Augustové mamičky 2011
Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀
@verka nasa zase lúbi blond hlavy a tmavé typy nie..... 😀
@gabika84 naša malá mala tiež na spadnutie všetky štyri horné a jeden taký bolavý nie a nie von a potom džubla na nejakú hračku presne ďasnom tak, že si konečne prerazila ďasno a zub vykukol.......huráááá
@natalitimk no šikulka ko papá cestovinky celé - naša malá leda tak kôročku - zo všetkého ostatného ju zatial napína, takže mixujeme stále....
@mima1311 keď je velmi zle malú potrebujem ukludniť tak jej dovolím moje okuliare schmatnúť - to má malý sviatok - a ja mám chvíľku ticha..... 😀 😀
@katka121 dobry sposob prerezania zubku 😀
@verka ja by som milerada, keby mi tak jedla, ale ona vsetky kusky, co najde vypluje ☹ davam jej pasiky chleba, kusok jablcka, chrumku do ruky atd. ale normalne jedlo na kusky nechce 😒 tajne sa spolieham na to, ze ju to prejde ked bude mat viac zubov... a ked davas pokrajene, tak ho nechas papat sameho, ci ho krmis??
Mamicky, este tie co sa viac zaoberaju zdravym stravovanim, tzn. citaju zlozenie toho co kupuju, kupuju bio, a vacsinu sa snazia robit detom vsetko doma v kuchyni nez kupovat hotove vyrobky..... su tam recepty ako vyrobit domace piskoty, brumikov, atd atd..... a je tam o zdravom stravovani (nielen) pre deti...... takze aj dospelaci co sa chcu zdravo stravovat..... Jasne ze clovek nema na vsetko cas, a ked ma 3 deti asi by som to ani ja nestihala, ale ja si myslim ze kopec tych receptov skutocne nie je len pre deti, a na takych piskotoch ci domacich brumikov, mrkvovych muffinoch atd, si pochutnam aj ja s manzelom, takze to nebude len o tom robit nieco specialne pre dieta, ale pre celu rodinu, mne zatial vsetky prikrmy co robim malej chutili, manzel takisto krical ze co aj jemu take nerobim ved je to chutne 🙂, a to nesolim, nesladim.... 🙂
......tak tu je jedna uzamknuta skupina, skutocne len pre take co maju o take veci zaujem, lebo ako vravela zakladatelka tejto skupiny nebavi ju hadat sa s ostatnymi mamickami ktore maju iny nazor, stracat cas s tym ze jedna bude kricat ze zakazujeme detom jest "normalne" jedlo, prosto take hadanie ukracuje nervy obom, a hlavne je to strata casu......
tu je link na tu skupinu, treba poziadat o priradenie zakladatelku:
https://www.modrykonik.sk/forum/sukromna-skupin...
tu je par ukazok o ake jedlo sa jedna:
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/estterka/alb...
.... hlavne prosim aby sa tu ziadna neurazila ze tu nejako selektujem atd.... vsetko je to o zaujme, kazda ho mame iny, kazda ma viac ci menej casu viac sa tym zaoberat atd, iba to davam do pozornosti tym co by to mohlo zaujimat, ja som sa velmi potesila ze je tam kopec receptov a rad.... tak mozno aj niektore z vas by to zaujalo......
papa! 🙂
@gabika84 : Gabi, tiez som tu minule pisala, ze maly mi nechce hlavne jedlo inak ako pomixovane. Ale cuduj sa svete, tyzden uz papa krasne, masko, zemiaky, ryzu, proste cokolvek len tak, ako to dam varit na vacsie kusky, tak vsetko mu tak ide aj do pusy. A tiez nema zuby. Takze asi ked bude na to Beluska pripravena, tak sa rozhodne, tak ako aj nas krpec. A teda chuti mu neuveritelne. Hlavne zemiakovy privar, po tom sa ide zadrhnut. ked objavil, ze nie vsetko chuti ako pomixovana zelenina s masom, tak sa mu apetit hned zvysil. Co je teda dost blbe, lebo uz predtym jedol ako kyselina a teraz je pomaly za dvoch :D este ze na to nevyzera.
Caute baby, @katarina6 prave som slintala nad obrazkami receptov, co si sem hodila 🙂
Jahody davam ako @verka, osupem ich od vrchnej supky a len sa tak po nich zaprasi. Mame ich na zahrade, takze bio 😉 Som rada, ze jej chutili, lebo okrem bananu a jahod nechce ziadne ovocie. Ceresne tiez zatial nechutili, skusim neskor. Inak hryzka surovu mrkvu, redkovku, cukynku, paradajku a uhorku. Papriku sa chystam az ked bude na nasej zahradke.
