Je parkovanie na miestach pre ZŤP nevedomosť?
Prečo ľudia parkujú na miestach vyhradených pre vozíčkarov a ľudí s hendikepom? Úprimne sa mi nechce veriť, že sú všetci takí bezohľadní a arogantní – skôr si myslím, že to často robia z nevedomosti alebo uponáhľanosti. Lenže aj keď tam niekto zastaví „len na chvíľu“, práve v tom momente môže prísť človek, ktorý to miesto naozaj potrebuje. Pre neho je veľmi ťažké zaparkovať inde, pretože potrebuje dostatok priestoru na otvorenie dverí, manipuláciu s vozíkom a podobne – čo na bežnom mieste jednoducho nejde.
Ešte horšie je, že podobné správanie vidno aj inde – vo vlaku, v šatniach na plavárni či na toaletách určených pre ľudí s hendikepom. Ľudia ich obsadia len pre vlastné pohodlie, bez uvedomenia si, aké problémy tým spôsobujú tým, ktorí to majú už aj tak náročné.
Je to podľa vás skôr nevedomosť, ľahostajnosť alebo jednoducho nedostatok rešpektu? A čo by mohlo pomôcť, aby si ľudia viac uvedomovali dôsledky svojho správania?
U nss tie miesta dokonca mesto prenajalo vozidlam bez ZTP. Takze maju P na tom mieste 🤦🤷
len pred 14 dnami nam mesto zrusilo 4 vyhradene miesta pre TZP v blizkosti bytoviek
Z chrapúnstva? 🤷 Tie miesta bývajú obvykle prázdne a tak to niekto jednoducho riskne. Slušný človek toto neurobí. Ja by som napríklad vítala, keby sa to kontrolovalo - aj miesta pre rodiny s deťmi.
Je to drzosť, bezohľadnosť, arogancia, debilita. Stalo sa mi, moje dve malé deti vzadu v aute, pred lidl parkovisko označené miesto s deťmi, normálne nás predbehol chlap v strednom veku na kabriolete a drzo tam zaparkoval. Debil vystúpil, zamkol a išiel nakupovať. Na druhej strane kartu parkovaciu ZTP má dnes už hocikto, posúvajú si ju po rodine.
Je to drzosť, bezohľadnosť, arogancia, debilita. Stalo sa mi, moje dve malé deti vzadu v aute, pred lidl parkovisko označené miesto s deťmi, normálne nás predbehol chlap v strednom veku na kabriolete a drzo tam zaparkoval. Debil vystúpil, zamkol a išiel nakupovať. Na druhej strane kartu parkovaciu ZTP má dnes už hocikto, posúvajú si ju po rodine.
@zuzana2910 ja poznám invalida, ktorý si chodí po túrach, druhého, čo do krčmy nemá problém prejsť. Ale v živote by mi nenapadlo tam zastaviť. Inak tých miest pre rodiny je hrozne málo a aj tie obsadzujú blbci, tiež už som sa s pár staršími dámami hádala.
@zuzana2910 ja som raz zastavila policajta co prechadzal okolo, ze prave tam zastal na takom mieste (rodinne) clovek co dieta teda rozhodne nemal. Policajt sa ma opytal, ci nemam kde parkovat... no co na to povedat.. ocividne nenakladal male dieta s autosedackou do auta...
No je to na úrovni šoférov, mám drahé auto, tak strojim cez 2 parkovacie miesta, alebo na chodníku a nech ma ľudia obchádzajú.
@richardiv týchto miest je napr pri supermarketoch až moc, nikdy neboli 100% využité. Nemyslím si že je tak strašné zaparkovať okolo 7 večer pri Kauflande na 20min, keď ani jedno také miesto nieje obsadené 😄
No je to na úrovni šoférov, mám drahé auto, tak strojim cez 2 parkovacie miesta, alebo na chodníku a nech ma ľudia obchádzajú.
@richardiv To s tými 2 miestami niekedy má svoju logiku. Keď máš nové alebo drahé auto a odparkuješ ho na normálne miesto, tak sa vedľa teba logicky postavia dvaja trkvasi. A zvyčajne tie parkovacie miesta sú tak úzke, že ledva vodič vystúpi (lebo inštinktívne vodič zaparkuje tak, aby pohodlne vystúpil). Spolujazdec už pohodlne nevystúpi, ale otrieska dvere vedľajšieho auta - teda toho tvojho nového či drahého.
Preto sa niekedy nečudujem tým, čo tak parkujú. Ale ak už chcú ochrániť svoje auto, tak by nemali parkovať na dvoch miestach blízko vchodu do obchodu. NEch to odstavia na 2 miesta ďalej od vchodu.
Mám viac áut a keď idem s najnovším (čo mám pol roka), tak parkujem v zadných radoch tak, aby vedľa mňa boli obe parkovacie miesta voľné. Takže zaparkujem na stredné miesto troch parkovacích miest. Je vyššia šanca, že sa ľudia budú tlačiť bližšie ku vchodu, aj keď ani tak nemôžem vylúčiť, že niekto zaparkuje vedľa mňa. Ale cez 2 miesta nestojím nikdy, zasa taký hulvát nie som.
A k tým invalidom - nie je to nevedomosť, je to arogancia. Rovnako, ako aj zaparkovať na vyhradenom mieste pre autá s deťmi. Ale kým zaparkovať na invalidnom je na pokutu, parkovanie na tom vyhradenom pre deti nie je pokutované ani vymáhateľné.
Raz som jedného takého vyfotil. Normálne sa išiel so mnou kvôli tomu pobiť.
