Pokladíky z novembra 2009
tak šup sem 😉
slovakia ale to len u kojenych miminiek, nie? 😕
To som citala kedysi este pri Miskovi, ze lepok davat skor - kludne uz v 6.mesiaci u kojenych deti, ze ked ho dostanu, kym este dostavaju vela mm, to mm ich nejako ochrani... ale ze aj nekojenym sa odporuca skor, ten 7.-8.mesiac (kedysi to bolo az od 8.mesiaca a neskor).
a to akože prečo sa všetko posunulo nejako mi nič dr. nevravela nechápem ale dôvod
nam Dr. povedala, tak sme zacali, ale tiez nechapem preco... 😒 A to som sa zastrajala, ze druhej dam az v 7 mesiaci....
ten lepok to je divne ... ja mozem davat najskor od 12m, koli tatovi lebo ma celiakiu , no a moje deti to v sebe mozu mat tiez, ale prevenciou nedavania lepku sa tomu mozeme vyhnut ... tak ja tak skoro davat ani nebudem, stellinka mala piskotku v puse prvy krat ako jedena pol rocna a tak si zvykla ze mi pecivo skoro vobec neje ...
Ono to nie je take cerstve, ked sa to menilo: http://www.porodnice.cz/node/40305 a http://www.porodnice.cz/node/38907, diskusia: https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/od-kedy-...
deina ja nezavediem ... ta flora v crievkach je taka slabunka a riziko celiakie je vysoke ... moj otec ako maly skoro zomrel, zil potom len na bananoch ... vyliecil sa a choroba sa mu vratila az 15r dozadu ... a prisna dieta ... ja som raz citala vyskum ze lepok je jeden z najdrastickejsich foriem pre ludske crevo ... ach a vidis , vcera sme sa bavili o prikrmoch kedy co dat teraz a 30r dozadu a dnes je tu zas tema a meni sa to kazdu chvilu ... ja neviem teda ...
baby, dik za rady na pretacanie, zajtra vyskusame 🙂
mne pediatricka doporucila zacat s prikrmami uz po ukoncenom 4. mesiaci, kedze som mala menej mliecka a neradila mi prejst kvoli tomu na UM, ale malej to narobilo s travenim taku paseku, ze sme skoncili so zapchou na pohotovosti... teraz pockam, kym bude mat pol roka a potom pomalicky zacneme s prikrmami zas, ale mrkvu jej teda asi nebudem moct davat, detto ryzove kase...
este k tomu lepku,toto som iba okopirovala z nasej temy v anglicku 🙂 :
Švédi ako vyspelá krajina robili rozsiahly výskum o celiakii , porovnávalo sa niekoľko generácií detí a ich výživa už od 70.-80.-tych rokov minulého storočia. Jednoznačne sa potvrdilo, že na celiakiu má vplyv výživa detí. Niekedy za našich detských čias bolo bežné všade na svete, že deti papali príkrmy prakticky od narodenia, s alergénmi, s lepkom sa stretávali už pred 4 mesiacom. Zistilo sa napr. , že výskyt celiakie bol výrazne vyšší, ak deti jedli lepok už pred 4 mesiacom, ak pred 4 mesiacom jedli veľké množstvo príkrmov. V záujme zníženia podielu bielkovín vo výžive detí sa napr. menilo i zloženie hotových mliečnych kaší - zvýšil sa v nich obsah obilnín na úkor mlieka, čo sa tiež časom neblaho odrazilo na zvýšenom výskyte celiakie. Ich štúdia však tiež potvrdila, že naopak prílišné oddiaľovanie zavádzania lepku zvyšuje riziko vzniku celiakie.
Ich štúdie teda potvrdili, že oddialenie podávania lepku až po 4-6 mesiaci a zároveň jeho postupné zavádzanie v malých dávkach a zároveň pokračovanie v dojčení má za následok zníženie rizika vzniku celiakie. Riziko celikie je nižšie, ak dieťa pod dva roky je dojčené a zároveň je mu do stravy zavádzaný v postupných malých dávkach lepok.
ESPGHAN za optimum považuje stále plne dojčiť 6 mesiacov, i keď uznáva, že prax je iná , často sa začína napriek odporúčaniam s príkrmami skôr, a preto aspoň rozhodne neodporúča začať s príkrmami pred 17 týždňom a zároveň neoddiaľovať ich po 26 týždni . Zároveň odporúča, aby sa s prvými príkrmami zavádzal i lepok.
slovakia 🙂 tak raz do tyzdna po 6 mesiaci dostane trolilinka lepku 🙂 a je to vyriesene .... 50na50 😀
ja tiez davam 3 lyzicky prikrmu za den 🙂 som zvedava kedy sa dopracujeme k normalnemu prikrmovaniu 🙂
ahojte babulky,
dlho som tu nebola a pozeram, ze akurat preberate to, co ma v poslednej dobe trapi...
