Termín máme júl 2011
Ahojte, pred dvoma dnami som nasla //. Termin vychadza na zaciatok jula. 😵
Musim ist, zobudil sa mi maly... 😉 🙂 papa zatiaľ...
ahojte. Všetkým ktorým vám to tak krásne vychádza gratulujem, no ja sa od vás musím odpojiť, keďže som prešla pred dvoma dňami potratom. Včera som bola už aj na kyretáži. ☹ Tak sa majte krásne a nech sa vám darí.
@petra53 mne dr napisala kyselinu listovu, o moznosti inych vitaminov sme sa nebavili, ale opytam sa jej na to uvidime, teraz skor riesim dilemu, ci zacat uzvivat atb, alebo risknut, ze sa pozbieram zo zapalu priedusiek aj sama ... kaslem uz tak, ze mam bolesti a svalovku na celom tele, desne sa bojim, tazko je odhadnut mieru rizika ☹
ivulaba, to je mi strasne luto, a co sa stalo, zacala si krvacat? ja to uz mam tiez raz za sebou a dufam, ze teraz to vyjde, strasne sa bojim .... musis sa strasne citit, poznam to, ja som preplakala vtedy asi tyzden nonstop ☹
@diorka a už si bola teraz u lekára na potvrdenie tehu? a nedal ti niečo na podporu tehotenstva? Ja som tiež potratila pred dvoma rokmi v 7tt. Dúfam, že sa nám to už teraz podarí.
@petra53 ja som pri prvom pribrala 22 kg a to mi ešte po ňom ostalo 6 kg, ktoré som už nedala dole na pôvodnú váhu pred tehu, tak uvidím ako to pôjde teraz, už mi večer manžel hovoril, aby som toľko nejedla, že budem tučná, tak som mu povedala, že budem tak či tak, že mi je teraz prednejšie bábätko, aby malo telo všetko čo potrebuje a po pôrode sa potom bude starať o seba
@petra53
ja mám rezervu 4 dni, tiež som sa buď spamätala neskoro alebo počala asi skoro záleží od uhla pohladu a ja mám taký silný tušák že asii počala,
už druhý deň mám stále hroznú chuť na slané a dnes som zjedla oblúbenú pašteku z rožkom a je mi z nej zle
je to možné podľa tehl. kalkulačky som dnes 3tt+0
@ cervena_ciapocka ja som potratila pred 4 rokmi, pred dvomi sa nam narodila dcerka a vcera som bola pri dr. len este srdiecko nebolo vidno, mam prist o dva tyzdne, tak sa bojim, aby sa to nezopakovalo, a nedal mi nic, beriem zatial len kyselinu listovu
Ahojte,dnes som nasla // na teste ,meska mi to len 1den tak neviem kam sa zaradit,ci do jula,alebo to uz je august. ale august som este nenasla,tak sa mozem pridat?
@maxiberuska tak sa drž, dúfam, že na teba niečo nelezie.... oddychuj a kašli na svet 😉
@stanka79 nuz, toto som zatial neriesila 🙂 ale podla toho co viem, tak musis byt poistena v case odchodu na matersku. potom v case ked dostavas materskú dávku poistena sice budes, ale platit nemusis - § 140 Zákona o sociálnom poistení: Vylúčenie povinnosti platiť poistné poistencom a zamestnávateľom
(1) Zamestnanec, povinne nemocensky poistená a povinne dôchodkovo poistená samostatne zárobkovo činná osoba, dobrovoľne nemocensky poistená osoba, dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba a dobrovoľne poistená osoba v nezamestnanosti nie sú povinní platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti
a) v období, počas ktorého sa im poskytuje materské,...
no a potom po skonceni materskej to mozes asi zrusit, pokial si to nechces platit dalej napr. kvoli PN alebo osetrovnemu atd. (ja si myslim ze je to takto, ale este to overim 🙂)
kazdopadne do skoncenia materskej casu dost 😀
@lenka.s no... nie je to celkom tak... tych 26 tyzdnov je kvoli vyske vymeriavacieho zakladu. DNP sa plati zo zakladu ktory si urcis ty - aby si mala co najvyssiu matersku - ale ak neplatis aspon 26 tyzdnov nepretrzite, vypocitaju ti davku len z minimalneho vymeriavacieho zakladu.
na druhej strane jednou podmienkou aby si z DNP dostala matersku je byt dobrovolne nemocensky poistena 270 dni v poslednych dvoch rokoch - cize nie ine nemocenske poistenie (napr. ktore platil zamestnavatel) ale dobrovolne!
@stanka79 lebo prvé 6 mesiace ti ide materská 55% z platu, teraz je maximum poistného 1116 eur, z toho sa odráta hrubá mzda priemer za posledný rok, a z toho zbytku ty si môžeš ešte doplácať do toho maxima 1116 eur,príklad: maximum je 1116 eur mínus priemerný hrubý plat za posledný rok t.j. 1116 - 500 = 616 to je zostatok a z toho si môžeš ešte platiť dobrovoľné poistné aby si dostávala z maxima z tých 1116 eur materskú 55%, no dúfam, že som sa už aj ja do toho nezamotala a že si to pochopila
no, takže vidím, že ste tu viaceré také, ktoré zažili potrat.
