Po koľkých hodinách po konzumácii alkoholu môžem šoférovať auto?
Zdravím, chcem sa opýtať, po koľkých hodinách môžem ísť na aute. Keď som včera večer medzi 18.30 a 20.00 vypil 5 poldeci goral vodky - 2a pol deci. Vážim 70kg a alkohol v podstate nepijem vôbec, naposledy asi pred rokom.
Mozem ísť na aute dnes o 16.00 hod? Môžem nafukať, či radšej neriskovať? Ďakujem
Budem citovať chatGPT: Vypil si približne 2,5 dcl 40 % vodky, čo je asi 100 ml čistého alkoholu, teda približne 79 g etanolu. Pri hmotnosti 70 kg a nulovej tolerancii môže byť maximálna hladina približne 1,3–1,6 ‰, podľa metabolizmu.
Priemerné odbúravanie je 0,10–0,15 ‰ za hodinu. Úplné odbúranie takéhoto množstva môže trvať približne 10–15 hodín, niekedy aj viac.
Ak si dopil o 20.00 a chceš šoférovať o 16.00 nasledujúci deň, uplynie 20 hodín. To je vo väčšine prípadov dostatočný čas na úplné odbúranie alkoholu. Za bežných okolností by si už nafúkať nemal.
Ak však chceš mať istotu, jediná 100 % bezpečná možnosť je použiť spoľahlivý kalibrovaný alkoholtester. Ak ho nemáš, z hľadiska rizika je čas 20 hodín po takomto množstve alkoholu pri tvojej váhe vo všeobecnosti bezpečný.
@anonym_autor keď si nie si 100% istý, môžeš ísť na PZ, že si chceš fúknuť 🙂
Kazdemu inak spaluje. Radsej testnut
@anonym_autor ja by som bola na ARE.
@anonym_autor ja by som bola na ARE.
@mirage to sa ťa ale nepýta kde by si bola ty.
uz o 8mej rano by sa dalo soferovat.
nafukat v tom case by si uz nemal, akuratne by som si asi domov kupila "dreger" budes mat istotu, nie je to taka polozka z rozpoctu.
Nakoniec som preložil dnešné stretnutie, pôjdem na aute až zajtra. Nebudem zbytočne riskovať, aj keď by som nemal nafukať. Ale keďže naposledy som pil asi pred rokom, tak pôjdem na aute až zajtra. Dnes voľno, ďakujem za rady😉
Prečo toľko piješ, ak vieš, že na druhý deň musíš šoférovať? Totálne nezodpovedné. Nenafúkal by si už, s vysokou pravdepodobnosťou, ale dobre, že si to preložil.

@anonym_autor kúpiť si tester