Výška platu pre ženy v Bratislave
Ahojte,
viem chulostiva tema, v praci sa o tom hovorit nesmie, je to na vyhadzov,... v rodine a medzi kamaratmi tiez radsej nech nikto nevie,... Ja zijem a pracujem v BA, narodila som sa tu a firma v ktorej pracujem, uz od minuleho roka ,,upravuje,, vraj pausalne a podla smernic mzdy zamestnancom narastom o 2%.
Mozem sa prosim spytat, odpovie len kto chce,... zeny, zijuce a pracujuce tu v BA - aky je vas hruby mesacny plat? Pretoze ja tu od sefa pocuvam, ze ved ludia zarabaju aj menej,.... atd.
Ked som si zratala, kolko mi bude trvat kym sa mi upravi plat o 400 eur v hrubom,... prejde 10rokov 🙂
To, ze zeny na rovnakych poziciach - maju nizsie platy je uplne samozrejme,... aj ked to tak byt nema...
Skusam hladat noveho zamestnavatela,... s ponukou vyssieho platu, no nie som najmladsia uz 🙂 a aj preto, ze pri tomto tempe zdrazovania,... je to kazdy rok tazsie a tazsie s rovnakym platom. 🙂
Vdaka za vase odpovede
ty sa pytas ale sama svoj neuvadzas.. myslim ze to nie je prilis fer... no a druha vec... ideme porovnavat hrusky s jablkami? nie je totiz jedno ci sa pytas na plat cukrarky, ucitelky, upratovacky, IT leaderky,
No a aká je tvoja pracovná pozícia?
Šéf ma v podstate pravdu, určite sú ľudia čo zarábajú menej
Je to tazko lebo nepises oblast.
To ze “niekto zaraba aj menej” je samozrejme pravda - spravna otazke je kolko zaraba niekto na obdobnej pozicii s podobnou praxou.
ale uprimne, zvysenie platu o 2% je zalostne malo na to kolko isli hore naklady na zivot. my mavame v praci rocne 5-8% v priemere, mala som uz aj 10%
su zial pozicie kde nezdvihaju vobec, cize 2% su vzdy viac ako 0%.
Moj muz vcera dostal 4% zvysenie, ja zaciatkom roka 10% - ale teda mala som aj zmenu pozicie... bolo by super mat kazdy rok inflacne zvysenie ako maju v AT. Tam nielenze kazdy dostane oficialne inflacne zvysenie, ale kazdy dostane zvysenie aj ked sa zvysi minimalna mzda... ok ale uz som odbocila.
A tvoj plat/pozícia/skills? Lebo nechápem toto no-mame porovnávanie. Niektore tu zarábame cez 5tis (ale asi si uvedomuješ, ze k takému platu treba aj niečo viac ako len “byť ženou v BA”) a iné zas minimalku…
Neviem v čom ti pomôže bývalá suseda má cca 2200-2500 kamarátka 1500 + a podľa toho či robí aj víkend a sviatky a mohla by som pokračovať
To je taká otázka,jak naozaj.Ja zarobím mimo Bratislavy viac,jak niektorá v Bratislave.Takze čo teraz?
Veď si naklikaj na platy.sk
Hlavne uz od roku 2019 ci odkedy neplati, ze rozpravat o plate sa nesmie, ze je to na vyhadzov...
https://blog.profesia.sk/zamestnavatel-vam-uz-n...
Podla mna je teraz taky v pohode priemer pre cloveka v BA, do 30 rokov s VS vzdelanim, cca 1500 v cistom. Ale samozrejme velmi to zalezi od toho v akej oblasti clovek pracuje a ake na ambicie. Potom uz cim je clovek starsi, tym sa to rozchadza, kedze ambiciozny clovek sa vie casom postupne vypracovat aj na ovela vyssie sumy.
ty sa pytas ostatnych na plat, ale svoj neuvedies.. zaroven je to velmi vseobecna otazka, kedze iny plat bude mat zena, ktora robi administrativu a ktora robi napriklad manazerku atd.. na profesii, ale aj inych portaloch si vies vyklikat a porovnat svoj plat podla tvojej pozicie/dosiahnuteho vzdelania atd..
Podla mna je teraz taky v pohode priemer pre cloveka v BA, do 30 rokov s VS vzdelanim, cca 1500 v cistom. Ale samozrejme velmi to zalezi od toho v akej oblasti clovek pracuje a ake na ambicie. Potom uz cim je clovek starsi, tym sa to rozchadza, kedze ambiciozny clovek sa vie casom postupne vypracovat aj na ovela vyssie sumy.
