dať hore tak aby vám viseli vo vzduchu nohy. Niekto nech vás priviaže, plecia, brucho - ako 5 bodový pás. Pred vás druhé kreslo aby ste mali výhľad a zboku si dajte okno. Po hodine mi povedzte ako vám je. Teraz si skúste sadnúť na gauč, pripútať. Zboku okno, spredu malá televízia (zadné okno, škoda, že kopa nových áut má v zadu len taký periskop (fakt lepšie tie okienka nejdú nazvať)), nohy si kam oprieť, miesto na turecký sed, spustiť dole..
To je to isté ako keď pozeráte TV, tiež nesedíte ako v škole, ale nohy hore, pokrútiť, zdvihnúť. A deti toto milujú ešte viac.
Pretože takto je to nepohodlné a žiadny dospelý si takto nesadne. No, ale povedzte to tomu malému, musí sa mu strašne spať v tej polohe 🙂
https://www.facebook.com/ErfMission/photos/a.19...
Nešťastné deti v protismere:
https://www.facebook.com/RearFacingTheWayForwar...
Ten strašný protismer, hneď ma otoč!
https://sorry-about-the-mess.co.uk/wp-content/u...

Dakujem za info. Nedavno som sa nad tym zamyslala, ked kamoska ma babo 9 kg, ale este nesedi, ako budu cestovat v aute, ked som videla autosedacku do 9 kg.