Prenájom bytu v Bratislave s deťmi a psíkom
Ahojte, bývame zatiaľ v 3izbovom byte v Malackách za 630€ - je pekne zariadený , má svoje chybičky ale tak to asi všade bude keď je to opotrebovaný byt. Ja pracujem v Ba, máme 2 malé deti a psíka menšieho vzrastu. Partner je na materskej so synom. Plánujem sa sem presťahovať do BA, lenže - z tých cien mi je naozaj do plaču, že normálny človek má platiť 900 a vyššie za nájom. Pred 5 rokmi som žila s partnerom tu v BA a platili sme 600€ za 3izbový byt, ano je to dlhá doba ale aj tak. Sú to nekresťanské peniaze. Ja zarábam 1500€ v čistom s daňovým bonusom a plus prídavky na deti ak to zrátam všetko , moja pracovná doba je od pol 7 do 3. Priateľ ten má 870€ materskú, plánuje tu robiť - je kuchár čiže práca sa nájde všade. Chceme sa sem presťahovať preto, lebo dcérka chodí do škôlky v MA a do jasličiek plánujeme dať synčeka a neviem to nijak skĺbiť časovo práca, ísť pre syna do jasličiek tu v BA aby som to mala po ceste a ísť domov do MA po dcérku čiže je nutné sa presťahovať, plánujeme tak o 2 mesiace, keďže bývame v podnájme a máme tam výpovednú lehotu. Je v tejto dobe ťažké si ozaj nájsť nejaký podnájom v rozumnej cene kde príjímajú deti a psíka. Aj vy ste mali problém si nájsť podnájom? Svoje si žiaľ zatiaľ dovoliť nemôžeme , ale plánujeme tak o rok o 2 max, teda aspoň sa pokúsiť. Asi začnem manifestovať si byt v našej cenovej kategórií :D
to ani neviem, že sa dá 🙂 ale tým pádom asi aj plat menší :D
@hradnapani a to kde nájdem ten zákon?
da sa najst len treba poriadne hladat 🙂 my sme nasli krasny 3izb za super cenu a dokonca ani psik nebol problem. treba pozerat hlavne bazos a skupiny na fb, realitky uplne vynechat, prip. po znamosti
@niky_55 je to v Zákonníku práce, ale je na zamestnávateľovi, či ti to povolí (môže no nemusí).
@niky_55 samozrejme, plat sa krati.
Najdi si na webe Zakonik prace, paragraf 164. Tam to nas napisane. Zamestnavatel musi vyhoviet, ak tomu nebrania prevadzkove dovody.
Čo sa týka psov, treba povedať vždy majiteľovi že prípadné škody zaplatíš, a dať to aj do zmluvy. Sestra má troch psíkov a takto to má v zmluve.
Ja som majitelka 3 izboveho bytu. A sama za seba poviem ze pri cenach nehnutelnosti za byt t.j 350tisic € + zariadenie bytu
( vstavana kuchyna +vsetke spotrebice gorenje+klimatizacia+ parkovacie statie+energie+ spravcovske poplatky) a pri uroku banky 4% som rada ze ked mi najomca da 1300€ a ledva sa zmestim do nakladov. V pluse rozhodne niesom.
@kamila2021 rozumiem čo chcete povedať, ale na druhú stranu, prečo vašu hypotéku má znášať nájomník?
Ceny najmov su ake su. Ale uz len taka malovka 3izbaku moze stat tisicku. Co pri byvani s detmi a psom bude po vasom odchode pravdepodobne potrebne. Plus mozu sa poskodit dalsie veci, napr. podlaha, gauc. Dalej dnesne spotrebice nevydrzia vecnost, takze treba mysliet na to, ze raz bude treba novu chladnicku, pracku, umyvacku. Pri prenajimani bytu sa nezeraba vo velkom priamo peniazmi z prenajmu, ale najma tym, ze hodnota bytu rastie.
Dopyt-ponuka. Komu nevyhovuje, tak moze byvat na dedine a dochadzat. Aky je problem?
@kamila2021 "a ledva sa zmestim do nakladov. V pluse rozhodne niesom" - ale no tak 🙂 Byt zadarmo v hodnote 350 tisic nie je plus? :D
@hiro zadarmo? Prosim Vas a kto mi dal ten byt zadarmo?
Vy asi vlastnite velke💩.
Ja mam hypoteku na 30 rokov vy mate pocit ze mi to najomca splati ten byt zadarmo za rok? Ste uplne mimo
@kamila2021 Prečo za rok? Či ho zaplatia za 10 20 či 30 rokov stále to je získanie bytu zadarmo tak že ho zaplatili nájomcovia.
@hiro a vy kolko mate bytov zadarmo?
vies zakon je postaveny tak ze prenajimatel ide do rizika prenajat byt rodine s dietatom. zial je to tak.... ono uz pred 5 rokmi za 600 ste mali velmi dobry deal. Aka je tvoja cenova predstava?
@kamila2021 Zadarmo nemam ziadny, sam si musim platit za svoj 😅
@kamila2021 nehnevaj sa, ale pises stylom, akoby si ten byt aj s hypo dostala za trest a mali by sme ta vlastne lutovat. Hiro ma pravdu, ak ho budes cely cas prenajimat, tak ho eventualne budes mat zadarmo.
@lindus_esterka ja pisem stylom? Tak akoze nehnevaj sa ale tuto pan mi bude vypisovat ako ja mam byt zadarmo ale chudak on si svoj musi platit. Pritom nechapem ze ked su byty zadarmo preco si tento clovek s primitivnimk nazormi nezoberie 10 bytov samozrejme zadarmo a neda ich do podnajmu
@kamila2021 vies, nie kazdemu schváli banka 2 hypotéky tak ako tebe. Aj ked by to reálne vykryt vedel, kedze by zo svojho platu cvakal vlastne len 1 (to je ako ked kvoli "nedostatocnemu" platu nedostanes hypo kde by si splacal 400€ mesacne, ale ze si kvoli tomu platis podnájom za 700 uz banku netankuje 😃). V každom prípade verim, ze keby to bolo skutočne take nevyhodne tak nie je problém byt predať a hypo vyplatit 🙂
@lindus_esterka ja nepisem ze to je nevyhodne ale som pisala ze som rada ze mi najomca pokryje vsetke vydavky a rozbohodne niesom” ziskov” este na mesacnom najme.
Treba si uvedomit ze mame najdrahsie ceny bytov v europe s urok aktualne 4%
@kamila2021 joj ci len placem zakazdym ked idem ku kamoske co pár rokov dozadu kupila za 120k a dnes sa take predavaju za viac ako 2-nasobok 🥲

ceny v BA su vysoke, deti a psik su zial, "komplikaciou". Neviem, co chces pocut, ale jedine hladat, patrat, vela sa pytat po znamostiach. Alebo zostat v MA a poziadat zamestnavatela o kratsiu pracovnu dobu, mas na to ako rodic malych deti narok podla zakona, ak to povaha prace dovoluje. Ja som to tiez vyuzila, lebo by som nestihala a to mame vsetko v jednom meste.