icon

Domáce žienky vo Švajčiarsku. Pridajte sa a diskutujme

marryaa
21. jan 2011

takze dievcata,ktore ste mi zostali,otvaram temu,kde sa aj nove dievcata dostanu,a mozu si precitat alebo sa nieco popytat. 😉aj ked sme neni az take mudre 😀 😀
@corinne,@kulinka29,@ciko85......

corinne
28. jan 2011

Tak mna seklo ☹ ale napriek bolesti som urobila roladu s bananom, a zemiakovy salat na zajtra,ale este mam toho vela v plane urobit na zajtra ,este stastie ze pride jedna kamoska skor tak mi pomoze 🙂 a o vyzdobe ani nehovorim,nemam absolutne nic ☹
Tak na mna myslite ,nech prezijem zajtrajsiu party a hosti nech budu aspon trosku spokojny 🙂

marryaa
autor
28. jan 2011

@corinne no super.si si nemohla lepsi cas na seknutie vybrat? 😝 neboj,zvladnes.nezabudni im dat taniere a pohare z papiera.a ked budes upratovat,len velke vreco vytiahnes a sup z taniermi do neho 😀
penknu oslavu prajem,a nie,ze sa opijete 😀
@bubelko,no vytiahla som vcera nejake francuzske vinko.ci bolo zle neviem.prvy pohar chutil velmi dobre 😀 ,a tie ostatne uz nie tak. 😉
@ciko85,az tak daleko zase niesme. 😅
my sme chceli ist v nedelu do plavarne,no a sup ho,dnes dosla teta.o tyzden sa preklada 😠

corinne
29. jan 2011

Tak a je to za nami 🙂
mam dost,este ze dosla kamoska na vypomoc 😀 ,aby som toho nemala malo(seknute krize)tak som sa este na obed popiekla na plechu palec ☹ .Maxime spal dne s hodinu 😠 od 13.20 bol hore ale drzal sa statocne 😵 a hostia dufam ze boli spokojni.

corinne
31. jan 2011

Halo kde ste kto?
to je co za dochadzku 😕

marryaa
autor
31. jan 2011

@corinne ,ale tu sme.len sa mi nic nechce,cumim do toho a pijem kavu a zase cumim ☹

marryaa
autor
31. jan 2011

oslava oki,plne zaludky,Maxim spokojny s navtevou,darcekami....... 😕 mam pravdu? 😀
my sme mali hrozny vikend.

bubelko
31. jan 2011

@corinne takze oslava nakoniec dopadla super?

@marryaa tak nepi uz tie dalsie pohare 🙂 a co ste mali taky hrozny vikend?
ja som bola v sobotu s kamoskami v kine - cista babska jazda. dali sme si prosecco, pozreli film - black swan, potom este dali sladky biely strik, pokecali a isli domov. tak mi to dobre padlo 😉

corinne
1. feb 2011

Dobre rano 🙂 😉
tak dufam ze oslava dopadla dobre,ze boli aspon trochu spokojny ,kopec veci som pozabudala ponuknut 🙄 ,darcekov nedostal vela,len jeden domcek francuzsko-anglicky zo zviearatkami a cislami,ale väcsinou dostal peniaze.
Ideme na rocnu kontrolu k pediatrovi ,tak sa uvidime neskor.Pekny den 🙂

corinne
2. feb 2011

Dobre rano zienky 😀
tak co je ,kde ste'

bubelko
2. feb 2011

@corinne ahoj. momentalne utekam ratovat dvd, ktore nejakym zahadnym sposobom nasli cestu von zo suflika pod tv 😀
ako ste dopadli u pediatra? ako maxime? vsetko ok?

corinne
2. feb 2011

@bubelko TAK RYCHLO RATUJ 😀
u pediatra dobre ,mame 9220g a 79cm takze miery na buduceho Mister Schweiz 😀
bol ockovany ale zatial to znasa dobre,ale vcera nam pripravil mensi sok ,videla som po nom ze mu nieje dobre,vyzeral ako zdrogovany,zatvaral oci,proste nie velmi reagoval 😕 tak sme volali na pohotovost co s nim,tak mi povedal dr.aby som ho dala spat ze je mozno unaveny a nech ho obudim po 1hod a uvidim reakciu ,ci bude reagovat ako po ine dni.ale nakoniec vsetko vyvratil a bolo dobre.

bubelko
2. feb 2011

@corinne super 🙂 tak sa mozno s jonasom stretnu vo finale 😀 😀 😀
chudatko, tak dufam, ze bude vsetko ok. u nas to prebehlo bez problemov, akurat na 8.den vystupila teplota, ale potom aj pekne klesla. a nezjedol len nieco, co mu nesadlo?

