Plavecký kurz pre 4-ročné dieťa

anonymka5555
25. feb 2024

Dobrý deň,

Viete mi poradiť v BA plavecký kurz pre 4 ročne dieta? Najlepšie taký, kde dieta aj reálne naučili plávať.

Ďakujem

kacena4
25. feb 2024

neviem ci aj v taktomto veku ale PK Azeta v Raci robia kurzy

vaneska
25. feb 2024

Ahoj, ja odporucam plavecku akademiu, netlacia na deti ktore sa boja vody, postupne ich zoznamuju. My sme chodili do korytnacky a ked sa otepli tak zase zacneme v tejto skupine v raci

https://plaveckaakademia.sk/kurzy/plavanie-pre-...

kulumulu123
25. feb 2024

@anonymka5555 plavecla skola flipper

mamickalisticka
25. feb 2024

Mobík Ružinov

medda_beda
25. feb 2024

@anonymka5555 Pod plávaním si predstavuješ konkrétne čo? Udržanie sa na vode? Lebo na reálne plávanie je 4r veľmi nízky vek.
V tomto veku sa deti zoznamujú s vodou a učia sa na nej udržať.

sissy27
25. feb 2024

@anonymka5555 KVS Oceán - plavaju na Iuvente, dlhych dieloch a FEI STU.

milanemila
25. feb 2024

@medda_beda nehnevaj sa, ale kolko deti si ucila plavat? Pretoze 4 rocne deti uplne v pohode mozu vediet plavat. Ludia co maju doma bazeny, ziju pri vode atd ucia kvoli bezpecnosti aj ovela mladsie deticky . U nas v skolke maju plavecke kurzy od 3 rokov a deti tam teda ucia normalne plavat.

medda_beda
25. feb 2024

@milanemila Aj dospelákov nie len deti.
4 ročné dieťa nie je pripravené na tréningový proces ako taký.Nedá sa to považovať za plávanie.
Je to udržanie na vode a nejaké mávanie rukami a nohami.
Máloktoré dieťa je v tomto veku pozorné a schopné urobiť pohyb správne.Ani prsia sa neplávajú tak ako ich plávajú malé deti.
To o čom píšeš sú začiatočnícke kurzy a veľa rodičov má veľké očakávania.Preto sa pýtam čo autorka vlastne očakáva.

Technika plávania sa učí neskôr.

medda_beda
25. feb 2024

@milanemila Nejaké kiľavé prsia sa naučiť dajú ak to autorke stačí.Na to slúžia kurzy a zúčastňujú sa ich aj deti z MŠ počas pobytu v škôlke.

belllinka
26. feb 2024

@medda_beda a od akeho veku sa podla teba ucia deti plavat? Moja isla na kurz, ked mala 4 roky a 9 mesiacov a hned sa zacala ucit znak, potom kraula a nakoniec prsia. Nikde neucia deti nejaké “kiľavé prsia” na začiatku. Ty si asi veľa detí netrénovala. 🤦‍♀️
@anonymka5555 ja Plaveckú akadémiu neodporúčam, teda pokiaľ chceš chceš vidieť aj nejaké pokroky. Ako bolo napísané, na deti netlačia, ale ani nenaučia, resp. veľmi pomalým tempom. Moja toho po 3 mesačnom kurze inde vedela oveľa viac, ako deti po ročnom kurze v Plavecekej akademii. Odporúčam Orcu.

ddaassuullaa
26. feb 2024

@medda_beda 4 roky NIE JE nizky vek😉
V 4rokoch moje deti uz plavali same znak (tym sa zacina), ucili sa kraul a prsia.

@belllinka obe decka mi plavali od 3 rokov v klube a neboki zdaleka jedine.

out of topic - decka si k plavaniu spravili taky vztah, ze aktivne plavaju doteraz. Nebolo by na tom nic zvlastne, keby ....syn o par dni 24, dcera bude mat 16.

