icon

Skúsenosti s 8-ročnými gymnáziami v Bratislave: Metodova, Bilíkova, L. Sáru

piera22
4. feb 2026

Ahojte,
riešime 8 ročné gymnázium a rozhodujeme sa medzi Metodovou, Bilíkovou a Sárkou.
Prosím o konkrétne skúsenosti mamičiek, ktorých deti tam aktuálne študujú alebo nedávno študovali, čo je na týchto školách fajn a čo naopak nie? Ako ste spokojné vy/vaše deti s učiteľmi, predmetmi, jazykmi, nárokmi a celkovou atmosférou? Kľudne aj skúsenosti s prijímačkami.
Každý postreh nám veľmi pomôže, ďakujem.

tehoska
4. feb 2026

Mam dceru na Bilikovej, myslim, ze jej to velmi prospelo. Trieda jej sadla, vidim plusy aj minusy.. Najvacsim plusom sa mi zda blokové vyučovanie. Neviem ci je to vsade na gymploch. Bilikova bola urcite jedna z prvych. Predmety sa vyucuju v 2-hodinovkach - co znamena, ze ked maju v stredu 7 hodin - realne sa pripravuje na max. 3 predmety. S jazykmi je to ako vsade, velmi zalezi na tom, aky lektor/ucitel sa im ujde (s jazykarmi je vsade problem..), napr.jeden rok mala velmi slabu anglictinarku, ale druha skupina v tej istej triede mala native speakra...Poznam dcerine spoluziacky co chodia na Saru a tiez su tam spokojne.Prijimacky boli po minule roky na Saru a Bilikovu rovnake.

kikulienkadd
4. feb 2026

Ahoj,mám syna na Bilikovej. Robil prijímačky aj na Metodovu. Paradoxne-na Bilikovej boli pre neho ťažšie a mal aj menej bodov ako na Metodke,kde sa mu prijímačky zdali ľahšie. Urobil obidve,ale na Metodke nemal šancu,lebo viac detí malo plný počet bodov alebo tesne pod. Gymnázium ma Bilikovej je kvalitná škola, ale mám pocit,že sa tam tak netlačí na výkon ako inde a to vyhovuje synovi a mne. Učitelia ich berú ako stredoškolákov už od 11-12 r a niektoré deti, ako to moje, to presne potrebujú. Som veľmi rada,že je tam. Okrem iného aj preto,že to nemusím riešiť teraz,keď je z neho puberťák ako sa patrí.

piera22
autor
5. feb 2026

Dakujem pekne za odpovede. Na Bilicku sa asi tiez bude hlasit vela deti. Zaujimave, ze prijimacky sa mu tam zdali lahsie ako na Metodke. Asi to bude vsade rovnake.

anonym_938199
5. feb 2026

Tiež mám dcéru na Bilíkovej, aktuálne primanku. Ona je tam veľmi spokojná. Tak ako spomenuli maminy vyššie, Bilíkova má blokovú výučbu a to je úplne skvelý systém pre študentov. Takisto výučba AJ+NJ po 4h týždenne oba jazyky. Deti sú brané ako stredoškoláci a aj mojej dcére to vyhovuje, žiadne ofukovanie ako na ZŠ, sú vedení k úplnej samostatnosti. Majú zaujímavé akcie pre študentov, veľa rôznych aktivít a celkovo ako škola sú veľmi progresivni, čo nám ako rodine hodnotovo vyhovuje.
Čo sa týka prijímačok, horšie urobila na Metodke, ale tam to vzhľadom na pretlak uchádzačov bolo aj tak zabité. Keďže Metodka patrí medzi najžiadanejšie gymká v Bratislave, pokiaľ dieťa nemá súťaže a umiestnenia, a nedá prijímačky na maximum, tak vysoké šance nemá, stačí si pozrieť výsledky z min.rokov.
Na Bilíkovej bola veľmi ťažká slovenčina, naša urobila zo SJ ledva 56b, matiku však urobila vysoko, skoro na maximum a keďže vyhrala nemeckú olympiádu okresné kolo tak to spravilo ten rozdiel keďže tam rozhoduje často 1 bod. Ju prijali na odvolanie, tuším bola 3-4 pod čiarou. Celkovo sme veľmi radi, že tam dcéra je, za ten polrok vidíme rozdiel oproti gym oproti ZŠ a veľmi jej tá škola prospieva.

