icon

Príprava na tehotenstvo, odporúčanie na dobrého gynekológa

vazky_a_motyle
18. jan 2022

Ahojte dievcata, prosim vas o rady. S manzelom sme sa zacali rozpravat o babatku. Aj ked som si predtym nebola ista ci som na to pripravena, muz ma v tom povzbudil a nejako na to uz neviem prestat mysliet. Chcela by som sa na tehotenstvo co najlepsie pripravit. Viem ze vela veci neovplyvnim. Mam strach ci sa nam podari splodit, ako zvladnem tehotenstvo a porod, kedze som co sa tyka znasania bolesti padavka a modlim sa asi ako kazda aby dieta bolo zdrave. Verim vsak ze su nejake veci ktore mozem ovplyvnit. Zvazovala som ze sa zacneme zdravsie stravovat, detoxikacia organizmu, mat viac pohybu. Urcite by pomohli nejake vitaminy a v neposlednom rade dobry gyn. doktor/ka. Mohli by ste mi teda poradit ako sa mozem na to co najlepsie pripravit? Ake potraviny hlavne jest, vitaminy a ak mate nejake dobre odporucania na starostliveho gynekologa ktory by ma prijal bola by som velmi vdacna. Moj terajsi doktor ma velmi nechce riesit. Byvam v Devinskej, predpokladam ze ma moze prijat len doktor podla trvaleho bydliska ale neviem ci to takto este funguje. Dakujem vopred za kazdu radu 🙂

leniel
18. jan 2022

@vazky_a_motyle
S lekarom neporadim - osobne som sa od svojej gyn. nedozvedela v tehotenstvach nic podstatne. Ak mozem poradit - a chces vediet viac - citaj. Od I.Stadelmann - Zdrave tehotenstvi-prirozeny porod, Hypnoporod, Koncept kontinua, Hovory s porodni babou, Aby porod nebolel, Michel Odent - Znovuzrozeny porod atd.

veronice
18. jan 2022

Dobre na to ides 🙂 v prvom rade zacni co najskor uzivat kyselinu listovu. Tou nic nepokazia, ba naopak, odporuca sa uzivat a 4 mesiace pred planovanym tehotenstvom. Detoxikacia a zdrava strava tiez nikdy nie je na skodu. A hlavne cistu hlavu a mysel, aby si sa nescvokla ked to nevyjde na prvy, treti, piatykrat.... Je uplne normalne ked to nevyjde hned na "prvy sup". Zelam ti ale aby vam to vyslo tak ako si naplanujete aaby si mala lrasne a pohodove tehotenstvo aj porod 🙂 🍀❤️

vazky_a_motyle
autor
18. jan 2022

@leniel Dakujem za tipy, pozriem si to 🙂

vazky_a_motyle
autor
18. jan 2022

@veronice Dakujem za rady a prianie, je to od vas mile ❤ ano, psychika spravi vela, snad bude dobre.

emalka
19. jan 2022

Na Slovensku mas slobodnu volbu lekara, mozes si vybrat gynekologa kludne aj vo Vrakuni. On ale nema povinnost ta prijat, cize si ich vytipuj zopar a tych si obvolaj ci prijimaju. Hlavne si vyber takeho co ma zmluvy s poistovnami, lebo ti sukromni na priamu platbu ta nevedia vypisat na PN a musela by si to riesit s tvojim vseobecnym co je osemetne. Pocula som vela dobreho na Emimed na Poliklinike Mytna, ale urcite su aj lepsi lekari blizsie tebe.
Podpisujem sa pod kyselinu listovu, tu je dobre brat uz niekoko mesiacov pred otehotnenim. Ak si kupis jej aktivnu formu (metylfolat) tak sa ti bude este lepsie vstrebavat (napr. Pregnafolin alebo Active Folic). A potom hocijaky kompletny vitaminovy doplnok urcite nebude na skodu. Vsetko ostatne teraz na zaciatok neries, len z toho budes mat zbytocne velku hlavu. Veci ako Gynex, Vitex, Maca a podobne maju realny vplyv na hormony, takze s tymi radsej pockat ak by sa vam nahodou nedarilo.

