Predĺženie rodičovského príspevku: Skúsenosti a rady
Prosím máte skúsenosť s predĺžením rodičovského príspevku, ak Vám neprijali dieťa do MŠ, nakoľko sa narodilo skôr ako v septembri (naše 30 januára) a pri nástupe v septembri nedovŕši ešte 3 roky ?
Počítam správne s tým, že prihlášku do MS musím podávať v máji, po tom čo syn dovŕši 2 roky? Aby nevzniklo hluché obdobie.
Nakolko 3 roky by mal syn v januári, 5 mesiacov po nástupe do MŠ v septembri.
A či zvyknú brať 2,7 ročné deti do štátnych MŠ. Alebo vzyknú skôr zamietnuť žiadosť, kvôli nedovŕšeniu 3 rokov, teda z kapacitných dôvodov.
Sme z BA-Ružinov.
Vopred Vám ďakujem.
Na upsvr.gov.sk sa uvádza:
-Nárok na poberanie predĺženého rodičovského príspevku majú rodičia detí vo veku od 3 do 6 rokov, ktoré z kapacitných dôvodov neprijali do spádovej materskej školy.
-Platnosť zákona je od 30. mája 2023.
Ak Ti dieta nevezmu v septembri do skolky, tak z kapacitnych dovodov uz po 3 rokoch nemas narok. Kedze dieta teraz v auguste nedovrsilo 3 roky. Posledny rodicak dostanes vo februari za januar.
@mariaola Tvoje dieťa nebude mať k 1.9. 2026 tri roky, takže do januára 2027 budeš poberať rodičovský príspevok a potom ho dáš do súkromnej škôlky, prípadne s ním budeš doma bez príspevku. Žiadny predĺžený rodičák sa ťa netýka.
Alebo hľadaj škôlku, kde je menej detí, podaj teraz prihlášku a možno ti ho vezmú, prípadne ti budú držať miesto do januára. Mnohé deti takto zoberú, len musia byť odplienkované. A mnohé nastúpia neskôr, ale prihlášku musíš podať už teraz, na jar, hoci dieťa má sotva dva a pol roka.
A este s tym, prihlasku si podaj teraz v maji a ak Ti ho nevezmu v septembri, tak sa dohodni, ci potom nemoze nastupit v januari. Zvykne sa uvolnit miesto v priebehu roka.
Na narok na plateny rodicak je, ak ku 31.8 ma dieta 3 roky a nevezmu ho od septembra do skolky. Tvoje dieta nebude mat 3 roky ku 31.8 nemas ziaden narok. Ziadost sa posielaju vzdy ku septembru, a vyplacaju rodicak od septembra. Ani po 30 januari nebudes mat plateny rodicak. Mala by si nan narok iba ak by ti dieta nevzali do skolky v septembri 2027.
@anonym_482a01 zla info, autorka dostane posledny rodicak vo februari za januar, potom nic
BA - Ruzinov pod 3 roky tazko, vsade je vela deti (so skusenosti), ak chces Ruzinov tak sukromna skolka, cakat ci sa od januara 2027 nieco uvolni alebo skus niekde na okraji BA Vrakuna atd … prihlasku podaj do viacerych a uvidis
@anonym_482a01 zla info, autorka dostane posledny rodicak vo februari za januar, potom nic
@sisa_s aha, ok, beriem spat.
@mariaola podstatne je, že dieta do 31.8.nedovrsi 3 roky, takže narok nemáš.
Tak nad týmto sa rozum zastáva, veď matka ani dieťa nemôžu za to kedy sa tieťa narodí. No modliťbaa aby mi dieťa aspoň v januáry vezmú ak by v seotembri zamietli s kapacitných dôvodov. Má niekto skúsenosť s odvolaním na mesto ?
A ty nevies, ze o dieta sa ma starat rodic ? rodicak je stale do 3 rokov. A odvolanie ti velmi nepomoze. Prioritne musia vziat 5r, 4r a 3r deti a ak im zvysi miesto, tak 2r. Moj syn isiel do sukromnych jasli a ja do prace. Takze tiez mas riesenie : sukromna skolka/jasle
A druhu dceru mam oktobrovu, teraz bude mat 3 roky. Ak ju nevezmu do skolky, tak mam smolu, na rodicak nemam narok, lebo az v oktobri ma 3 roky. Tiez pojde do sukromnej skolky potom.
Tak nad týmto sa rozum zastáva, veď matka ani dieťa nemôžu za to kedy sa tieťa narodí. No modliťbaa aby mi dieťa aspoň v januáry vezmú ak by v seotembri zamietli s kapacitných dôvodov. Má niekto skúsenosť s odvolaním na mesto ?
@mariaola a inu skolku si neskusala?
@mariaola ani nehovor, moja dcera je marcova, takze do septembra s nou budem doma bez rodicaku, pol roka bez prijmu.
Vyskusaj podat prihlasky do viacerych skolok. A od januara ti ho mozno niekde zoberu. Moze sa stat, ze sa miesto uvolni, pripadne ze bude volne aj pre moadsie deticky
das prihlasku a v nej napises, ze chces dat dieta od januara. Vela skolok naplni stav v septembri, no vzdy niekto odide a tak sa uvolni miesto.....