piera22
autor
6. feb 2026
@anonym_938199

Tiež mám dcéru na Bilíkovej, aktuálne primanku. Ona je tam veľmi spokojná. Tak ako spomenuli maminy vyššie, Bilíkova má blokovú výučbu a to je úplne skvelý systém pre študentov. Takisto výučba AJ+NJ po 4h týždenne oba jazyky. Deti sú brané ako stredoškoláci a aj mojej dcére to vyhovuje, žiadne ofukovanie ako na ZŠ, sú vedení k úplnej samostatnosti. Majú zaujímavé akcie pre študentov, veľa rôznych aktivít a celkovo ako škola sú veľmi progresivni, čo nám ako rodine hodnotovo vyhovuje.
Čo sa týka prijímačok, horšie urobila na Metodke, ale tam to vzhľadom na pretlak uchádzačov bolo aj tak zabité. Keďže Metodka patrí medzi najžiadanejšie gymká v Bratislave, pokiaľ dieťa nemá súťaže a umiestnenia, a nedá prijímačky na maximum, tak vysoké šance nemá, stačí si pozrieť výsledky z min.rokov.
Na Bilíkovej bola veľmi ťažká slovenčina, naša urobila zo SJ ledva 56b, matiku však urobila vysoko, skoro na maximum a keďže vyhrala nemeckú olympiádu okresné kolo tak to spravilo ten rozdiel keďže tam rozhoduje často 1 bod. Ju prijali na odvolanie, tuším bola 3-4 pod čiarou. Celkovo sme veľmi radi, že tam dcéra je, za ten polrok vidíme rozdiel oproti gym oproti ZŠ a veľmi jej tá škola prospieva.

@anonym_938199 dakujem za dalsie pozitivne hodnotenie. Vcera sme boli na DOD na Bilicke, co ma trochu sklamalo stav samotnej skoly zvonku a aj zvnutra, i ked chapem, ze s financiami je to bieda a asi opravy lepia ako sa da a ide to pomaly. Co sa uchadzacov tyka, tak prave hovorili ze maju tiez vela, okolo 400 sa im hlasi, tak to mi vychadza dost podobne s Metodkou. Aj ked teda, dcera je momentalne naklonena Bilicke. 🙂

piera22
autor
6. feb 2026

Ma prosim niekto skusenosti aj s Metodkou alebo Sarkou?

anonym_938199
6. feb 2026
@piera22

Ma prosim niekto skusenosti aj s Metodkou alebo Sarkou?

@piera22 mňa ešte napadlo, že čo máme okolo seba kamarátky našich dcér tak možno náhoda, možno nie, ale tie čo sa nedostali na Bilíkovu sa dostali na Sáru. Mne sa na Sáre nepáči, že oni sú orientovaní na taliančinu/francúzštinu, angličtinu majú ako druhý jazyk (tak mi aspoň hovorila známa čo tam má teraz primanku dcéru). Pre nás bola dôležitá kombinácia AJ+NJ, to je prakticky najlepšie kombo čo sa týka jazykov pre naše deti. S Metodkou poradiť neviem žiaľ, nikoho známeho tam nemáme.

piera22
autor
6. feb 2026
@anonym_938199

@piera22 mňa ešte napadlo, že čo máme okolo seba kamarátky našich dcér tak možno náhoda, možno nie, ale tie čo sa nedostali na Bilíkovu sa dostali na Sáru. Mne sa na Sáre nepáči, že oni sú orientovaní na taliančinu/francúzštinu, angličtinu majú ako druhý jazyk (tak mi aspoň hovorila známa čo tam má teraz primanku dcéru). Pre nás bola dôležitá kombinácia AJ+NJ, to je prakticky najlepšie kombo čo sa týka jazykov pre naše deti. S Metodkou poradiť neviem žiaľ, nikoho známeho tam nemáme.