marryaa
autor
3. feb 2011

@corinne a co to to?mali ste doma na navsteve virus???aj my .od piatku sme teplotovali.ale jaka bola fit,no nechapala som.viac ako ja 😅 no tak to ano ,pekne miery.ja som kukla teraz do knizky malej,no nasa bude asi miss molet s 😕 10kg a 75cmo 😕 ja si furt hovorim,ze ved to ona vybeha,ked uz bude byvat v dome so zahradou
😉 teraz sme v byte,kde ani balkon neni,no na nervy,ale uz dlho nie.ja uz tiez ako tak ok,par dni sa mi vazne nic ,ale nic nechcelo. 😀 leniva som bola ako vos. 😕
vcera tu bola u nas jedna holka slovenka 18r,mlade to usko.pracuje v horach v restike,no a ze sa nevie dockat,kedy uz domov pojde.ma tam zevraj psychick teror.chuda male. 😒 znechutili jej svajc uz teraz za mladi.no co uz 😒
idem si dat ricolu,bo moje hrdlo nejako neploslucha 😠

corinne
3. feb 2011

@marryaa no neviem ci virus,ci reakcia na vakcinu 😒
ale uz sme ok ,trochu mrzuty,slintame strasne tak neviem ci nepojdu zase zubky 😀 ,stale sme pri 7zubkoch
Tak mlady je uz hore spal od 10.30 idem ho zobral a obedovat 🙂

marryaa
autor
3. feb 2011

@corinne jaj ved hej,vakcina.aj my ideme 12 febr.to bude vrieskania 😅
uz Maxima nekojis,ze??

dadenka1
28. feb 2011

Ahojte dievčence... Potrebujem pomôcť mojej sestre... Moja sestra žije vo Švajčiarsku (Windlach), ale neznáša PC a chatovanie už vôbec nemá rada... Včera cez skype sa mi ale s depkou ako hrom posťažovala, že už roky zháňa vo Švajci polohrubú múku.. Jej deti a muž milujú koláče, ale ona nevie urobiť klasické piškótové cesto bez polohrubej múky... Ja jej múku občas pošlem, alebo si nakúpi tu, keď príde, ale nie vždy to ide... Ako to riešite vy? Ďakujem za rady...

lubik78
28. feb 2011

@dadenka1 ahoj.no ja kupujem halbweiss ako polohrubu.aj ked je pravda,ze to piskotove cesto neni take ,ako ma byt.
alebo nech si zmiesa hladku muku s krupicou 😉

dadenka1
28. feb 2011

@lubik78 no vravela, že to skúšala, ale nebola spokojná... Ale vďaka za radu... A krupicu tam máte? Sestra si aj krupicu zo Slovenska nosí... a v akom pomere to miešaš?

lubik78
28. feb 2011

@dadenka1 no ved viem,ze to neni ono 😉 neni tu krupica,aj ja si nosim.
ja na to nemam pomer 😀 ale pol na pol urcite nie.to by nebolo dobre.ja malo peciem,vies.

dadenka1
28. feb 2011

@lubik78 Aha jasné.. no sestra zase vypeká stále.. moc ju to baví... preto je z toho taká nešťastná.. Ale ešte raz vďaka, ten tip s krupicou jej dám...

lubik78
28. feb 2011

@dadenka1 mozno sem niekto napise,kto sa fakt vyzna 😉
ale ako si sama videla,nikto sem nechodi 😒

dadenka1
28. feb 2011

@lubik78 no áno, veď vidím... málo vás... málo vás.. možno v súkromnej sú babenky.... ale dúfam, že sa ešte niekto ozve.. a povie: "ten a ten obchod, skvelá múka..." 😀 😀

bubelko
28. feb 2011

@dadenka1 no bud bude miesat s krupicou tak ako vravi lubik78, alebo si bude nosit zo svk, inak to nevyriesi. ja som osobne presla z toho dovodu na svajciarsku kucharsku knihu, pretoze mi viacero receptov takto skoncilo v kosi 😉 alebo moze skusit piect z bielej muky a hladat coho treba pridat viac alebo menej - vajicka, cukor, atd. viac ti neporadim 😉

mirka414
28. feb 2011

@bubelko janulka a je tu dostat aj hruba muka?este som ju nikde nevidela a chcela by som spravit tvarohove gulky a tam ide hruba muka.

bubelko
28. feb 2011

@mirka414 nie nedostat. muka je tu hladka svetla, polotmava, tmava, na chlieb, na zopf, tie dalsie si nepamatam 😉

dadenka1
28. feb 2011

Ahojte babenky... tak práve skypujem so sestrou a tá celá natešená že sa jej práve podaril nádherná piškóta... tak ak sa jej ešte raz podarí, dám vám receptík...tak zatiaľ vďaka...

rpinguin
6. mar 2011

cauky zeny,
hlasi sa nova tvar s otazkou, sice nie peciacou, ale z ineho sudka. Chcem sa vas spytat na zivot u vas v Schweizi. Mali by sme sa tam stahovat, ale stale vahame. Teda konkretne ja, ono sa da so vsetkym vysporiadat, ale dat dieta az od nejakych 4-5 rokov do skolky, s tym sa vysporiadat moc neviem a za sukromnu skolku ( trebars 5x tyzdenne od nejakej 9.00-16.00) tolko penazi ako za najom dat teda nechcem.