@anonymka5555 uz je to to spomenute - Orca Bratislava.
Aktualne kvoli rekonstrukciam bazenov je "domovske sidlo" klubu a treningov na stavebnej fakulte STU

milanemila
26. feb 2024

@medda_beda tak neviem, ci si teda trenerka plavania alebo z coho pramenia tvoje tvrdenia, lebo ja mam uplne inu skusenost ako ucenie “kilavych prs” 🤷🏼‍♀️ zhodou okolnosti mam cerstvo 4 rocne dieta a to co opisujes ako tak stare deti “nie su schopne” treningoveho procesu je uplna hlupost. Mozno deticky so specialnymi potrebami, ale zdrave 4 rocne dieta je schopne taketo veci ponat 🙈 a nie len co sa tyka treningu plavania, ale aj bicyklovanie, korcule, gymnastika atd.
A to si teda nemyslim, ze moja dcera je nejaka najmudrejsia a najtalentovanejsia zo vsetkych, ale tieto veci normalne zvlada.

medda_beda
26. feb 2024

@milanemila No milé zlaté mamičky.Väčšina tak malých detí plače, hraje sa, nie sú pozorné a ajtak robia úplne niečo iné než robiť majú.Ale samozrejme rodič je spokojný lebo ich dieťa hocijako odpláve.A on neznalý si myslí, že to ich dieťa robí správne a rýchlo, rýchlo chcú mať z neho športovca lebo oni vidia, že im to ide.Tréner vidí zase to, že dieťa ešte nie je schopné byť pozorné dlhšiu dobu a síce sa snaží urobiť pohyb správnne tak ho neurobí.

Do normálneho plaveckého klubu nie školkarskej prípravky sa deti prijímajú od 6r.

Lebo ja som sa pýtala autorky čo od toho očakáva kvôli tomu, že niektorí rodičia si myslia, že na základnom kurze ich dieťa bude reprezentant a nechápu, že to všetko chvíľu trvá.Ak pod pojmom plávanie očakáva, že jej dieťa nejak prepláve hocijakým štýlom ktorý nebude tip top tak sa to učí na základnom kurze a môže byť spokojná.Sú to dobre kurzy ktoré deti pripravia na pokračovanie.
Ak očakáva, že jej dieťa do roka pôjde na preteky tak to ťažko.

Pýtam sa pretože ma očakávania a často to dopadne tak, že dieťa hodinu plače lebo nechce ísť do vody.Rodič chce aby plávalo.
Ja ako dieťa som v 4.r bola v prípravke z MŠ.Robili sa kurzy pre začiatočníkov.

Takže netvrdím, že dieťa nie je schoplné plávať, ale nie je schopné PLÁVAŤ učiť sa to správne.

zuzanka.zuzu
26. feb 2024

@medda_beda ja ti doprajem vlastné dieťa 😉 mudrovania, viac reálnej praxe 😀 "milá zlatá" teoretička

medda_beda
26. feb 2024

@belllinka Ak nepláveš tak nevieš ako vyzerajú prsia a 4 ročné deti ich správne neplávu.Ani jedno.
Prsia sú najťažší štýl na rytmiku a techniku.
Preto sa pýtam čo autorka očakáva pretože niektorí rodičia majú priveľké očakávania.

Deti odplávu čokoľvek, ale to neznamená, že majú na to aby išli ďalej.Chápeme sa?
Ak chce aby jej dieťa plávalo štýl a nemusela sa o neho báť tak každý jeden takýto kurz je na to perfektný.Záleží aj od dieťaťa či sa chce niečo naučiť alebo preplakať celú hodinu v uteráku.

belllinka
26. feb 2024

@medda_beda čo stále vyťahuješ tie prsia?? Nikoho v kurze neučia ako prvé prsia, učia sa najprv ponárať, splývať, potom znak, kraula a prsia až ako posledné. Ale znak a kraula sa učia správne a zvládajú to aj 4-5 ročné deti. Si trénerka plávania?

belllinka
26. feb 2024

@medda_beda a kým sa k tým prsiam dostanú, tak už aj majú tých 6 rokov

belllinka
26. feb 2024

@medda_beda a plávam pravidelne, viem ako sa majú plávať prsia

zafir01
26. feb 2024

@milanemila
@medda_beda môj 6 r syn ide teraz na úvodné hodiny plávania ( má za sebou len obyčajný skolkarsky kurz a vie " plávať " trochu pood vodou a pár metrov splýva )

Starší 12 r syn chodí do plaveckého odielu. Mladší nastupuje dnes do 3 mesačnej prípravky . Trénuje ich reprezentačný tréner , ktorý vedie juniorov a súťažia na ME . Výsledky majú vynikajúce .
A teda s tým mojim 6 r synom ideme vyskúšať , pretože polovica tých 6 ročných detí ,ešte nevie poriadne reagovať vo vode a počúvať trénera ,nemá takú disciplínu a pod . ( Slova trénerov )

