Máte skúsenosti so základnými školami na Nobelovom námestí a Bulharskej?
Zdravim,
prosim mate niekto skusenosti s tymito ZS, hlavne z obdobia max. 5 rokov spat ?
(Sikana, pristup k detom, kvalita vzdelavania...)
Nobelovo poznam. z davnych cias (za mna v minulosti velmi dobra skola), ale co som pocula, vela sa tam udajne zmenilo a nie v ramci kvality k lepsiemu. Na Bulharsku mam hodnotenia, akurat z modreho konika, ale dost by mi pomohla nejaka konkretna mamicka, co tam ma dieta, ako je spokojna.
Dakujem pekne.
@medvedica_mkn mne na Nobelovo nám. chodí vnučka na I. stupeň a okrem jedálne kde varia dosť biedne je všetko OK.
Ešte pridám nejaké veci. Hlavné predmety - slovenčina, matika - majú výbornú úroveň. S angličtinou je to slabšie, na prvom stupni sú učebnice, v ktorých je malo slovnej zásoby. Na druhom stupni potom zrazu strašný skok a mega ťažké učebnice. Moje deti majú gro slovnej zásoby z videí na YouTube, obaja začali pozerávat cca v tretej triede a pomerne rýchlo sa to prejavilo. Na prvom stupni sa chodí aj do školy v prírode, takmer každý rok je ponuka. V družine sa chodí takmer vždy von, len keď fakt leje alebo je iné zle počasie, tak nejdú. Čo sa týka školskej jedálne, mojim detom chuti cca 80% toho, čo uvaria.
@3009 Dakujem pekne
@uhnakova Ahoj, dakujem pekne za podrobnu odpoved. Mozno este dve otazocky.
Co sa tyka anglictiny, kolko mavaju hodin do tyzdna ? Pripadne z akych ucebnic sa ucia ?
V ramci tej druhej, aka bola komunikacia s triednymi ucitelkami. Da sa dohodnut pripadne nejaky individualny studijny plan, alebo to je skor na dohovor s riaditelkou ? (Myslim skor, ci su pani ucitelky otvorene komunikacii... aj ked chapem, ze pri danom pocte ziakov je to velmi zlozite).
Dakujem 🙂
@medvedica_mkn na prvom stupni sa učia z učebníc Incredible English, v ktorých je naozaj minimum slovnej zásoby. Na druhom stupni v piatej triede mali Project Explore, to bola veľká zmena, v každej kapitole cca 50-80 slovíčok a učiteľka ich to skúša písomne. V šiestej zase zmena na Project, cca rovnaká úroveň ako Project Explore, ale konečne zmena skúšania k lepšiemu.
Čo sa týka individuálneho plánu, tak to nemám ani potuchy, vlastne ani neviem, čo to presne znamená. Jedno dieťa zo synovej triedy chodí po liečeniach a uznávajú mu známky, čo dostáva v škole na liečení. Niektoré deti majú v triede asistentku na slovenčinu alebo matiku. V škole sú aj špeciálne triedy pre deti s poruchami učenia, niektoré deti majú aj individuálnu logopédiu priamo v škole. Však kľudne napíš email riaditeľke, vysvetli vašu situáciu a ona ti určite niečo odpíše behom pár dní. Komunikácia s riaditeľkou je v pohode.
A teda ešte k hodinám angličtiny. Od prvej triedy majú tri až štyri hodiny týždenne, v jednotlivých ročníkoch sa to líši.
Dakujem pekne s tou anglictinou si ma potesila.
Ohladom toho individualneho, skusim napisat riaditelke.
Velka vdaka a nech sa dari 👍🙂
@medvedica_mkn V skolskom roku 24/25 otvaraju jeden 1.ročník s anglickým programom,zajtra ti to mozem odfotit.
@denya Dakujem, pojdem sa tam prejst tento tyzden, pozriem priamo na skolu.
@medvedica_mkn mne chodia deti na na ZŠ Christa Boteva. Ak by ste sa chceli niečo opýtať, nech sa páči.
@medvedica_mkn môžem sa opýtať ako si sa nakoniec rozhodla? Kam si dala dieťa do školy? Nás prijali na Nobelovo do tej anglickej triedy a teda zvažujeme. Ďakujem
@medvedica_mkn môžem sa opýtať ako si sa nakoniec rozhodla? Kam si dala dieťa do školy? Nás prijali na Nobelovo do tej anglickej triedy a teda zvažujeme. Ďakujem
@wiwi22 ja mam na nobelovo namestie referencie na same pozitivne skusenosti. Pani riaditelka je iniciativna, maju vela aktivit atd.
Buharská škola - triedy s malým počtom detí - od 4 do 15, takmer individuálna výučba, všetky predmety sú v bulharčine, okrem slovenčina, dejepis a geografia. Ako cudzí jazyk bola iba angličtina. Teraz majú aj nemčinu. Učebný plan a obsah sú podľa bulharských štandardov. Napríklad matematika je tam oveľa prehĺbenejšia v porovnaní so slovenskými školami. Moje dieťa nastúpilo do MYP triedu na Košickej bez dodatočnej prípravy so skúškou z matematiky a angličtiny. Berú ich na exkurzie po Bulharsku, majú veľa olympiád, súťaží atď. - pole pre vyjadrenie žiaka. Zmaturujú v bulharčine a slovenčine a každý rok majú bulharské a slovenské vysvedčenie.
ZŠ Nobelovo námestie - klasická slovenská škola, veľa mimoškolských foriem - angličtina, tanec, hudobniček, džudo, tenis (vedľa školy) atď. V zadnej časti školy je ZUŠ Daliborovo nám. a je to pre deti veľmi výhodné. Majú veľký dvor so zeleňou, štadión, zabezpečený. ŠKD - učitelia sú dobrí. Triedy do 30 detí. Od 5. ročníka / 2025 je matematická a anglická trieda, a od 1. ročníka /2025 je anglicka trieda. Berú ich na športy - lezenie, lyžovanie, korčuľovanie, plávanie na týždeň s Happy Kids.

Ahoj, moje deti chodia na Nobelko. Je to bežná sídlisková škola, nejaké zázraky sa nedajú čakať. Na prvom stupni veľmi záleží, akú učiteľku dieťa dostane a či tá učiteľka vydrží na škole. Je tu problém s fluktuáciou učiteliek, ale to je žial všade na petržalských školách. Moje deti mali šťastie na fajn učiteľky na prvom stupni (až na jednu). Šikanu riešia v rámci možností, napr. deti idú za školskou psychologičkou, tá príde aj do triedy a pracuje s kolektívom. Na druhom stupni sú plus-mínus fajn učiteľky, ale zase je otázne, či tam budú aj o 5 rokov. Niektoré sú mladé a môžu buď ísť na materskú alebo sa niekam kariérne posunúť. U mňa rozhodovala blízkosť školy, nevidela som zmysel deti vyvážať na inú petržalskú ZŠ. A na súkromnú ZŠ pre dve deti peniaze nemáme, resp. nechceme toľko minúť. Výhodou Nobelka je aj priľahlá ZUŠka, kde si staršie dieťa dôjde po škole aj samé.