@anonym_938199 Na Sarke je aktualne prvy jazyk nemcina alebo francuzstina a anglictina je druhy. Ano, vacsinou je vyber v ramci IV obvodu Bilicka a Sarka, a je sanca ze sa na jednu z nich dostanu.

tehoska
9. feb 2026
@piera22

@anonym_938199 dakujem za dalsie pozitivne hodnotenie. Vcera sme boli na DOD na Bilicke, co ma trochu sklamalo stav samotnej skoly zvonku a aj zvnutra, i ked chapem, ze s financiami je to bieda a asi opravy lepia ako sa da a ide to pomaly. Co sa uchadzacov tyka, tak prave hovorili ze maju tiez vela, okolo 400 sa im hlasi, tak to mi vychadza dost podobne s Metodkou. Aj ked teda, dcera je momentalne naklonena Bilicke. 🙂

@piera22 toto uplne chapem..ten stav skoly bol aj pre mna sok 🙂

anonym_05312a
9. feb 2026

@piera22 ja mam dieta na Bilikovej, ale na bilingvali.
Co sa budovy tyka, tak v prvom rocniku ich dali do bloku, kam sa na DOD ani nedostanes. Vkuse sedeli v bundach, lebo problem s kurenim, nefungovali wc, wifi vsade len v tomto bloku nie. Prave na DOD ti ukazu len tie lepsie priestory, prerobene wc... bol tam nejaky problem s vlastnictvom, ze kto to ma vlastne na svoje naklady opravit.
Jedalen - vzhladom na tisic deti maju presny rozpis, kedy mozu obedovat, inokedy tam nesmu ist. Cize sa stalo, ze mali obed naplanovany pocas vyucovacej hodiny. Alebo ti odpadne posledna hodina a ty musis cakat hodinu, kym mozes ist na obed.
K ucitelom sa az tak vyjadrovat nebudem, nasa ma vela vyucovania v cudzom jazyku a s tym suvisi aj problem zohnat kvalitnych ucitelov na odborne predmety, co mozu v tom jazyku vyucovat. Co mi ale vadi, ze napr. kazdy rok maju inu slovencinarku.
Ja mam ale celkom problem s riaditelom. Riesili sme problem s konkretnou ucitelkou, pisali mu rodicia, nikomu nikdy neodpisal. Triedna ucitelka sa to snazila riesit, este ona z toho vysla ako ta zla. Kazdemu povie, co chce pocut, ale neriesi nic.

piera22
autor
9. feb 2026
@anonym_938199

@tehoska
@kikulienkadd
@anonym_938199
Ak sa mozem este spytat, pomohli vasim detom na prijimackach aj body za olympiady? Bilicka dava vysoky pocet bodov, az 40 ale len za 1-3 miesto. Len ma zaujima ci aj bez olympiad su nejake sance.