Takže ak sa autorka pýta na plávanie , také to závodné , športové ... Tak 4 roky je pre väčšinu deti veľmi skoro ( môžu byť samozrejme výnimky )

Ak sa autorka pýta na plávanie rekreačné , také to zoznamovanie sa s vodou , hry vo vode , tak je to úplne v poriadku .
Dôležité je ,si vybrať detské plávanie s dobrými recenziami ,pretože veľa týchto detských plaveckých kurzov naučí deti aj nesprávne techniky a sú zbytočne predrazene .
( Vlastná skúsenosť )

medda_beda
26. feb 2024

@zuzanka.zuzu Ach 😊.Ani moje vlastné dieťa nebude vedieť v 4 rokoch reálne plávať a možno nebude vedieť normálne plávať nikdy.

Pretože polovica detí ajtak bude nakoniec rekreačne plávať prsia.A nie ani znak ani kraul neplávu správne.To len ty vidíš a myslíš si to.Aj dospelý plavec má čo robiť s technikou.Určite nedoťahujú ruky, nerobia esíčka, nie sú na vode rovno, nevyvlnia sa, nenadychujú sa na 3 záber.
Takže nie nemusíš ma presviedčať o tom, že to plávu správne alebo, že sa na tom v tomto veku bazíruje.
Deň čo deň som pri tréneroch so 40 ročnou praxou, ja mám kvalifikáciu a manžel je závodný plavec a tréner.

Teraz tu pridala príspevok @zafir01 a napísala vám to isté.
Záleží od toho čo človek vlastne v takom veku očakáva a píšem to preto pretože je skutočne veľa rodičov ktorí sa po 2 hodinách opýtajú ,,a to kedy už začne plávať,,?

medda_beda
26. feb 2024

@belllinka Bola si aspoň na 1 pretekoch? Si plavkyňa? Ak áno tak samozrejme, že to vieš.
Ak nie tak to posúdiť nevieš pretože nepoznáš techniku ktorá je pri tomto štýle náročná a stále sa mení.

medda_beda
26. feb 2024

@zuzanka.zuzu A ako teoretička som pripravila na skúšky aj najväčších strachoputov z vody.A ver mi, že je to ťažšie učiť dospelého človeka.

belllinka
26. feb 2024

@medda_beda nebola som na pretekoch, ale myslím, že techniku pŕs zvládam.
Tak ale snáď nejde o to, aby to 4-5 ročné dieťa plávalo hneď dokonale, to nezvládne nikto. Ale časom sa zdokonaľuje.

ddaassuullaa
26. feb 2024

@anonymka5555 neboj, normalne daj dieta plavat. Tieto mudrlantske az hystericke reci kludne ignoruj. Travim na bazenoch 21 rokov. Deti aj placu aj sa tesia, aj chcu spolupracovat, aj nechcu - a ver, ze placu aj tie 6 rocne, 7, 8 rocne😂 je dobre zacat sa zoznamovat s vodou co najskor. Za 1 kurz, co su cca 3 mesiace necakaj, ze bude z dietata Phelps, ale udrzi sa na vode, ak vyberies plavecku skolu, kde zacinaju znakom, tak po kurze uz obvykle zvladnu 25 m bazen. Nas mal 3,5 roka ked to dal sam a bolna seba mega pysny. Na to, aby sa dieta naucilo plavat spravne technicky treba tych kurzov samozrejme viac, potom nasleduje plavecka pripravka. Strasne vidno, ktore dieta zacalo na plavanie chodit skor, su zdatnejsie aj pohybovo, aj samostatnenjsie, disciplinovanejsie, vyzretejsie. Nelutujem ani cas, ani "halier" vrazeny do plavania.

medda_beda
26. feb 2024

@belllinka A dodrbe to aj plavec veľakrát.Plavci na to aby sa udržali vo vode so správnou technikou majú 2 fázové tréningy niekoľko km denne.
Ak nie si plavec alebo pod dozorom kvalitného trénera tak ti zaručujem, že to pláveš zle a to ti nepíšem v zlom.Je to technicky náročný štýl pri ktorom sa dá veľa vecí pokaziť a kazím ich aj ja.

