icon

Konizácia krčka - Onkologický ústav sv. Alžbety

aljaska211
6. sep 2023

Čauko. Píšem sem moju čerstvú skúsenosť, najmä z dôvodu,že sama som pred operáciou hľadala nejakú novšiu diskusiu,kde by mal niekto nejakú aktuálnu skúsenosť priamo na Onkol. ústave sv. Alžbety na Heydukovej v BA. Takže…v deň prijatia som sa mala dostaviť medzi 7:00-8:00 ráno do gyn. ambulancie,kde mi dali chorobopis a poslali ma do ďalšej prijímacej ambulancie (tu vám vystavia aj pn-ku,ak potrebujete, pripadne orazia priepustku pre sprievod). Odtiaľ som bola poslana do prijímacej kancelárie. Tu som podpísala iba nejaký súhlas,že si zodpovedám za cenné predmety sama, vyplnila s pracovníčkou dotazník (povolanie, adresa, údaje,…)-treba mať nachystany občiansky, kartičku poistenca, a registračnú kartičku OUSA a tiež nachystat si info o tom,kto je vás všeobecný lekár a jeho adresa. Odtiaľto som už bola konečne (od 6:40 do cca 9:00) poslaná na oddelenie. Tam som chvíľku čakala vo vestibule, následne ma sestrička zobrala do kancelárie. Tam som odpovedala na niekoľko otázok a potom mi naozaj trpezlivo milo a detailne vysvetlila, čo sa bude nasledujúce dni do operácie diať. Ukázali mi oddelenie a umiestnili ma na izbu. Izby nie sú žiaden luxus ale zaradila by sim ich medzi tie lepšie, upratovačka - úžasne milá - upratuje denne. Toalety sú na izbe, za chybu považujem odvetravanie, nie je tam okno a vetrak je dosť slabý, je tam dosť vlhko a zvláštny puch.
Všetky sestrička - naozaj všetky do jednej - su úžasne mile, trpezlivé, ochotne, starostlivé a výraznou mierou prispievajú k psychickej pohode. Naozaj!
Čo sa samotného zákroku týka:
V deň prijatia som mala pohovor s lekárkou, ktorá dopodrobna vysvetlila priebeh pred a počas zákroku a rovnako aj čo bude nasledovať. Rovnako nekonečne príjemná osoba. Na všetko trpezlivo odpovedala.
Deň prijatia je v prípade konizacie prakticky taký voľný režim. Jesť môžete všetko do 18:00 a piť až do polnoci. Večer vám dajú liek na spanie - ja som dostala hypnogen, lieky na zníženie kyseliny, a nejaký liek na alergiu. Ráno ma sestrička zobudila 5:30 aby som sa osprchovala špeciálnym dezinfekčným mydlom, nasadila operačné podkolienky a v nočnej košeli bez spodnej bielizne už čakala na operáciu. Operačný program na každý deň je vraj spravidla taký,že najskôr sa robia zložitejšie výkony (hysterektomia napr) a lahke až na koniec. Konizacia je ľahký výkon,takže som išla posledná ale pripravená som musela byt už od rana,pre prípad,že by niektorá operácia predo mnou skončila skôr, aby ma hneď mohli zobrať. Čakanie je vskutku najhoršie,dosť k diskomfortu prispieva,že ste smädné a hladné ale zvykne sa dávať aj infuzia-tu som ja nedostala ale ani som si nepýtala,myslím,že keby poviem nebol by problém. Cca okolo 11:45 mi sestrička priniesla Oxazepam-nejaká upokojujúca tabletka a povedala,že už mám iba ležať na posteli a čakať. Niečo po 12:00 prišiel sanitár, vyzliekla som si svoju košeľu a nasadil mi ich taký operačný plast - kde máte holú rit😄a odviezol ma na operačnú sálu. Rovnako - príjemný usmiaty vtipný. Na operacke som vyšla na “kozu” zakryli ma, zmerali tlak. Prišla anestéziologička, ešte sa ma spýtala,či nemám alergiu potom mi nasadila masku s kyslíkom a do pár sekúnd som spala. Prebrala som sa na prebudzacej izbe, štebotali tam sestričky. Trocha som tam ešte driemala a potom ma previezli naspäť na izbu. Bola som iba unavená, bolesť som necítila žiadnu. Zaspala som ešte na nejaké dve hodinky. Keď som sa zobudila,cítila som sa úplne bez problémov. Po operácii sa aplikuje do pošvy (aute pod anestéziou) nejaká špeciálna pena,ktorá pomaha hojeniu a zavadza sa aj tamponada - tu vám výberu na druhý deň ráno sestričky na oddeleni. Domov vás pustia spravildla na druhý deň, v prípade,že sa nerozkrvacate.
V závere musím ešte raz vyzdvihnúť prístup personálu, je to naozaj príjemná, ľudská, empatická skupina ľudí. Naozaj to pohladí človeku tu pohnutu psychiku,ktorú každý pred akýmkoľvek zákrokom ma.

Ešte pár takých organizačných detailov.
Toaletný papier nepotrebujete brat so sebou 😄
V budove je bufet - otvorený do 16:00, sestričky vás tam bez problémov pustia, pripadne na kávu dole do automatu. Na izbe je aj tv.
Odporúčam zobrať vlastný uterák a slapky do sprchy.

Ak máte nejaké otázky,kludne napíšte, ak budem vedieť, odpoviem.
Snáď to niekomu pomôže

evaaaaa22
2. nov 2023

Ahoj, ďakujem pekne aspoň trochu som sa ukľudnila 🙂 ak sa môžem ešte opýtať, na izbe si bola sama? je tam aj wifi? Pretože ja budem musieť určite aspoň ten prvý deň ešte pracovať. A ak sa môžem opýtať, kedy ťa na tretí deň pustili? Ďakujem 🙂

aljaska211
autor
2. nov 2023

@evaaaaa22 ahoj. No na izbe sme boli prvý deň dve a druhý deň priviezli ďalšiu pani po operácii. Nezisťovala som,či je možnosť byť sama, tak neviem. Na tretí deň ma pustili prakticky hneď ráno okolo ôsmej. Ale nechali ma počkať na izbe na odvoz.

aljaska211
autor
2. nov 2023

@evaaaaa22 a wifi tam myslím nie je. Ja som bola na dátach celý čas, tak tiež neviem.

evaaaaa22
9. nov 2023

@aljaska211 dakujem pekne a ešte ak môžem jednu otázku na nástup potrebujem zdravotnú dokumentáciu, tú musím vypýtať od mojej obvodnej lekárky alebo to je len dokumentácia ktorú ma moj doktor v nemocnici?

aljaska211
autor
9. nov 2023

@evaaaaa22 no to bude podľa mňa ten chorobopis,čo majú tam zaevidovanú vašu zdravotnú dokumentáciu. To vám tam ráno dajú. Teda aspoň odo mňa nechceli nič iné. Držím palce.

menly86
26. sep 2024

@aljaska211 Dobrý deň. Prosím vás,chcela by som sa informovať. Za tieto úkony a operáciu sa platí? Dakujem veľmi pekne za odpoved

evaaaaa22
26. sep 2024

@menly86 dobrý deň ja som v Ba v sv. Alžbete neplatila nič

menly86
26. sep 2024

@evaaaaa22 Dakujem za odpoved. Krásny deň. 😊