piera22
autor
9. feb 2026
@anonym_05312a

@piera22 ja mam dieta na Bilikovej, ale na bilingvali.
Co sa budovy tyka, tak v prvom rocniku ich dali do bloku, kam sa na DOD ani nedostanes. Vkuse sedeli v bundach, lebo problem s kurenim, nefungovali wc, wifi vsade len v tomto bloku nie. Prave na DOD ti ukazu len tie lepsie priestory, prerobene wc... bol tam nejaky problem s vlastnictvom, ze kto to ma vlastne na svoje naklady opravit.
Jedalen - vzhladom na tisic deti maju presny rozpis, kedy mozu obedovat, inokedy tam nesmu ist. Cize sa stalo, ze mali obed naplanovany pocas vyucovacej hodiny. Alebo ti odpadne posledna hodina a ty musis cakat hodinu, kym mozes ist na obed.
K ucitelom sa az tak vyjadrovat nebudem, nasa ma vela vyucovania v cudzom jazyku a s tym suvisi aj problem zohnat kvalitnych ucitelov na odborne predmety, co mozu v tom jazyku vyucovat. Co mi ale vadi, ze napr. kazdy rok maju inu slovencinarku.
Ja mam ale celkom problem s riaditelom. Riesili sme problem s konkretnou ucitelkou, pisali mu rodicia, nikomu nikdy neodpisal. Triedna ucitelka sa to snazila riesit, este ona z toho vysla ako ta zla. Kazdemu povie, co chce pocut, ale neriesi nic.

@anonym_05312a ☹ ano spominali, ze opravy idu len tazko. A tu cast, kde bola Vasa dcera na zaciatku uz medzitym aspon opravili? Nam ukazali pekne prerobenu jedalen 🙂 To s riaditelom a ucitelmi ma velmi netesi.

tehoska
9. feb 2026
@piera22

@tehoska
@kikulienkadd
@anonym_938199
Ak sa mozem este spytat, pomohli vasim detom na prijimackach aj body za olympiady? Bilicka dava vysoky pocet bodov, az 40 ale len za 1-3 miesto. Len ma zaujima ci aj bez olympiad su nejake sance.

@piera22 My sme nemali ziadne body za olympiady. Mne sa naopak riaditel javi ako velky sympatak, decka ho maju tiez velmi radi...ale je pravda, ze konkretnu vec som s nim neriesila...

anonym_938199
9. feb 2026
@piera22

@tehoska
@kikulienkadd
@anonym_938199

@piera22 určite sú šance aj bez olympiád, iste nemalo všetkých 60 prijatých detí umiestnenie v prvej trojke ☺️ nám to pomohlo z dôvodu, že SJ dcéra ledva lizla minimálny počet, a hoci matiku mala vysoko tak bez výhry OK nem.olymp. by to bodovo na prijatie asi nestačilo.
Inak ku tým priestorom - moje deti chodili na jednu z najžiadanejších a podľa Ineko aj v top 5 ZŠ v Starom meste a teda rozdiel oproti Bilíkovej žiadny ☺️

kikulienkadd
9. feb 2026
@piera22

@tehoska
@kikulienkadd
@anonym_938199

@piera22 syn nemal žiadne body za olympiády

kivivi
Autor odpoveď zmazal
nostress
10. feb 2026

Prosím, vie mi niekto poradiť, ako je na 8-ročnej Bilíkovej deľba jazykov? Na Sáru mi "prekáža" práve tá prioritná francúžština. Ako je to na Bilíkovej na 8ročnom prosím? Prioritná je angličtina a potom automaticky je druhý jazyk nemčina, alebo je jej môže byť priradený aj nejaký iný sekundátŕny jazyk ako nemčina? Na web stránke to nikde neviem dohľadať.

nostress
10. feb 2026
@tehoska

@piera22 My sme nemali ziadne body za olympiady. Mne sa naopak riaditel javi ako velky sympatak, decka ho maju tiez velmi radi...ale je pravda, ze konkretnu vec som s nim neriesila...

Prosím, viete mi poradiť, ako je na 8-ročnej Bilíkovej deľba jazykov? Na Sáru mi "prekáža" práve tá prioritná francúžština. Ako je to na Bilíkovej na 8ročnom prosím? Prioritná je angličtina a potom automaticky je druhý jazyk nemčina, alebo je jej môže byť priradený aj nejaký iný sekundátŕny jazyk ako nemčina? Na web stránke to nikde neviem dohľadať.