@justxme dakujem velmi pekne, taketo podobne odpovede som cakala, ze tu najdem,... srdecna vdaka este raz 🙂
Moj muz vcera dostal 4% zvysenie, ja zaciatkom roka 10% - ale teda mala som aj zmenu pozicie... bolo by super mat kazdy rok inflacne zvysenie ako maju v AT. Tam nielenze kazdy dostane oficialne inflacne zvysenie, ale kazdy dostane zvysenie aj ked sa zvysi minimalna mzda... ok ale uz som odbocila.
@katkaseiner dakujem velmi pekne
Nerobím síce priamo v BA ale v Bratislavskej firme, no keď tak uvažujem tak za 10 rokov budem mať 4-6násobok súčasného platu, čo mám teraz 🤷🏼♀️. Súčasne môj plat je cca priemerný slovenský plat v mojej vekovej kategórii. Stačí ti to takto?
Nerobím síce priamo v BA ale v Bratislavskej firme, no keď tak uvažujem tak za 10 rokov budem mať 4-6násobok súčasného platu, čo mám teraz 🤷🏼♀️. Súčasne môj plat je cca priemerný slovenský plat v mojej vekovej kategórii. Stačí ti to takto?
@denkabemommy takyto zamestnavatel, sa hlada velmi tazko. A nie kazdy ma to stastie. Vo Vasom pripade vobec nezalezi na tom kolko mate rokov, a ani ze by bol vas plat len priemerom a je uplne jedno v akej vekovej kategorii . Vas zamestnavatel ma skvely obrat a aj samozrejme zisk, ked dopraje svojim zamestnancom takyto medzirocny platovy narast
@denkabemommy takyto zamestnavatel, sa hlada velmi tazko. A nie kazdy ma to stastie. Vo Vasom pripade vobec nezalezi na tom kolko mate rokov, a ani ze by bol vas plat len priemerom a je uplne jedno v akej vekovej kategorii . Vas zamestnavatel ma skvely obrat a aj samozrejme zisk, ked dopraje svojim zamestnancom takyto medzirocny platovy narast
@mvo nejde len o zamestnávateľa, keď sa mi nebude páčiť u jedného, pôjdem k inému, ktorý mi za tú prácu ponúkne viac. 🙂 A vždy sa nájde niekto, kto ponúkne viac, lenže mňa moja práca baví a to potom vidno na výkone ako aj na výsledku práce.
Tak nemusíš súhlasiť s tým čo povie zamestnávateľ🙂možno v tvojej práci nikdy tých 400 eur viac mať nebudes
@nika23t niektoré firmy uvádzajú do pracovnej zmluvy zákaz hovoriť o výške svoju platu s klegami…
@andaluzia12 zamestnávateľ NESMIE zamestnancovi zakázať hovoriť o plate. Je to jasne stanovené v zákonníku práce, čiže to nemôže byť ani v pracovnej zmluve.
@nika23t niektoré firmy uvádzajú do pracovnej zmluvy zákaz hovoriť o výške svoju platu s klegami…
@andaluzia12 ak to tam davaju, tak za prve je to neplatne a za dalsie porusuju zakon...
@katkaseiner, toto je veľmi pekne s tým Rakúskom, škoda, že to nie je ani omylom pravda.
@katkaseiner, toto je veľmi pekne s tým Rakúskom, škoda, že to nie je ani omylom pravda.
@vroni preco by to nebola pravda?
@vroni preco by to nebola pravda?
@katkaseiner, pretože nie je. Neexistuje žiadne či už automatické či neautomaticke zvyšovanie platov o infláciu. Ani sa povinne neupravuje každoročne všetkým plat. Áno, zvýšením minimálnej mzdy sa zvyšuje automaticky mzda tým, ktorí tu minimálnu mzdu zarabaju. Ale ani zďaleka nie vsetkym. Pokiaľ máš na mysli kolektívne zmluvy, tie sa obvykle dohadujú každý alebo každý druhý rok nanovo, úpravy však zdriedkakedy dosiahnu výšku inflácie a znovu hovoríme o minimálnych mzdach pre daný odbor, všetci ceztarifni dostanú toľko isto ako dovtedy, žiadne zvýšenie sa ich automaticky netýka. Môžu si ho individuálne dohodnúť do zamestnávateľom, to áno, ale aj ten nesúhlasí, tak smola. Výnimka sú štátni zamestnanci, ktorí majú zvláštne tarify a nadtarifne príplatky nedostávajú. Tým sa o dohodnuté zvýšenie tarify (tiež obvykle nižšie ako inflácia) plat zvyšuje.

Ale toto je taka otazka... Ved extremne zavisi od kvalifikacie, praxe, pozicie... To sa neda porovnavat "so zenami v Bratislave".
Ak sa Ti mzda vzhladom na Tvoje vzdelanie a pracu nepozdava, tak skor ci neskor budes hladat nove zamestnanie. Drzim palce.