@susang @gabika84 hlavne jedlo tiez stale mixujem, inak ostatne veci hryzka sama...neviem, co to je za maniere 😀 a okuliare frcia aj u nas. Uz mi ich skoro zrusila 😝
kocky, takze vy uz davate aj surovu zeleninu? take ze paradajky? fiiiha... aj redkovku? ved redkovka stipe, ci...? ja teda malemu davam ovocie, ale na zeleninu som si este netrufla. Ale ked poviete, ze je to ok, tak vam budem verit :D
@krhlicka este som mu nic taketo nedavala , vyskusame 😉
Baby dnes ma cakalo prekvapko po navratwe maleho z vonka ...dcera ho nesie hore schodami , tak im idem naproti a mali ma zbada a MAMA MAMA MAMA 😀 som taka stastna bola a vravim mu ,, Jakubinko moj zlaty , kde si tolko bol ? a on ,, PA PA , PA PA 😀 😀 😀 ako urcite to bola cislo nahoda ale POTESILA 😝 😀 kedy sa s nim uz budem takto rozpravat - debatit ? 😀 😀 😀
On uz hovori vela slovicok , no nie cielene , povie - mama , tata , baba , de je , a vselijake este podobne slabiky , le opakovat vobec nechce ....nema cas 😠 😝
Akurat ked poviem kde je vtacik , tak sa pozrie na oblohu a hlada ho , kde je havo ? hlada ho po zahrade a ked ho najde zacne sa smiat , na bim - bam reaguje ze sa pozrie na lampu ...svokra ma lampu s gulami co visia a vzdy ked k nim pride , mu s nimi zahupe a povie bim - bam 😀 , rozumie kde je hore , pozrie sa dohora a zdvihne rucicku ...vie urobit pa - pa ale robi to len ked schce alebo mimovolne , to iste tap - tap , zatieska ked sam chce ....a ked chce ist do ,, chlievika ku koze ,, tak zacne tak chrcat , skor ako prasiatko 😝 😀 😀 😀
Preklepy sa mi opravovat nechce , ze nevadi :O)
@susanq redkovku sme jedli my a ked nas videla, tak si tiez dala 😉 najskor ju zatriaslo a potom bolo fajn, pozuzkala si. Ale nepredstavuj si, ze je zeleninku ako zajac. Ona len tak pozuzka, vyskusa nove chute. Podla nasej mudr. je to ok. Opatrnejsia som uz s kravskym mlieckom, z jogurtu malu natahuje, tak skusame s prestavkami 😒 @mima1311 fiha akeho sikovnika doma mate🙂
@katarina6 Aj ja som chlapca stravovala zdravo - a prišiel do skôlky - problém a v škole ešte väčší - učky nechápu ako to, že som nikdy nevarila vepřo.knedlo-zelo alebo sviečkovú..... nakoľko je vyberavý v jedle - lebo on to nepozná - nie je na to zvyknutý tak mi ho skoro ani nevzali do školy v prírode....
Takže momentálne ho prehováram na školskú stravu - skúša po tročkách - tak zje aspoň zemiaky bez masa, alebo pol polievky a ryžu.... bohužial nemám čas mu variť, v družine je do 4-tej a večer tiež nevarím, takže obed je preňho jediné teplé jedlo.... som rada že sa pomaly chytá....
@katka121 no kati podla mna na svieckovej alebo vepro knedlo nic nezdrave nie je....pokial to uvaris rozumne tak co je na tom zle??? sak svieckova je kopec zeleniny, knedla, masko, na to nevidim nie zle a nezdrave....
moj nazor je , ze ked uz teda dieta zacne jest klasika stravu ako my, ma jest vsetko...nehovorim ze mastne jedla,alebo kazdy tyzden nieco vysmazene,ale jednoducho vsetky druhy maska, ryby, zeleninu,ovocie,atd... ja sa snazim,aby moje deti zjedli vsetko, s mladsou su trosku problemy, konecne si zacala zvykat aj na zeleninu ako je paprika, salat a podobne a to ma uz 4 roky...ale starsi zje ze uplne vsetko. matuska sa snazim naucit aj na uplne klasicke biele jogurty, do toho ovsene vlocky, domaci dzem, velmi mu to chuti a dufam, ze mu to aj ostane...
a este k tym alergenom, no myslim si, ze ked skusite dat dietatu jahodu, tak sa maxiamlne vyhadze a bude jasne, z coho...to iste s rajcinami...moj starsi jedol rajciny, este ani rok nemal, vyborne domace zo zahrady, no co uz lepsie a zdravsie som mu mohla dat....