@anonym_938199
@tehoska

jagava
10. feb 2026
@nostress

Prosím, viete mi poradiť, ako je na 8-ročnej Bilíkovej deľba jazykov? Na Sáru mi "prekáža" práve tá prioritná francúžština. Ako je to na Bilíkovej na 8ročnom prosím? Prioritná je angličtina a potom automaticky je druhý jazyk nemčina, alebo je jej môže byť priradený aj nejaký iný sekundátŕny jazyk ako nemčina? Na web stránke to nikde neviem dohľadať.

@anonym_938199
@tehoska

@nostress Na Sáru je buď prioritná francúžština alebo nemčina ( jedna trieda má fr, duhá nj), druhý jazyk je anj. Za mňa je Sáru jednoznačne lepšia ako Bilička.

nostress
10. feb 2026
@jagava

@nostress Na Sáru je buď prioritná francúžština alebo nemčina ( jedna trieda má fr, duhá nj), druhý jazyk je anj. Za mňa je Sáru jednoznačne lepšia ako Bilička.

@jagava dakujem krásne, francuzstine sme sa prave chceli vyhnut, dcera ju urcite nechce. aka je sanca ze budem mat ako prioritnu nemcinu? napriklad na Saru si vybera len prvych 30 deti co chce ostatne dostanu to co im ostane. Myslela som ze na 8rocnom Bilikova je prioritny anglictina (viac hodin) a sekundarny nemcina. Vobec na webe nic neuvadzaju...

piera22
autor
10. feb 2026
@jagava

@jagava v com je prosim Sarka lepsia ako Bilicka?

piera22
autor
10. feb 2026
@nostress

Prosím, vie mi niekto poradiť, ako je na 8-ročnej Bilíkovej deľba jazykov? Na Sáru mi "prekáža" práve tá prioritná francúžština. Ako je to na Bilíkovej na 8ročnom prosím? Prioritná je angličtina a potom automaticky je druhý jazyk nemčina, alebo je jej môže byť priradený aj nejaký iný sekundátŕny jazyk ako nemčina? Na web stránke to nikde neviem dohľadať.

@nostress Na Bilicke je len anglictina a nemcina.

nostress
10. feb 2026
@piera22

@nostress Na Bilicke je len anglictina a nemcina.

moc moc vám ďakujem za pomoc a link. ❤

nostress
11. feb 2026
@jagava

@jagava prosím neviete - na stránke Sáru uvádzajú, že prvý jazyk si môže zvoliť iba prvá polovica úspešne prijatých žiakov, ostatní sú priradení na jazyk nemčina alebo francúžština samotnou školou bez možnosti ovplyvnenia výberu. Zaujímalo by ma ako to v funguje v praxi, nemáte prosím skúsenosť? Nechcem aby sa tam dcéra dostala ale nemala kontrolu nad tým aký bude jej priorotný jazyk. Ďakujem krásne. ❤❤❤

plnenapaprika
4. mar 2026

@piera22 Ahojte, prosim, neviete mi poradit niekoho ozaj dobreho na doucovanie slovenciny na prijimacky na 8 rocne gymnazium? Uz sa velmi trapime sami z kniziek a na douc ma je kopa doucovatelov , ale bez regerencii :/
Dakujem velmi..

anonym_e35472
4. mar 2026

Ja sa nepripojim nejakou radou🙂, mna len zaujima preco nie Tilgnerova? Vramci IV. obvodu mi pridu skor skoly ako Sarka a Tilgnerka kedze su takmer pri sebe, Bilicka je za mna uz dost daleko od viacerych mestskych casti.

plnenapaprika
4. mar 2026
@anonym_e35472

Ja sa nepripojim nejakou radou🙂, mna len zaujima preco nie Tilgnerova? Vramci IV. obvodu mi pridu skor skoly ako Sarka a Tilgnerka kedze su takmer pri sebe, Bilicka je za mna uz dost daleko od viacerych mestskych casti.

@anonym_e35472 ahoj, tu mame ako druhu volbu, ale bilikova je nam ovela blizsie a vraj je rovnako dobra..ta priprava bude asi rovnaka, co som pozerala minulorocne testy..