@richardiv týchto miest je napr pri supermarketoch až moc, nikdy neboli 100% využité. Nemyslím si že je tak strašné zaparkovať okolo 7 večer pri Kauflande na 20min, keď ani jedno také miesto nieje obsadené 😄
@anonym_3f3d04 Strašné to nie je, ale je to bezočivé. Dcéra má parkovací preukaz. Keď neveziem dcéru, tak to nezneužívam a parkujem na normálnych miestach. Vždy sú voľné aj normálne miesta.
Prečo máš potrebu stáť na takom mieste? Lebo je to bližšie ku vchodu do obchodu?
To je od Teba pekné, že ešte veríš v ľudí, že to s nimi nie je až také zlé. Ale na 99,9% je to drzosť a arogancia. Žiadna nevedomosť. A aj keby - nevedomosť zákona neospravedlňuje....
@richardiv zažila som taký smutný okamih u nás počas cesty diaľnicou. Na jednej benzínovej pumpe došlo auto manželov, ona bola na vozíčku. Manžel ju preložil na vozík a utekal do vnútra po kľúč od WC. Vrátil sa s kľúčom, odomkol dvere a čakal ich ŠOK!!! Celý priestor bol zapratany destilovanou vodou. Pracne všetko vyložil na priestor potrebný na presun na WC a po použití opäť vrátil. Ja som dodnes nepochopila, prečo ta destilovana voda nebola zložená v klasickom WC, ale vo WC vozičkárov.
Zťp neznamená, že je človek vozičkár, poznám ľudí zťp a v živote by človek na nich nepovedal, že im daco je fungujú normálne vo všetkom, takže nemôžeš vedieť či tam parkuje naozaj zťp alebo hocikto pretože by si sa ho musel priamo opýtať, ukážte kartičku, ak tam zaparkuje naozaj obyčajný človek tak nieje to žiadna nevedomosť, ale drzosť
@zuzana2910 áno, už som videla, že pri zastavení na vozičkárov vybral pán z odkladacie skrinky preukaz, vyložil na palubnú dosku a obaja s manželkou vystúpili rezkym krokom do Tesca.
@anonym_3f3d04 Strašné to nie je, ale je to bezočivé. Dcéra má parkovací preukaz. Keď neveziem dcéru, tak to nezneužívam a parkujem na normálnych miestach. Vždy sú voľné aj normálne miesta.
Prečo máš potrebu stáť na takom mieste? Lebo je to bližšie ku vchodu do obchodu?
@anonym_2a7e66 čo je bezočivé na tom že zaberiem 1 miesto z x ďalších voľných? Čo naraz príde toľko ľudí s preukazom a nebudú mať kde zaparkovať? Asi ťažko. S ano sú bližšie a aspoň mi neo*ebe auto nejaký blbec.
@zuzana2910 áno, už som videla, že pri zastavení na vozičkárov vybral pán z odkladacie skrinky preukaz, vyložil na palubnú dosku a obaja s manželkou vystúpili rezkym krokom do Tesca.
@anonym_173803 a??? Vieš o tom, že zťp nieje len človek na vozíčku? Bože dnes závidia ľudia už aj zťp hrozné
@richardiv
Absencia rozumu je tiež hendykep a to je zároveň odpoveď, prečo to ľudia robia.
V bude máme miesto na kočiar. Pomaly tomu človeku musím prejsť po nohách, aby sa postavil a presadol si.
Takže je čo hyenizmus a egoizmus. Mala som kamoša na ID a tiež sa na to hneval. Blbé boli však, že na ňom to nie vždy bolo vidno, že hendikep má. Občas tiež ľudia divné pozerali, i keď mal tú kartičku v aute. A keďže viem ako na Tom bol, chápem ľudí, ktorým to vadí ako tebe. Aké nevysvetlila mnohým.
@anonym_173803 môj kolega má stomiu, kráča rýchlo rezko, aj na túru ide.
Nevidíš aké majú kudia vážne problémy, netreba súdiť ani závidieť
@anonym_c5bc25
Tak tak. U mňa doma aj vedeli ako mu je, čo má za problémy. A aj tak vedeli pochybovať, že čo je to za chlapa. Fakt nie je každý handikep vidieť.
U mna to bola nevedomost.Presne,zaparkovala,decka von z auta,nakup...a o 2 hodiny mi zvonili policajti a pani.Prisaham nikdy by som na vozickarovi neparkovala,nie som bezohladna krava a prisaham ze som tam tu tabulu nevidela.Staci mat v hlave 300 veci,ponahlat sa,riesit situaciu na autopilota a bum!Dohodli sme sa,pani ma nechala ist a aj policajti.Ako sa to mohlo stat dodnes nechapem.
@anonym_173803 a??? Vieš o tom, že zťp nieje len človek na vozíčku? Bože dnes závidia ľudia už aj zťp hrozné
@zuzubb007 no ten čo chodí, môže použiť bežné WC, ale vozickar musí len WC pre vozickara, lebo do bežného sa nevojde. Mi nevrav, že ZTP bez vozícka chodí do vozickarskeho záchoda.
@anonym_c5bc25 ja nesudim, ale on môže použiť WC pre zdravého človeka, nie pre vozickara.
@anonym_c5bc25 ja nesudim, ale on môže použiť WC pre zdravého človeka, nie pre vozickara.
@anonym_173803 on take wecko na pumpe použiť nemôže vôbec
Nemáš ani len predstavu čo to je mat stomiu

Ak majú ľudia vodičský preukaz tak sa o nevedomosti nemôžeme baviť ani náhodou
Proste je to čistá ignorancia a bezohľadnosť