Ako pise veronice, hlavne to berte v pohode a s tym, ze na prvy sup to vyjde malokomu 🙂 Ak by ste sa nahodou blizili k jednemu roku bez vysledku, vtedy je dobre zapojit vsetky zbrane ale o tom je este skoro sa teraz bavit 🙂. Co ale odporucam, je vyhradit si jeden mesiac a prist na to kedy ovulujes alebo sa snazit kazdy druhy-treti den od cca 8 do 22 dna cyklu, ak ho mas pravidelny a normalne dlhy.
Tiez je dobre poznat svoj zdravotny stav. Ked zmenis lekara, povedz mu ze idete pracovat na potomkovi a ak to nenavrhne sam, vyziadaj si hormonalny profil. S najvacsou pravdepodobnostou ti ho ale pri prestupe urobia tak ci tak. Aspon budes vidiet ci je vsetko ok a niesu tam ziadne prekazky.

selena_luna
20. jan 2022

@vazky_a_motyle jedina dolezita priprava v skutocnosti je ta kyselina listova - zavrani vyvojovym vadam nervov. Brat aspon tri mesiace pred otehotnenim najlepsie. Inak csetko vyplynie nejako samo, inak ako si predstavujeme a bez schopnosti to ovplyvnit...😄 drzim palce!❤

kata_rina2
20. jan 2022

@vazky_a_motyle ahoj, v prvom rade ked ti mozem poradit urcite vela zohrava psychika, tak ak sa da neupinat sa na to a “vyrobu” babatka si uzivat 🙂 Realne az ked sa nedari rok, tak sa zvykne riesit preco to nejde. Dr. si mozes vybrat hociktoreho, ktory ma volno a zoberie ta, iba podla trvaleho to uz nefunguje. Co sa tyka vitamonov nabehni do lekarne a tam ti poradia, urcite zacni kyselinou listovou, ale su mozno aj nejake komplexnejsie ktore maju obsiahnute viacero. vitaminov v jednej tabletke. A co sa tyka stravy a pohybu, plati to celkovo o zdravi a patri to aj k imunite. Takze urcite tym nic nepokazis a tiez pohyb. Ten uz zalezi na tebe co mas rada aby ta to bavilo a nenutila sa do toho. ;) Drzim palce

vazky_a_motyle
autor
20. jan 2022

@emalka Dakujem za rady ❤ nasla som jednu gynekologicku v Dubravke zajtra snad vybavim a kupim v lekarni tu kyselinu listovu. Vseobecni lekari beru podla rajonu ale ostatni by nemali. S tou ovulaciou u mna je problem, niekedy mi meska aj mesiac dva ... ale su ovulacne testy tak by sa malo dat zistit. Stale som nohami na zemi lebo predsa mat dieta je velka zmena v zivote, nehovoriac ze rozmyslam ci je to dobry napad mat dieta teraz v tomto kovidovom case len otazne je kedy bude idealny cas... Este za polroka by som sa zdravotne chcela dat do poriadku, nieco nasporit a potom dufam ze ked sa nebude darit budem to brat s nadhladom. Stale neviem ako zareagujem ale ked viacere pisete ze ten jeden rok je taky, tak sa na to musim psychicky nastavit.

vazky_a_motyle
autor
20. jan 2022

@kata_rina2 Dakujem ❤ snazim sa uzivat kazde obdobie, praveze som aj rada ze si nebudeme musiet tak davat pozor ako teraz. Sme polroka manzelia ( inak 9,5 spolu) este ked tak dalsi polrok budeme len dvojka, bude to tiez pekne a potom ked sa podari tak snad uz traja 🙂 Vazim si rady vas vsetkych, aj ked sa nepozname tak prajete len dobre 🙂 nech sa aj vam vsetkym dari 💕

kata_rina2
20. jan 2022

@vazky_a_motyle ak ti vynechava menstruacia tak skus popocuvat podcast bagniari, tam sa venuje zenstvu celkovo, menstruacii a spravnemu cyklu.