@bubelko akurat tebe v pase vidim, ze mas synceka nad tr roky. Ako to riesis ty?
Dakujem vsetkym vopred za odpovede 😉

bubelko
6. mar 2011

@rpinguin ahoj. no riesim to v ramci spielgruppe a potom este MuKi-Turnen. v spielgruppe sa normalne davaju deti na 2x 2,5 hod tyzdenne. nam sa podarilo 3x a ak by sa podarilo buduci rok aj 4x, dala by som tak. inak ti zostavaju jedine jasle alebo KiTa, ale cenovo je to rovnake.
a preco sa nevies vysporiadat s tym, ze dieta ide do skolky az od 4 rokov? to mi osobne pride ako najmensi problem 😉 skor mi vadi to, ze skolka je len dopoludnia a o 12.00 su deti doma 🙂 cize su tam v podstate necele 4 hodiny 😉

rpinguin
6. mar 2011

@bubelko do frasa, coze? To akoze ta statna skolka od tych 4 rokov je len do 12.00? My mame teraz od aprila miesto, otvaracia doba 7.00-19.00, vyzdvihnut si ho mozem prist kedy chcem. Platit budem 300€, 4x za den bude mat bio jedlo, kamaratov. Ja ho tam chcem dat, aj ked by to malo byt na nejake dva mesiace, kedze od juna uz chceme mat byt a zariadovat a od jula zacina muz s pracou. No ked pises, ze len do 12.00, tak to kym sa ja vychystam s oboma, tak je 10.00, to sa teda vobec nevyplati. To akoze nie je ziadna alternativa?
Ved tych moznosti, ktore pises je dost malo, ci nie? Alebo ked je tam taka situacia, tak clovek je vdacny asi za kazdy kontakt, ze? To akoze zeny tam nepracuju, ci ako to je? Ja fakt neviem, co robit, toto je asi jedina vec, ktora hovori proti stahovaniu sa. No dilema strasna 😲

bubelko
6. mar 2011

@rpinguin takze by som ti objasnila, skolka sa deli na 2 roky - 1.skolka, 2.skolka. v prvom roku trva od 8,00 do 11,45, v druhom roku sa pridava pondelok od 13,30 do 15,45. ale aby som ta potesila, casy su od kantonu ku kantonu variabilne, pocet poobedi sa pohybuje tiez od 1 po 2. aspon co viem, v nemecky hovoriacich kantonoch.
zapis je samoska podla datumu narodenia, cize ak dieta dosiahlo do 30.4. zapisneho roka 4 roky, vezmu ho do skolky. ak ho chces dat skor ci neskor, potrebujes posudok pediatra. taktiez datum zavisi od toho, ci sa prijala v kantone skolska reforema harmos alebo nie 😉
okrem toho ponukaju niektore skolky (hlavne v mestach) tzt. spolupracu s KiTa. To znamena, ze ti pani z externeho zariadenia (kt. si samoska zaplatis) vyzdvihne dieta zo skolky a postrazia ti ho v KiTa do vecera 😉
skolka ta nestoji nic, KiTa vychadza ako kde okolo 100 na cely den 😉
Do skolky mozu deti prist do stanoveneho casu - o 10,00 urcite nie 😉
co poznam baby s detmi, su vacsinou doma, pripadne pracuju na polovocny uvazok. ak robia, deti su v jasliach. no zalezi aj od toho, kolko maju deti.
ono skola totiz funguje rovnako - doobeda a potom po obede. deti sa stravuju doma alebo ak skola ponuka - mittagstisch. dalsia moznost starostlivosti o deti predskolskeho veku a skolkarskeho veku su tagesmutter, aupair - takze moznosti su - len co to stoja.
dobra volba je urcite tagesmutter, cenovo sa pohybuju v zaplatitelnej rovine, da sa dohodnut presne na kedy ju potrebujes, niektore ti dieta aj vyzdvihnu u teba, u inych musis doviest. aupair - zalezi od toho, ci je oficialne alebo na cierno. ak oficialne, je to drahe, ak je na cierno, zalezi od toho odkial je. poznam baby co dostavali 1000chf a poznam take co 2000ch za mesiac. zalezi od rodiny a od baby. ale do aupair na cierno by som ako cudzinka nesla 😉