...totiz cele moje okolie (nazvem to presnejsie starsia generacia) na mna pozera ako na blazna, ze malej nedavam ziadne prikrmy a stale iba kojim... 🙄 ja uz nemam sil niekoho presviedcat, ze je to takto dobre.... uz sa proste odmietam na tuto temu bavit
...ak pozerate niektora damsky magazin, prosim vas co tam bolo tento tyzden tusim v utorok ohladom prikrmovania?
bolo to v pondelok 12.4. a u annaq - je o tom vasniva diskujsia
cca 10 min.
ajkaag a vies mi to zhrnut, lebo mne to z archivu nejde spustit
super precitala som to v annag... okopirovane poslane mailom a viac sa na tuto temu nebavim.... 😀 😀 😀 snad bude na chvilku zasa pokoj... 😉
ja s lepkom tiez pockam,aspon do 7 mesiaca,sestrin maly teiz ma celiakiu,tak poznam moc dobre..ale uz doba pokrocila a fakt uz sa da zohnat skoro vsetko bez lepku-ale samozrejme aj za poriadnu cenu.. 😒
my zatial len zelenina,dneska mi dokina doporucila ze mozem uz aj masko biele po troske skusit a potom aj ovocny prikrm
inak ona zeleninu uz zlupne celu tu malu flasticku-120-130g co je,sice sme zabryzgani az za usami,ale chuti,horsie je ze mi robi pri jedeni "brrrrrrrrrrrrr"takze to frka širinou..a ma z toho strasnu zabavu,este sa mi aj rehlit bude pri tom 😀
sakura presne tak aj ja planujem, ved nie je predsa problem papat zemiacky a ryzu a s rozkami pockat na neskor, pani doktorka bola cela dopletena, rozky ano ale piskotky jaaaaj to zas nie, to neskor a tak... s prvym som vydrzala na zeleninkovo ryzovo zemiackovo meskovych a ovocnych prikrmoch do konca 8 mesiaca, a podla mojho nazoru mu to tak upllne vyhovovalo, a maly ma 9 kil a este nema 5 mesiacov a je cisto kojeny, naozaj sa nie je kam ponahlat
baby a ako sa zisti ,ze ide o celiakiu?
slovakia maju hlavne velke problemy s traviacim traktom, silne bolesti nafukovanie alebo opacne prehanacky ....
tak tak a typicke je to nafuknute brusko -take "somalske"
a ved su uz aj bezlepkove piskotky aj keksiky,takze nie je co riesit 🙂 aj ked dnes mi moja lekarka hovorila zas aby som nejak moc neprehanala,ze treba ten zaludocek troska obcas aj zatazit-mierne samozrejme nech si zvyka-ale to sa tykalo hlavne mlieka,kedze sme stale na HA,takze po 6 mesiaci mam skusit dat normalne,tak dufam ze uz bude ok konecne
my sme dneska obedovali "jarna zelenina" od hami,strasne chutilo,cely poharik schnapla 🙂
my sa vrazdime po zemiak-kukurica-morcacie masko... 😅
baby, preco mame este obidve temy...????
Teda temy mozu byt dve, ale preco sa sucastne diskutuje aj tam aj tam.... 😕
tu diskutujemlen tak..este zo zvyku 😀
jaaaj, lebo som zostala v pomykove 😀
Ahojte mamičky, keďže nemôžeme všetky prispievať do súkromnej témy chcem sa Vás opýtať či máte niektorá záujem prispievať sem a spoločne porovnávať vývin našich malých pokladov /ak ste sa nedostati do súkromnej témy/ alebo si založíme novú tému ?
Ak máte záujem ozvite sa, aby som si nepísala sama so sebou.
stani, mozes prispievat do sukromnej 😉
Ahojte novembrovky. Aj ja sa chcem prosim pridat k vam 😕 . Citam vas uz od tehotenstva a teraz pri vas vzdy odsavam 😅 . Aj my mame doma novembrovy pokladik 😎 .

stani
aj tu mi povedali ,ze vsetko sa posunulo .dokonca aj lepok sa ma davat medzi prvymi prikrmami