@verka prasiatko zásadne nepapáme - z nás by boli asi dobrí moslimovia 🙂 - a sviečkovú - manžel je alergický na mlieko - takže sviečková nehrozí - hovädzinku ale máme radi - robíme afghánske kabuli, chilli con carne a iné mňamky - ale môj príspevok bol vlastne o tom, že ak naučíš dieťa na takéto super zdravé veci a má jedálniček odlišný od jedálnička ala školská jedáleň musíš rátať s tým, že neskôr v predškolských a iných zariadeniach môže nastať problém tak ako u nás ..... my nie sme žiadni vegetariáni alebo tak - sme všehožrúti, raz za týždeň rybička na prírodno (ide o to že v školskej jedálni ti dajú smažené filé alebo rybie prsty..) len sa orientujeme na zdravšiu prípravu jedál, veľa tofu...... najväčší gól bol keď sa môj syn opýtal v rade na jedlo úplne nahlas že čo sú to hranolky - tetula z okienka vykukla že to čo ????
@katka121 hmmm...... vsetko chce cas aj skolky a skoly si postupne zacnu viac davat pozor... vsetko je to otazka dopytu... ak bude viac rodicov co sa bude zaujimat o stravu v skolkach, skolach, zacnu ju upravovat tak aby to vyhovovalo rodicom..... netreba sa vzdavat, ked bude takych ludi vo vacsine, tak sa budu im prisposobovat viac.......
knedlo vepro zelo..... z toho by som povedala len kapusta je zdrava..... ostatne asi nema nejake vyzivne hodnoty..... bravcove je tvrde a nici zuby, knedla to je co? voda, kvasnice, muka a mlieko? ci ako sa robi? tak to tiez neviem co z toho je prinosne...... no a svieckova - omacka je z mrkvy to je fajn, maso hovadzie je takisto ok, a potom knedla zasa neviem ci je nieco ok.... Samozrejme najlepsia strava je najcerstvejsia co najmenej tepelne upravovat, ale teply obed tiez treba..... proti svieckovej by som tiez nic nemala......
ano moze to byt problem neskor v skolskych zariadeniach, ale aj to ze doma je zdravo aj to pomaha nez keby jedol odpadky uplne cely den........
to sa mi paci ze nevedel co su hranolky 🙂)) haha!
hlupe kucharky by mali preskolit...... Ja by som normalne isla do tej skoly - za riaditelom, a potom aj za tou zenskou co navrhuje jedalnicek, nech robia aj jedla zdrave..... proste nejaky kompromis musi byt..... a ked si to zaplatis, preco by ti to nemali robit.... urcite je takych viac rodicov.... nech si spravia prieskum v triedach kto by mal zaujem, a zacnu aj take robit...... Ked sa nikto neozve, tak si myslia ze su vsetci spokojni, ty si sa neozvala, nepokusila o zmenu, tak nemozes vediet ci by sa to dalo alebo nie.... len si sa zmierila so systemom......
Ja som taky revolucionar 😀D, a zatial vzdy ked sa mi nieco nepacilo, povedala som si svoj nazor, ak sa to nedalo zmenit povedali mi preco, ale aspon som sa snazila a nesedela so zalozenymi rukami..... no ale vo vacsine sa mi podarilo docielit zmenu 🙂...... takze ja som optimista a verim ze sa vsetko da ked sa chce.... 🙂
nic nie je jednoduche samozrejme, to nehovorim.... a mozno sa to neda, ale preco to neskusit....