@diorka Áno, začala som v nedeľu ráno krvácať. V pondelok som bola u lekára a hneď sa mu to nepáčilo. Povedal, že ten plod je strašne malinký a to je zle. No a v noci z pondelka na utorok som začala krvácať ešte silnejšie a už mi to bolo jasné. Doktor už len skonštatoval, že došlo k potratu.
@lenka.s Máš za sebou 11 potratov? Ó Bože, to som ešte ani nepočula. To si už z toho musela byť riadne na nervy, čo? Chúďa. Ale držím palce, aby ti to teraz vyšlo na 1.
A ináč, ja som sa s tým vyrovnala úplne bez problémov, až sa mi sestra čudovala, aká som vyrovnaná. Ale ja to beriem tak, že čo malo byť, to bolo a bábo ešte (aspoň dúfam) bude.
Mňa drží nad vodou aspoň môj 1,5 ročný synček. Som hrozne rada, že ho mám, pretože ten mi ani nedovolí myslieť na niečo zlé.
Tak vám všetkým držím palčeky.
@stanka79 takze takto holky:
§ 48 (1) Poistenkyňa, ktorá je tehotná alebo ktorá sa stará o narodené dieťa, má nárok na materské, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní.
----- to je podmienka aby si dostala matersku z DNP!
§ 53 V ý š k a m a t e r s k é h o:
Výška materského je 55% denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 55 alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 57.
§ 55 Denný vymeriavací základ na určenie výšky nemocenskej dávky:
Denný vymeriavací základ na určenie výšky nemocenskej dávky je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Denný vymeriavací základ sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor.
§ 57 Pravdepodobný denný vymeriavací základ na určenie výšky nemocenských dávok
(1) Výška nemocenskej dávky sa určuje z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu, ak
c) dobrovoľne nemocensky poistená osoba bola nepretržite dobrovoľne nemocensky poistená menej ako 26 týždňov pred vznikom dôvodu na poskytnutie nemocenskej dávky; nepretržité dobrovoľné nemocenské poistenie nie je dobrovoľné nemocenské poistenie, ktoré zaniklo a znovu vzniklo nasledujúci kalendárny deň.
Pravdepodobný denný vymeriavací základ dobrovoľne nemocensky poistenej osoby je jedna tridsatina vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 9, ktorý platí ku dňu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky. Pravdepodobný denný vymeriavací základ sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor.
§ 138 ods. (9) Vymeriavací základ je pre povinne nemocensky poistenú a povinne dôchodkovo poistenú samostatne zárobkovo činnú osobu, dobrovoľne nemocensky poistenú osobu, dobrovoľne dôchodkovo poistenú osobu a dobrovoľne poistenú osobu v nezamestnanosti mesačne najmenej vo výške 44,2% jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa platí poistné.
(1) Všeobecný vymeriavací základ je 12-násobok priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky (ďalej len "štatistický úrad") za príslušný kalendárny rok. - cize ak porodis 2011 tak za rok 2009 - to bolo 744,50 EUR
aby som vam to vysvetlila: ak si ako DPO platite menej ako 26 týždňov pred vznikom dôvodu na poskytnutie nemocenskej dávky, bude sa vam tato davka vypocitavat ako 55% z 329,069 mesacne. t.j. zhruba 181,- EUR mesacne. (ak som sa nepomylila 😀)
@stanka79 🙂 pokial si len doplacas z mensieho vymeriavacieho zakladu tak ti to moze byt jedno. tych 26 tyzdnov je dolezitych pre tych, ktori si platia z maxima. lebo ak by aj platili z maxima, ale menej ako 26 tyzdnov, nebude sa im davka ratat z maxima, ale len z tych 329,069 EUR.
.... a kedze tehotenstvo trva 40 tyzdnov - 26 tyzdnov pred nastupom na MD, plus 6 tyzdnov uz na materskej pred porodom vyhadza, ze minimalne v 8 tyzdni tehotenstva sa treba nemocensky dobrovolne pripoistit.
Ja som sa poistila z max vymeriavacieho zakladu a mesacne platim 49,10 € - od piateho tyzdna tehu a budem mat maximalnu vysku MD. Teda ak to mily pan minister nezrusi od januara 2011 tak ako to uz zrusili dochodcom 😎. V tom pripade by som tie peniaze statu darovala. To lebo som nenazrana a chcem velku matersku davku 😝.

@lenka.s aj ja 3x1 😉 a ono to mas v podstate jedno, ale ja prednostnujem femibion - je tam potrebne množstvo kyseliny listovej aj ostatných vitamínova minerálov a hlavne ten metafolín na lepšie vstrebávanie kyseliny listovej - lekári doporučujú femibion hlavne kvoli nemu, inak je jedno ktoré vitamíny pre tehulky berieš... 😉 🙂