Preto sa pýtam pretože skutočne sa nájdu rodičia ktorí od tak malého dieťaťa začiatočníka a trénera očakávajú, že do roka pôjde na preteky.Nestačí im, že dieťa odpláve.

zafir01
26. feb 2024

@medda_beda presne tak , syn pláva 3x do týždňa. Na tréningoch sa snaží , niektoré štýly ( a keďže ja som viac menej neplavec keďže prsia s hlavou nad vodou nepovazujem za plávanie , neviem vôbec hodnotiť ) vie lepšie a je v nich rýchly , niektoré sú katastrofálne . Ale nepláva kôli výsledkom , ale kôli kondičke . Má skvelé držanie tela , postavu , nebýva vôbec chorý . Takze sám nie je motivovaný plávať 100% technicky správne , keďže sa tomu nechce venovať závodne ( keď nepočítam nejaké okresné preteky ,kde končí v tabuľkách v prvej tretine )

A dnes ide 6 ročný prvý krát , neočakávam od toho nič . Po prvých hodinách si tréner vyberie tých ,ktorí budú pokračovať v prípravke . Možno ma môj ešte čas ( zistím až keď skúsi ) . A neurobím s tým nič .. môžme naďalej chodiť na kúpalisko ,nech si splýva a pláva " psicka " a skúsime o nejaky čas opäť .

medda_beda
26. feb 2024

@ddaassuullaa Ale veď nikto ju neodrázda od kurzu.
Tie kurzy pre detičky sú perfektné.
Ale napísať, že 4 ročné deti vedia, že skutočne vedia plávať je hlúposť.
Vedia to čo majú v tom veku vedieť.
Preto nech autorka zváži čo chce.Tak či onak dieťa musí ísť od začiatku a chce to trpezlivosť a čas.

medda_beda
26. feb 2024

@zafir01 Neviem prečo to tak je, ale skutočne plávanie udržuje ľudí v perfektnej kondícií či už fyzickej alebo psychickej.Dieťa nemusí byť dokonalý športovec.Podstatná je snaha a to či ich to baví 🙂.

ddaassuullaa
26. feb 2024

@medda_beda ty si tu pis co chces, sama pises ze si teoretik. 4 rocne plavat dokaze, techniku si postupne cibri, zdokonaluje, zlepsuje. Dospely ked zacne to dava hned na 11p%?😅. Prepac, spytaj sa mojich plavcov po tolkych rokoch, ci to davaju na 100%. V jedinom s tebou mozem suhlasit, su dospeli, co techniku idealne nezvladnu ani ako dospeli - a to ani aktivni plavci🫣😉 nestacia ani tie 2 fazove treningy. Ale ty tu strasis mamu, co chce dat plavat 4 rocne dieta, ze NEBUDE vediet plavat🫣🙏🤷‍♀️ nepytala sa na zavodne plavanie, nic podobne, ani dokonale ovladanie 4 plaveckych stylov. 4 rocne dieta vo vode s rukavnikmi - pre mna katastrofa. Nemyslis, ze nieco podobne riesi autorka?
Ked sme deti davali v 3 rokoch na plavanie, tak jedine kvoli zdraviu - dychacie cesty a rovnomernym zatazovanim svalstva. A odstranenie zlozvyku 90% plavajucich amaterov - hlava nad vodou. A to sa najlepsie odstranuje v ranom veku.

@anonymka5555 chod do toho, mozno sa tvoje dieta tiez "najde", mozno nie, ale aspon ziska spravne navyky💪

medda_beda
26. feb 2024

@ddaassuullaa Napísala som to ako iróniu.
Deti som plávať účila a na takýto kurz som chodila ako dieťa aj ja.Manžela mám trénera a závodného plavca v kategórií masters.Na pretekoch som bola takže mi fakt nemusíš vysvetľovať celý proces.Zamakala som v oveľa vyššom veku a bolo to o to náročnejšie takže viem rozoznať čo plávanie je a čo nie.

Slušne som sa opýtala čo od toho očakáva kedže mám skúsenosti, že rodičia po 2 týždňovom kurze očakávali zázraky a ich dieťa plakalo pri každom kontakte s vodou.
Tak aby nebola prekvapená ak to bude vyžadovať viac času a trpezlivosti.Nepísala som to v zlom.

To čo plávu 4 ročné deti je udržanie na vode, odpláve, neutopí sa pokiaľ nechytí nejaký kŕč alebo sa nenadýchne vody, ale 50tky plávať hneď po kurze nebude.
Najlepší kontakt s vodou je hneď baby plávanie a kľudne sa dieťa na vode udrží aj v 3 rokoch aj skôr.