ahojte mamicky moj majko tiez je zeleninku teda okrem mrkvicky z tej este stale nekakame ☹ ..... no jedol u paradajku papriku kalerab cukynu tekvicu baklazan a hrasok s kukuricou okrem cukyny tekvice a baklazanu bolo vsetko domace....... my este nerozpravame len baba a papa
☹ ☹ ☹ ☹ mama tuzobne ocakavam a nic
maminky, mate niektora este take dieta ako my, ze nam odmieta uplne mliecko, mysim tym cez den uz nechce ani moje, iba v dvakrat v noci a mliecne kase uz nemoze ani citit, cize s mliecnych vyrobkov papa iba maslo a biely jogurt. Zda sa mi to malo, na veceru musime davat jedine to, co mal drobec na obed, lebo z kase zje tak dve lyzicky a dovidenia. V pondelok zavolam doktorke, lebo podla mna by sa to malo riesit, ale tak ma zaujima, ci je tu este nejaky taky expert 🙂
@susanq ja ked som prestala kojit prveho syna v jedenastom mesiaci a odmietal akekolvek UM, tak sme davali jogurt cca 3x denne na pokrytie potrieb vapnika, takze je dobre ze tvoj maly ma jogurt rad 😉 Ked to inak nejde, dieta nasilu do nicoho nedonutis, ale myslim, ze sa tym trapit nemusis, a kludne davat aj viac jogurtu 🙂
Ahojte maminy 🙂
Nedá mi nepridať svoj názor na školské jedálne a stravovanie v nich. Ako čerstvá absolventka hygieny a bezpečnosti potravín som si prešla viacerými školskými jedálňami. A môžem vám povedať, sú to neskutočné rozdiely - jedna základná škola ma vyslovene prosila, aby som si tam nič nefotila, zo stropov sa im odlupovala omietka, kuchyňa v katastrofálnom stave...No čo vám poviem, des. Na počudovanie, druhá školská jedáleň ktorú som si vybrala na prieskum hygieny a potravín - úplný opak. Dokonca škola vo svojom názve nesie logo - škola podporujúca zdravie 🙂 Je tam neskutočne milý personál kuchárok, na čele s pani vedúcou. Fakt zlatý človiečik. Poviem Vám, tá si veru potrpí na tom, čo deti jedia. Starostlivo vyberaní dodávatelia ovocia, zeleniny - bio, mäsko len to najlepšie, a ona tvrdila pravý opak - vraj darmo sa škola snaží vyvárať zdravo, keď deti to nechcú jesť. Ryba na pare so zeleninou - ako príklad - vracali sa jej takmer nedoknuté plné taniere. Žiaľ, takáto je skutočnosť. Deti nemajú návyk z domu.
No a zabudla som napísať - po tých našich dvoch injekciách, ktoré prebehli úplne v pohode, nastali dva kruté dni plné plaču a teploty 38,5. Vraj je to tým, že malá sa už viac hýbe, že neni v kľude ako pri tých prvých dvoch. Vtedy jej nebolo vôbec nič.
Tiež sa trošku pochválime - malinká už dva týždne kadí do šerblíka 🙂 taká je vytešená keď tam vidí to svoje dielo 😀 😀 😀
a este som chcela ze popisali ste toolko veci ze nestiham reagovat, tak len ku tej strave, ja si myslim ze je dolezita a som rada ze sem Katka dala ten link 😉 lebo ked jeme zdrave jedlo,telo nie je tolko zatoxinovane a urcite potom budeme krajsie travit starobu ako pocitat pilulky na rano,obed a veceru... 🙂
inak Pauli neviem kolko ma ta tvoja dr.asi este stara skola.ale sokujes ma zakazdym,ked ti radi co s malou..lebo uz na polroka ti daco vravela ze jogurty a milacikov..no newem pride mi to priskoro...akoze jasne ze je to na tebe ale ja by som asi menila dr.keby na mna daco take vybali 😉 a mlieko sa davalo volakedy kravske uz kojencom.ano ale bola o 75% vyssia umrtnost dojciat a malych deti..to uz nikto nespomenie. A najnovsie som citala ze DO TROCH ROKOV!!! by sa nemalo davat kravske mlieko.ja to asi dodrzovat nebudem,ale uricte to budem striedat.zase nemam otca mafiana aby som stale kupovala tie kase.. 😉 no a jahody sme skusili v kasi od Nutrilonu ako 8mes. a maly mi spuchol..takze nebudem zase nic urychlovat,myslim si ze v zivote bude mat este dost casu,aby ochutnal vsetky gebuziny co ludia na svete su schopni konzimovat. 🙂 🙂

co sa tyka jahod, mam ich akurat v chladnicke, tak rozmyslam, ci ich pridat do kase, ci nie... ale asi dam radsej ceresne. aj ked jahodovu Hami sme uz mali (10% jahod obsahuje vraj) a nic sa nestalo...
a este k teme parky: ja urcite parky nedavam 🙂 tie Lidlacke su sice dobre (obcas ich jeme my), maju vela % masa, otazka vsak je, akeho masa... nech si nikto nemysli, ze tam davaju cistu svalovinu... a okrem toho, tieto parky vacsinou obsahuju maso bravcove (pokial sa nemylim), a to by sa do roka detom tiez davat nemalo..